Dunaújváros Hetilap

Térkép és alkalmazás az életmentőknek!

spigott - 2020. május 28. 8:08

Két remek kezdeményezésre hívta fel a figyelmet a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány, illetve a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi szervezete.

Újabb remek kezdeményezéssel "rukkolt elő" a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség, mely a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Területi Szervezetével, illetve a Magyar Mentőszolgálat Alapítvánnyal karöltve vágott neki annak, hogy frissítse a 2017-be közzétett városi defibrillátor térképet.

Az erről szóló, a Magyar Vöröskereszt dunaújvárosi irodájában megtartott szerda délutáni sajtótájékoztatón Petrás Gábor, a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség főtitkára elmondta, hogy 2017-ben, mikor a DLSZ két defibrillátort vásárolt a Carissa Kupa alkalmával a városnak, akkor döntöttek úgy, hogy megcsinálják az életmentő készülékek térképét, hogy mindenki tisztában lehessen azzal, hol is vannak ezek a készülékek Dunaújvárosban. "Akkor tizenhárom helyet tudtunk feltenni erre a térképre, ki is helyeztük ezeket a táblákat, s most döntöttünk úgy, hogy frissítjük az "adatbázist", egyrészt azért, hogy felhívjuk a figyelmet a változásokra, másrészt azért is, mert szeretnénk, ha újabb készülékekkel gazdagodna városunk. Egy hónapos utána járást követően azt láttuk, hogy tizenhét helyen összesen már huszonegy életmentő készülék található Dunaújvárosban. A listáról szeretnénk készíteni egy információs térképet kitenni a Dózsa György úti posta elé, nem titkoltan azzal a céllal, hogy minél többen lássák és tisztában legyenek azzal, hogy hol is vannak ezek az életmentő készülékek, s ha baj van, akkor el tudják érni ezeket. Ehhez megkértük az engedélyt, amit az önkormányzat biztosított is. Vannak intézmények, szervezetek, ahol nyitvatartási időben lehet elérni a készülékeket, de van ahol a nap huszonnégy órájában rendelkezésre áll, s erről szeretnénk a város lakóinak tájékoztatást adni. Nem titok az sem, hogy szeretnénk, ha minden nagyobb gazdasági szervezethez eljusson ez a felhívás, hátha nekik is megjön a kedvük, s vásárolnak ilyen életmentő készüléket, de most azzal a felhívással is fordulnánk a cégekhez, magánszemélyekhez, hogy június 30-áig jelezzék nekünk, ha rendelkeznek ilyen készülékkel, hogy őket is feltehessük erre a térképre" – árulta el Petrás Gábor, az akció koordinátora.

Pribil Sándor, a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány elnöke elmondta, örül, hogy ismét egy nagyon jó kezdeményezésnek lehet a részese, de a térkép frissítése mellett egy még fontosabb kezdeményezésre is felhívta a figyelmet.

"Keressük azokat az embereket, akik szeretnének segíteni, s szeretnének csatlakozni azokhoz, akik életeket tudnak menteni. Van egy Szív City nevű alkalmazás, amelyet gyakorlatilag minden okostelefonra le lehet tölteni, s ezzel nem csak azt lehet megtalálni, hogy hol van ilyen készülék, hanem az, akinek van ehhez hozzáértése, affinitása, netán ilyen végzettsége is, az regisztrál erre az oldalra, s amikor jön egy bejelentés a 112-es segélyhívószámra, akkor a rendszer riasztja a legközelebbi regisztrált személyeket, akik így hamar a helyszínre érve megkezdhetik az életmentést."

Feth Katalin, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Szervezetének területi vezetője elmondta, hogy egyik legfontosabb feladatuk az elsősegély oktatása és vizsgáztatása, ezért mindenképpen kötelességüknek érezték, hogy csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez. "A kezünk közül hetente 50-100 gyermek kerül ki, akiknek tökéletesen kell tudniuk újraéleszteni, s természetesen minden oktatáson megmutatjuk nekik a defibrillátor használatát is. A Magyar Vöröskeresztnek van egy úgynevezett Hősképző programja, s aki szeretne ebben részt venni, azt természetesen ingyen leoktatjuk a készülék használatáról."

Végh Zoltán felvételei

Kiss Miklós, a helyi mentőállomás vezetője szerint óriási segítséget jelenthet számukra az, ha minél többen csatlakoznak a Szív City alkalmazáshoz, mert így egy hozzáértő kezdheti meg a bajba jutott újraélesztését, komolyan növelve ezzel a túlélés esélyét addig, míg a mentők a helyszínre érkeznek.

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.