Várták már a közös munkát!

spigott - 2020. május 19. 14:30

Újra edzésbe álltak a Dunaferr SE birkózói, ám az, hogy mennyi hátrányt okozott számukra a leállás, csak később, már a versenyidőszakban derülhet ki.

A koronavírus-járvány miatt sajnos minden sportágban le kellett állítani a közös gyakorlásokat, s ez alól nem voltak kivételek a Dunaferr SE birkózói sem, árulta el Mátyás Gábor, a szakosztály szakmai igazgatója.

"Gyakorlatilag alkalmazkodtunk azokhoz a lehetőségekhez, amik voltak, azokhoz a szabályokhoz, amelyeket meghoztak a szövetség és a kormány részéről. Nyilván azonnal be kellett szüntetni mindenféle edzést, versenyezni nem lehetett, edzőtáborokat sem lehetett rendezni, így az edzőkollégák online edzéseket tartottak, melyeken meglepően sok gyermek vett részt, így próbáltuk meg ezt a kemény néhány hetet áthidalni. Ezek az online edzések a szinten tartáshoz voltak elegendőek, elsősorban erő állóképességi és erőnléti edzések, nagyrészt saját testsúlyos gyakorlatok voltak, s nyilván nem lehet összehasonlítani ezt a munkát azzal, amikor központilag irányított birkózó edzés van, mert az otthoni gyakorlásokat nem lehet sportágspecifikus edzésnek nevezni. Az, hogy ez mire volt elég, az most derülhet ki, mert végre elkezdtük a csoportos edzéseket, az idősebb korosztály és az utánpótlás korosztályok is a Gurics György Birkózó Centrumban, illetve szabadtéren készülnek, természetesen azoknak a szabályoknak a betartásával, amelyeket az előírások megkövetelnek. Az edzőink látják, hogy a gyermekek milyen állapotban vannak, de igazán komoly visszajelzést majd akkor kapunk arról, hogy mennyi kiesést és hiányosságot okozott ez az időszak, amikor újra elkezdődnek a versenyek. A közös edzések hiánya elsősorban az utánpótlást érintette, mert a birkózó szakosztálynál is ők jelentik a legnagyobb létszámot, ráadásul teljesen mások az elvárások az otthoni edzéssel kapcsolatban egy profi versenyzőnél, valamint egy gyereknél, hiszen utóbbit nem lehet kötelezni ilyesmire, ha abszolút semmit nem csinál, abba sem lehet belekötni. Ezzel együtt is azt láttam, hogy a gyerekek lelkesek voltak, csinálták, várták az otthoni feladatokat, a kommentekből kiderült, hogy izomlázuk volt, tehát azért csináltak is valamit, szóval bízunk abban, hogy nem teljesen a nulláról kezdték el újra a közös edzéseket."

Képek: DO-archív

Mátyás Gábor szerint birkózóik nagyon várták már, hogy újra komoly munkát végezhessenek, de hogy a szőnyegen tanultakat mikor tesztelhetik élesben, versenykörülmények között, még ő sem tudott választ adni.

"Az volt a tapasztalat, hogy a gyerekek lelkesek voltak, örömmel csinálták az edzéseket, de már várták is, hogy újra találkozhassanak egymással, volt mit megosztaniuk a társaikkal, elmondták, hogy kinek miként telt ez a pár hét otthon, ki mit csinált, hogyan edzett, szóval jó, hogy újra közösen dolgozhatnak. Arról, hogy mi lesz az elmaradt versenyek sorsa, még nincs információnk, nyilván a főbb sorozatokat meg fogják tartani, gondolok itt a magyar bajnokságokra, a diákolimpiákra, de úgy vélem, hogy július közepénél előbb nem fognak versenyeket rendezni, ezekre felkészülni sem lehetne ilyen rövid idő alatt. Úgy vélem, zsúfoltabb versenyszezon vár majd ránk a második félévben ahhoz képest, amit eredetileg terveztünk, de az is gondolom, hogy az ehhez szükséges szakmai munkát el tudjuk végezni még annak ellenére is, hogy ez a pár hét kiesett a közös és sportágspecifikus gyakorlásokból."

A rovat további hírei: Sport

DSTV: biztató bajnoki eredmények

DSTV: biztató bajnoki eredmények

2024. ápr. 19.

Április 9-12. között rendezték meg az országos felnőtt úszó bajnokság küzdelmeit a fővárosban – szép helyi eredmények születtek. A DKSE színeiben Kenyér Lilla, Kovács-Seres Hunor és Eszenyi Ábel indult – utóbbival és Berzlánovits Éva edzővel beszélgettünk a megméretés után. Hangkép.

Győzelemmel folytatná a bajnokságot a Kohász

Győzelemmel folytatná a bajnokságot a Kohász

2024. ápr. 19.

A kiesés elől menekülő Békéscsaba lesz a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttesének következő bajnoki ellenfele szombaton délután öt órától.

Szegeden zárják az alapszakaszt vízilabdázóink

Szegeden zárják az alapszakaszt vízilabdázóink

2024. ápr. 19.

Amennyiben nyer Szegeden, a harmadik helyen fejezi be a bajnokság alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata.

DSTV: eredményes birkózók

DSTV: eredményes birkózók

2024. ápr. 18.

Legyen szó veteránokról, vagy a akár a fiatalabbakról, a DKSE birkózói rendre hozzák a szép eredményeket. Helyzetjelentést kértünk Kiss Károly edzőtől, aki beszélt az utánpótlásról, s persze Pupp Viktóriáról és Nyikos Veronikáról is. Hangkép.

Nem volt esély Gödöllőn

Nem volt esély Gödöllőn

2024. ápr. 18.

A Kistext ellen meccs nélkül nyertek, a házigazda Gödöllőtől viszont kikaptak a DSE Röplabda Akadémia fiataljai az NB II-es felnőtt bajnokságban.

Biztos sikerek idegenben

Biztos sikerek idegenben

2024. ápr. 18.

Nem okozott gondot a két pont megszerzése a DKKA serdülő és ifjúsági csapatának a Csepel elleni korosztályos bajnokin.

DSTV: tudnivalók a horgászatról

DSTV: tudnivalók a horgászatról

2024. ápr. 17.

Egy horgásznak nem kell bemutatni, hogy miért jó, vagy miért különleges a horgászat. Aki még nem próbálta, az talán közelítse meg onnan, hogy ez egy olyan elfoglaltság, amely egyszerre lehet hobbi, sport, és igazi versenyzés – mikor mire van igényünk ugyebár. Arról, hogy ennek mi a szépsége, és mire van szüksége a kezdőknek Szabó Mátéval beszélgettünk a Horgásztanyán. Hangkép.