Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A "Dunaújváros" Dunaújvárosban

Öcaline - 2020. július 5. 18:14

Ezúttal tematikus összeállítással kedveskedett követőinek a DunaújvárosMesélPontHu: a várostörténeti blog kollekciójának fókuszába a Dunaújváros nevű hajó került. Szemelvények itt – de az egész összeállítás remek, jó szívvel ajánlom!

"A Magyar Hajó- és Darugyár angyalföldi gyáregységében május 1-e méltó megünnepléseként, kedden délután, egy nappal a határidő előtt vízre bocsátották a nyolcadik 1300 tonnás Duna-tengerjárót. (…) 
Az ünnepségen részt vett Rónai Rudolf közlekedés- és postaügyi miniszterhelyettes, ott volt Tapolczai Jenő, a dunaújvárosi tanács végrehajtó bizottságának elnöke is, aki szocialista városunk dolgozói nevében köszöntötte a hajóépítőket. Az avató anya tisztét Csomány Ferencné, a dunaújvárosi posta vezetője töltötte be és a hajónak a Dunaújváros nevet adták. A csattanó pezsgősüveg jelére a 82 méteres hatalmas hajótest simán ereszkedett a Duna vizére." [Magyar Nemzet, 1963.]
"Dunaújvárosban felépült a Duna legszebb és legkorszerűbb hajóállomása, amelyet a Dunaújvárosi Tervező Iroda mérnökei: dr. Pavel Gyula, Szente László és Nagy Sándor terveztek. Építésére a MAHART három millió forintot fordított. (…)
A modern vonalú hajóállomás ünnepélyes felavatására szombaton délelőtt kerül sor. Erre az alkalomra a Dunaújváros tengerjáró hajó is Dunaújvárosba érkezik és hozza a fővárosi vendégeket. Legújabb magyar tengerjáró hajónkat a város lakói egész napon át megtekinthetik. Az avatáson az ünnepi beszédet Rónai Rudolf miniszterhelyettes mondja." [Fejér Megyei Hírlap, 1963.]

"A magyar folyam- és tengerhajózás 'újszülötte' az 1300 tonnás Dunaújváros első útján, szombaton, névadó városába látogatott. A 83 méter hosszú, 760 tonna önsúlyú hajóba két, egyenként 800 lóerős Láng-Diesel-motort építettek be. A hajó 8000 kilométeres útra elegendő üzemanyagot tud magával vinni. Napi üzemanyagszükséglete 5 tonna. A kormányzást a parancsnoki hídról távvezérléssel is el lehet végezni. A tájékozódást, a navigálást egész sor berendezés segíti. Az elektromos mélységmérő ezer méterig hajszálpontos adatot ad, a radar pedig 48 kilométeres távolságba 'lát', s mutatja, hogy hol helyezkednek el a sziklák, zátonyok, hajóroncsok és természetesen a közeledő hajók. (…)
A jövő héten közel-keleti útra induló hajó a Gheorghiu-Dej Hajógyárban készült. Az idén még egyet adnak át rendeltetésének, s így 1963 végén már 13 magyar folyam-tengerjáró és tengerjáró közlekedik majd a vizeken. (…)
A délutáni órákban a tengerészek meghívták a dunaújvárosiakat sétahajózásra." [Népszava, 1963.]

A teljes cikk az alábbi címen olvasható:

A "Dunaújváros" Dunaújvárosban (katt) >>

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!