Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nagyot szólt, nagyon pörgött a BakElit

Öcaline - 2020. június 23. 16:30

Már az elején le kell szögezni, hogy nem minden kizárólag pénz kérdése. Bár azért ne legyünk naivak, természetesen kell a financiális háttér, de – és itt jön a DE – elsősorban olyan emberekre van szükség, akik hisznek abban, amit csinálnak. Nézzük a BakElit Online Fesztivál példáját!

A titok tehát: "Kell egy csapat!" Egy olyan csapat, amely kreatív, ötletteli, ráadásul alázatos a rendezvény szellemiségével kapcsolatban.

Egy rugóra járó agyak

Ezek voltak a legfontosabb elemei és mozgatórugói a múlt szombati a fesztiválnak. Így állt össze az a csapat, amely a nézettségi adatokat és kommenteket is figyelembe véve tökéletes munkát végzett. A hét órás élő adás (amely országos viszonylatban mindenképpen műfajteremtő), 20 ezer embert ért el a facebook felületén, közel 8 ezer megtekintést és 3 ezer 700 aktivitást produkált. Elsőre.

De térjünk rá a műsorra. A siker egyik titka az volt, hogy a fesztiválban részt vevő zenekarok kizárólag dunaújvárosiak voltak (de ez is volt a cél), mint ahogy a műsor vezetését elvállaló Quimby-alapember, Varga Livius is, aki végtelen profizmussal vitte végig a maratoni adást. Ehhez persze az kellett, hogy az ő keze alá dolgozó Gulácsi Zoltán, (a fesztivál egyik megálmodója) már hetekkel az adás előtt megkezdte a közös munkát a zenész-műsorvezetővel, folyamatosan tolta a zenekarok anyagait, klipjeit a Kutya vacsorája frontemberének.

BakElit – infóblokk     

A fesztiválon fellépő zenekarok:
Névtelen utca, Dalai Dávid, Fun Company, NADENe, BeatKOHO
Az interjúra meghívott zenekarok:
Newtown Feels, Notyet Band, Born Again, Digitál együttes:Horváth János Dagi

A fesztivál fővédnökei: Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere és Barta Endre, a város humán ügyekért felelős alpolgármestere
A rendezvény védnöke: Kálvin János Református Gimnázium és Általános Iskola
Támogatók: Campus Étterem, Diablo Pizzéria, Életerő Természetes Gyógymódok Stúdió, Rizmajer Művész Söröző, Szöglet Sport Bár, Ipolyi Közművelődési Központ – Törökszentmiklós, Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros, Ordas István
Médiatámogatók: HumanFilmStudio, Baga Creative Media Studio, RTM PIX, castellum.do, Dunaújváros Online

Mindenki a helyén

A HumanFilmStudio agya, Korom Károly izgalmas beharangozókat készített a fesztiválról, így pár nap alatt futótűzként terjedt el a világhálón a közelgő esemény, amelyet fia, Korom Dávid adásrendező vezényelt le – nem mellékes, karmestereket meghazudtoló módon.
A BakElit Zenecentrum a lehető legjobb helyszíne volt a koncerteknek. A stúdió hangmérnöke, Futó Gábor, aki egyben a Fun Company zenekar vezetője, közel harminc éves tapasztalattal rendelkező zenész, hangmérnök. Ő volt a fesztivál hangja, ő álmodta meg a "klubkoncertek" zenei hangzását. 

S ha már BakElit – Baki Endre producer tette lehetővé az álom megvalósulását, ő látta meg elsőként a lehetőséget arra, hogy itt és most valami új születhessen meg. És innentől már csak a zene számított – gyakorlatilag minden és mindenki a helyére került, szinte magától állt össze a kép egy jó műsorhoz. 
Az idő előrehaladtával a stáb előtt egyre kevesebb lett a kérdőjel, és egyre több az "ezt is megoldottuk" feladat. (Mint a biztos internet-kapcsolat létrehozása, amelyért Verasztó Sándornak mondtak köszönetet.)
Hogy miért érte meg ez a sok munka? Hogy miért tartott ki a csapat a legnehezebb pillanatokban is? A válasz egyszerű. Látták a fellépő zenészek szemében a csillogást, hogy végre történik valami a városban, ami csak róluk szól. A „most jött el a mi időnk” érzése.

(Fotók: BekElit - Ady Géza felvételei)

 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!