Dunaújváros Hetilap

Térkép és alkalmazás az életmentőknek!

spigott - 2020. május 28. 8:08

Két remek kezdeményezésre hívta fel a figyelmet a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány, illetve a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi szervezete.

Újabb remek kezdeményezéssel "rukkolt elő" a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség, mely a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezetével, illetve a Magyar Mentőszolgálat Alapítvánnyal karöltve vágott neki annak, hogy frissítse a 2017-be közzétett városi defibrillátor térképet.

Az erről szóló, a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi irodájában megtartott szerda délutáni sajtótájékoztatón Petrás Gábor, a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség főtitkára elmondta, hogy 2017-ben, mikor a DLSZ két defibrillátort vásárolt a Carissa Kupa alkalmával a városnak, akkor döntöttek úgy, hogy megcsinálják az életmentő készülékek térképét, hogy mindenki tisztában lehessen azzal, hol is vannak ezek a készülékek Dunaújvárosban. "Akkor tizenhárom helyet tudtunk feltenni erre a térképre, ki is helyeztük ezeket a táblákat, s most döntöttünk úgy, hogy frissítjük az "adatbázist", egyrészt azért, hogy felhívjuk a figyelmet a változásokra, másrészt azért is, mert szeretnénk, ha újabb készülékekkel gazdagodna városunk. Egy hónapos utána járást követően azt láttuk, hogy tizenhét helyen összesen már huszonegy életmentő készülék található Dunaújvárosban. A listáról szeretnénk készíteni egy információs térképet kitenni a Dózsa György úti posta elé, nem titkoltan azzal a céllal, hogy minél többen lássák és tisztában legyenek azzal, hogy hol is vannak ezek az életmentő készülékek, s ha baj van, akkor el tudják érni ezeket. Ehhez megkértük az engedélyt, amit az önkormányzat biztosított is. Vannak intézmények, szervezetek, ahol nyitvatartási időben lehet elérni a készülékeket, de van ahol a nap huszonnégy órájában rendelkezésre áll, s erről szeretnénk a város lakóinak tájékoztatást adni. Nem titok az sem, hogy szeretnénk, ha minden nagyobb gazdasági szervezethez eljusson ez a felhívás, hátha nekik is megjön a kedvük, s vásárolnak ilyen életmentő készüléket, de most azzal a felhívással is fordulnánk a cégekhez, magánszemélyekhez, hogy június 30-áig jelezzék nekünk, ha rendelkeznek ilyen készülékkel, hogy őket is feltehessük erre a térképre" – árulta el Petrás Gábor, az akció koordinátora.

Pribil Sándor, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány elnöke elmondta, örül, hogy ismét egy nagyon jó kezdeményezésnek lehet a részese, de a térkép frissítése mellett egy még fontosabb kezdeményezésre is felhívta a figyelmet.

"Keressük azokat az embereket, akik szeretnének segíteni, s szeretnének csatlakozni azokhoz, akik életeket tudnak menteni. Van egy Szív City nevű alkalmazás, amelyet gyakorlatilag minden okostelefonra le lehet tölteni, s ezzel nem csak azt lehet megtalálni, hogy hol van ilyen készülék, hanem az, akinek van ehhez hozzáértése, affinitása, netán ilyen végzettsége is, az regisztrál erre az oldalra, s amikor jön egy bejelentés a 112-es segélyhívószámra, akkor a rendszer riasztja a legközelebbi regisztrált személyeket, akik így hamar a helyszínre érve megkezdhetik az életmentést."

Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Szervezetének területi vezetője elmondta, hogy egyik legfontosabb feladatuk az elsősegély oktatása és vizsgáztatása, ezért mindenképpen kötelességüknek érezték, hogy csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez. "A kezünk közül hetente 50-100 gyermek kerül ki, akiknek tökéletesen kell tudniuk újraéleszteni, s természetesen minden oktatáson megmutatjuk nekik a defibrillátor használatát is. A Magyar Vöröskeresztnek van egy úgynevezett Hősképző programja, s aki szeretne ebben részt venni, azt természetesen ingyen leoktatjuk a készülék használatáról."

Végh Zoltán felvételei

Kiss Miklós, a helyi mentőállomás vezetője szerint óriási segítséget jelenthet számukra az, ha minél többen csatlakoznak a Szív City alkalmazáshoz, mert így egy hozzáértő kezdheti meg a bajba jutott újraélesztését, komolyan növelve ezzel a túlélés esélyét addig, míg a mentők a helyszínre érkeznek.

A rovat további hírei: Közélet

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.