Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nagyot szólt, nagyon pörgött a BakElit

2020. június 23. (kedd) 16:30 - Öcaline

Már az elején le kell szögezni, hogy nem minden kizárólag pénz kérdése. Bár azért ne legyünk naivak, természetesen kell a financiális háttér, de – és itt jön a DE – elsősorban olyan emberekre van szükség, akik hisznek abban, amit csinálnak. Nézzük a BakElit Online Fesztivál példáját!

A titok tehát: "Kell egy csapat!" Egy olyan csapat, amely kreatív, ötletteli, ráadásul alázatos a rendezvény szellemiségével kapcsolatban.

Egy rugóra járó agyak

Ezek voltak a legfontosabb elemei és mozgatórugói a múlt szombati a fesztiválnak. Így állt össze az a csapat, amely a nézettségi adatokat és kommenteket is figyelembe véve tökéletes munkát végzett. A hét órás élő adás (amely országos viszonylatban mindenképpen műfajteremtő), 20 ezer embert ért el a facebook felületén, közel 8 ezer megtekintést és 3 ezer 700 aktivitást produkált. Elsőre.

De térjünk rá a műsorra. A siker egyik titka az volt, hogy a fesztiválban részt vevő zenekarok kizárólag dunaújvárosiak voltak (de ez is volt a cél), mint ahogy a műsor vezetését elvállaló Quimby-alapember, Varga Livius is, aki végtelen profizmussal vitte végig a maratoni adást. Ehhez persze az kellett, hogy az ő keze alá dolgozó Gulácsi Zoltán, (a fesztivál egyik megálmodója) már hetekkel az adás előtt megkezdte a közös munkát a zenész-műsorvezetővel, folyamatosan tolta a zenekarok anyagait, klipjeit a Kutya vacsorája frontemberének.

BakElit – infóblokk     

A fesztiválon fellépő zenekarok:
Névtelen utca, Dalai Dávid, Fun Company, NADENe, BeatKOHO
Az interjúra meghívott zenekarok:
Newtown Feels, Notyet Band, Born Again, Digitál együttes:Horváth János Dagi

A fesztivál fővédnökei: Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere és Barta Endre, a város humán ügyekért felelős alpolgármestere
A rendezvény védnöke: Kálvin János Református Gimnázium és Általános Iskola
Támogatók: Campus Étterem, Diablo Pizzéria, Életerő Természetes Gyógymódok Stúdió, Rizmajer Művész Söröző, Szöglet Sport Bár, Ipolyi Közművelődési Központ – Törökszentmiklós, Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros, Ordas István
Médiatámogatók: HumanFilmStudio, Baga Creative Media Studio, RTM PIX, castellum.do, Dunaújváros Online

Mindenki a helyén

A HumanFilmStudio agya, Korom Károly izgalmas beharangozókat készített a fesztiválról, így pár nap alatt futótűzként terjedt el a világhálón a közelgő esemény, amelyet fia, Korom Dávid adásrendező vezényelt le – nem mellékes, karmestereket meghazudtoló módon.
A BakElit Zenecentrum a lehető legjobb helyszíne volt a koncerteknek. A stúdió hangmérnöke, Futó Gábor, aki egyben a Fun Company zenekar vezetője, közel harminc éves tapasztalattal rendelkező zenész, hangmérnök. Ő volt a fesztivál hangja, ő álmodta meg a "klubkoncertek" zenei hangzását. 

S ha már BakElit – Baki Endre producer tette lehetővé az álom megvalósulását, ő látta meg elsőként a lehetőséget arra, hogy itt és most valami új születhessen meg. És innentől már csak a zene számított – gyakorlatilag minden és mindenki a helyére került, szinte magától állt össze a kép egy jó műsorhoz. 
Az idő előrehaladtával a stáb előtt egyre kevesebb lett a kérdőjel, és egyre több az "ezt is megoldottuk" feladat. (Mint a biztos internet-kapcsolat létrehozása, amelyért Verasztó Sándornak mondtak köszönetet.)
Hogy miért érte meg ez a sok munka? Hogy miért tartott ki a csapat a legnehezebb pillanatokban is? A válasz egyszerű. Látták a fellépő zenészek szemében a csillogást, hogy végre történik valami a városban, ami csak róluk szól. A „most jött el a mi időnk” érzése.

(Fotók: BekElit - Ady Géza felvételei)

 

A rovat további hírei: Kultúra

Augusztusban ismét megrendezik OrgonaPont koncertsorozatot és az Orgonák éjszakáját

Augusztusban ismét megrendezik OrgonaPont koncertsorozatot és az Orgonák éjszakáját

2020. július 13. (hétfő)

Augusztusban tizenkét városban rendezi meg a Filharmónia Magyarország az OrgonaPont koncertsorozatot, augusztus 8-án pedig második alkalommal tartják meg az Orgonák éjszakáját, írja az MTI.

Képregény készült a Mátyás-templom történetéről

Képregény készült a Mátyás-templom történetéről

2020. július 12. (vasárnap)

Múltébresztők címmel adott ki képregényt a Mátyás-templom gondnoksága a Budavári Nagyboldogasszony-, közismert nevén Mátyás-templom történetéről, írja az MTI.

Macron engedélyezte az eredeti formában történő helyreállítást a Notre-Dame-székesegyházon

Macron engedélyezte az eredeti formában történő helyreállítást a Notre-Dame-székesegyházon

2020. július 10. (péntek)

Emmanuel Macron csütörtökön engedélyezte, hogy az eredeti formájában állítsák helyre a párizsi Notre-Dame-székesegyháznak a tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártornyát, jóllehet a francia elnök eleinte azt szerette volna, ha kortárs építészeti tervek szerint, a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát magán hordozva épült volna újra a katedrális, írja az MTI.

Bartók Liget: a külcsíni remeklés

Bartók Liget: a külcsíni remeklés

2020. július 09. (csütörtök)

Újabb látványos elemmel bővült a napokban a Bartók Liget projekt a Petőfi ligetben: a Bartók Kamaraszínház felhívásának nyomán a Wesley-Da Capo Alapfokú Művészeti iskola diákjai valósították meg a 70 éves Dunaújváros című kültéri design látványtervét az elmúlt napokban.

Emlékek árnyéka, árnyékok emléke

Emlékek árnyéka, árnyékok emléke

2020. július 09. (csütörtök)

Emléket állítanak a Vasmű úti platánoknak, Móder Rezső tervei nyomán közösen készítenek egy nagy közös fafaragást, amely a főutca fasorának hagyatékát őrzi majd meg. A nagyszabású tervekről Rohonczi István ROHO mesél, a munkálatok augusztusban kezdődhetnek.

Családbarát Hely lett a Bartók Kamaraszínház

Családbarát Hely lett a Bartók Kamaraszínház

2020. július 08. (szerda)

Bronz fokozatú Családbarát Hellyé nyilvánították a Bartókot. Cél az arany! Mint ahogy azt közösségi oldalukon is megírták: színházi filozófiájuknak elsődleges célja a családok kiszolgálása.

Állandó programok a gyermekkönyvtárban

Állandó programok a gyermekkönyvtárban

2020. július 08. (szerda)

Mint ahogy azt már megírtuk, csütörtökönként mesedélutánra várják az érdeklődőket a József Attila Könyvtár munkatársai, de keddenként és szerdánként is izgalmas programokkal kecsegtetnek a gyermekeknek.