Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Dunaújváros mesél: Út a vasmű freskójáig

Öcaline - 2020. június 24.

Szépséges találattal folytatódott a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog sorozata: a Népszabadság 1970-es lapszámában Domanovszky Endre festőművész elevenítette fel a Dunai Vasmű főbejáratát ékítő freskó születésének körülményeit. Szemelvények kedvcsinálókét – de ajánljuk a teljes összegzést!

"Domanovszky Endre elvből nem ad interjút. Hogy miért nem, azt végül elfelejtettem megkérdezni – fontosabb, izgalmasabb, ha úgy tetszik, kényesebb kérdéseim voltak. Fontosabb, izgalmasabb, kényesebb kérdéseimre szívesen válaszolt. Azzal a feltétellel, hogy a megírt cikk nem lesz interjú." (…)
"Hogyan vált egy addig csak táblaképeket és gobelineket komponáló művész hirtelen freskófestővé? Hogyan vált a rövid ideig neoklasszicista, hosszú esztendőkön át expresszív-lírai stílus realisztikus-monumentálissá?" (…)
"A magyar képzőművészet nagy és édes fordulata; az oly sok szép szándékot annyi kudarccal keverő 1948-49-es változás Domanovszky számára természetes magánkezdeményezésként, spontán elhatározásként mutatkozott be. (…) Berény Róbert, a nagy tekintélyű mester, akivel Domanovszky igen közeli barátságban volt, bölcsen és optimistán a lehetőségeket latolgatta: a festészet nem okvetlenül csak az, amit a két háború között műveltek, a festészet a műtörténet tanulságai szerint lehet kevésbé intim, monumentális, ha jó ügyet szolgál, monumentálisan propagatív is." (…)
"Mindenhez volt ereje, mondja a művész, aki néhány éve még kis, intim és magányos lírájú képeket festett, de szárnyakat kapott a lehetőségtől, a megbízás nagyságától: egyszerre nagyot, méretre, jelentőségre monumentálisat, egy egész társadalomhoz szólót alkotni. (…) Azóta is minden évben egyszer leutazik Dunaújvárosba, büszkén állapítja meg, hogy freskója állja az időt: ’a fal teljesen intakt’. S amikor kérem az értékítéletét, ennyit tesz még hozzá mosolyogva: ’nem szégyellem’. A beszélgetés végén, kérésre, összefoglal. Egy biztos: mindig, minden pillanatban hitt abban, amit csinált, meggyőződésből tette, amit tett – mondja."

A teljes poszt a várostörténeti blogon olvasható – az alábbi címen!

Út a vasmű freskójáig (katt) >>

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: ROHÓ-tengelyek az evangélikus templomban

DSTV: ROHÓ-tengelyek az evangélikus templomban

2020. okt. 20.

Tengelyek címmel nyílt kiállítás a dunaújvárosi evangélikus templomban. A tárlaton Rohonczi István ROHÓ alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők. Az összeállítás megnyitóján a Quintia zenekar adott műsort, majd Stermeczki András lelkész ajánlotta a megjelentek figyelmébe a műveket. Hangkép.

Meghirdették a Gyurkovics Tibor vers- és prózamondó versenyt

Meghirdették a Gyurkovics Tibor vers- és prózamondó versenyt

2020. okt. 19.

A magyarság legkiválóbb versmondóit, verséneklőit kívánja felkutatni a Gyurkovics Tibor Kárpát-medencei vers- és prózamondó és verséneklő verseny, amelyre november 1-jétől nevezhetnek az érdeklődők.

Két dunaújvárosi taggal bővült a Góbé

Két dunaújvárosi taggal bővült a Góbé

2020. okt. 19.

Magyar népdalokat játszanak – dalonként más-más modern műfajba csomagolva; a zene univerzális nyelvén, a stílusok dialektusában beszél a csavaros észjárású Góbé zenekar. Várai Áron és Hegyi Zoltán csatlakozásával a közelmúltban két, városunkból elszármazott muzsikussal bővült a banda. Yeaahh!

Tizenöt városban rendezik meg a Mozinet Filmnapokat

Tizenöt városban rendezik meg a Mozinet Filmnapokat

2020. okt. 18.

A jövő héten, október 22. és 25. között rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat Budapesten és 14 városban.

DSTV: a "Hősöm" bemutatója a kortárs intézetben

DSTV: a "Hősöm" bemutatója a kortárs intézetben

2020. okt. 18.

Legújabb kötete, a Hősöm című válogatás bemutatóját tartotta a Kortárs Művészeti Intézetben Erdős Virág költő. A szerző az Utószó című irodalmi sorozat keretében látogatott Dunaújvárosba, ahol a Hős utca életét, atmoszféráját ábrázoló munkájáról beszélgetett Gyöngyössy Csabával.

Elkezdődött a Tudományok Fővárosa rendezvény

Elkezdődött a Tudományok Fővárosa rendezvény

2020. okt. 17.

Planetáriumi bemutatóval, látványos fizikai kísérletekkel és ismeretterjesztő előadásokkal is várja a közönséget a negyedik Tudományok Fővárosa; a tudománynépszerűsítő fesztivált a járványhelyzet miatt online, élőben közvetítik a Svábhegyi Csillagvizsgálóból a rendezvény közösségi oldalán.  

Dalszerzők napja: Varga Livius nyerte a közönségszavazást

Dalszerzők napja: Varga Livius nyerte a közönségszavazást

2020. okt. 17.

Varga Livius Magam adom - a születéstől a dal utóéletéig című kisfilmjére voksoltak a legtöbben a Dalszerzők napja alkalmából meghirdetett közönségszavazáson.