Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A "Dunaújváros" Dunaújvárosban

Öcaline - 2020. július 5. 18:14

Ezúttal tematikus összeállítással kedveskedett követőinek a DunaújvárosMesélPontHu: a várostörténeti blog kollekciójának fókuszába a Dunaújváros nevű hajó került. Szemelvények itt – de az egész összeállítás remek, jó szívvel ajánlom!

"A Magyar Hajó- és Darugyár angyalföldi gyáregységében május 1-e méltó megünnepléseként, kedden délután, egy nappal a határidő előtt vízre bocsátották a nyolcadik 1300 tonnás Duna-tengerjárót. (…) 
Az ünnepségen részt vett Rónai Rudolf közlekedés- és postaügyi miniszterhelyettes, ott volt Tapolczai Jenő, a dunaújvárosi tanács végrehajtó bizottságának elnöke is, aki szocialista városunk dolgozói nevében köszöntötte a hajóépítőket. Az avató anya tisztét Csomány Ferencné, a dunaújvárosi posta vezetője töltötte be és a hajónak a Dunaújváros nevet adták. A csattanó pezsgősüveg jelére a 82 méteres hatalmas hajótest simán ereszkedett a Duna vizére." [Magyar Nemzet, 1963.]
"Dunaújvárosban felépült a Duna legszebb és legkorszerűbb hajóállomása, amelyet a Dunaújvárosi Tervező Iroda mérnökei: dr. Pavel Gyula, Szente László és Nagy Sándor terveztek. Építésére a MAHART három millió forintot fordított. (…)
A modern vonalú hajóállomás ünnepélyes felavatására szombaton délelőtt kerül sor. Erre az alkalomra a Dunaújváros tengerjáró hajó is Dunaújvárosba érkezik és hozza a fővárosi vendégeket. Legújabb magyar tengerjáró hajónkat a város lakói egész napon át megtekinthetik. Az avatáson az ünnepi beszédet Rónai Rudolf miniszterhelyettes mondja." [Fejér Megyei Hírlap, 1963.]

"A magyar folyam- és tengerhajózás 'újszülötte' az 1300 tonnás Dunaújváros első útján, szombaton, névadó városába látogatott. A 83 méter hosszú, 760 tonna önsúlyú hajóba két, egyenként 800 lóerős Láng-Diesel-motort építettek be. A hajó 8000 kilométeres útra elegendő üzemanyagot tud magával vinni. Napi üzemanyagszükséglete 5 tonna. A kormányzást a parancsnoki hídról távvezérléssel is el lehet végezni. A tájékozódást, a navigálást egész sor berendezés segíti. Az elektromos mélységmérő ezer méterig hajszálpontos adatot ad, a radar pedig 48 kilométeres távolságba 'lát', s mutatja, hogy hol helyezkednek el a sziklák, zátonyok, hajóroncsok és természetesen a közeledő hajók. (…)
A jövő héten közel-keleti útra induló hajó a Gheorghiu-Dej Hajógyárban készült. Az idén még egyet adnak át rendeltetésének, s így 1963 végén már 13 magyar folyam-tengerjáró és tengerjáró közlekedik majd a vizeken. (…)
A délutáni órákban a tengerészek meghívták a dunaújvárosiakat sétahajózásra." [Népszava, 1963.]

A teljes cikk az alábbi címen olvasható:

A "Dunaújváros" Dunaújvárosban (katt) >>

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.