Dunaújváros Hetilap

Vírus: már 3509 fő fertőzött – Fejér megyében egyetlen új eset volt

Öcaline - 2020. május 17. 7:23

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3509 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. A halálozások száma csökkent: 3 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye még mindig a fertőzött régiók között – de a tegnapi ugrás után mindössze eggyel nőtt az esetek száma – 356 fő. 

Az operatív törzs frissen publikált adatsora szerint 451 főre emelkedett az elhunytak száma, gyógyultan eddig összesen 1396 fő távozott a kórházból. Az aktív fertőzöttek száma ezúttal emelkedett, a tegnapi 1654 után 1662 főre. Csökkent viszont a kórházban ápoltak száma is: 562 fő lett a tegnapi 570 után – növekedett azonban a lélegeztetőgépet igénylő betegek száma; 45-ről 47 főre.
Városi szintű adatokkal továbbra sem kényezteti a nyilvánosságot az operatív törzs, naponta frissül viszont a megyei bontású vírustérkép. A friss mutatók szerint Fejér megyében a fertőzöttek számának növekedése a tegnapi nagy lódulás után ismét  megállt: egyetlen fővel nőtt, 356 lett az esetek száma. Fejér megye ezzel persze még mindig a vírusrangsor vörös zónájában található – a főváros és Pest megye után sajnos mégy mindig a harmadik. 
A növekedés ütemét vizsgáló műveleteknél továbbra is az országos és a megyei főszámokat vettem alapul. A tegnapi 3473 főről mára 3509 főre emelkedett az országos mutató, az arány a tegnapi 1,63  százalékpontos növekedéshez mérten némiképp csökkent, 1,03 százalék. Megyénkben a növekedés mértéke jóval nagyobb arányút zuhant: a 355-ről 356-ra történt emelkedés mindössze 0,28 százalékpontos növekedést jelent – a tegnap regisztrál 4,41 százalékos arányhoz mérten ez mindenképpen örvendetes csökkenés. 
Az operatív törzs összegzése szerint a védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a cél, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsák az életet. Ezért hétfőtől vidéken és Pest megyében újabb enyhítések lépnek életbe, és a fővárosban is megszűnik a kijárási korlátozás, de továbbra is fontos az általános óvintézkedések betartása. Fontos fejlemény, hogy hétfőtől a kórházi ellátások újraindításának következő üteme is megtörténik.

Változatlanul fontos az óvatosság – a vezérelv ugyanis még mindig érvényes: csak együtt tehetünk a járvány ellen! 

(Forrás és illusztráció: koronavirus.gov.hu; matek: DO) 
 

A rovat további hírei: Közélet

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

2024. ápr. 14.

A szolgáltatói összegzés szerint a fűtési idény végeztével még egy hónapon át, május derekáig tart a pótfűtési időszak. DVG-tájékoztató itt!

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

2024. ápr. 13.

Egy volt fideszes képviselő szerint a KDNP soha, semmit sem csinált Dunaújvárosban.

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

2024. ápr. 13.

Már jó ideje igazi tavasz van, és ez látszik a növényeken is, minden kizöldült. Természetesen nő a fű is. Éppen ezért már jó ideje dolgoznak és nyírják a füvet a szakemberek Dunaújvárosban. Az idei évben több emberrel és több géppel történik a fűnyírás.

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 12.

"... előterjesztéséiben részletezett új tagintézmény létrehozása nem kerül felterjesztésre" – a tankerület a magyar nyelv szabályait megcsúfoló mondattal fújt visszavonulót. Győzelem a hajtás után. (FRISSÍTVE: Pintér Tamás polgármester is reagált a döntésre)

A történelmi múlt kötelez, de a jövő bőven tartogat feladatokat is

A történelmi múlt kötelez, de a jövő bőven tartogat feladatokat is

2024. ápr. 12.

Szabó Zsolt szerint egy gazdasági alpolgármester dolga, hogy a város cégeit, intézményeit időről időre személyesen is körbejárja és egyeztesse az éppen aktuális teendőket. Ennek jegyében kedden az Innopark Nonprofit Kft.-hez, dr. Huszti Zsolt ügyvezetőhöz látogatott el. 

A KDNP elnöke szerint összeférhetetlen Magyar András a Fidesszel

A KDNP elnöke szerint összeférhetetlen Magyar András a Fidesszel

2024. ápr. 12.

A belső feszültségekkel terhelt dunaújvárosi Fidesz-KDNP-ben tovább mélyültek az ellentétek, miután polgármester-jelöltet állítottak, a KDNP helyi elnöke szerint ugyanis a pártszövetség jelöltje alkalmatlan a feladatra.