Dunaújváros Hetilap

A tiszta beszéd jegyében: sajtópert nyert az önkormányzat a Magyar Nemzet ellen

Horváth-Nemes Orsolya - 2020. július 10. 9:17

Több ponton valótlanságokat állított a Magyar Nemzet Dunaújváros önkormányzatáról egy januári cikkében. Mint azt Medgyesi Miklós, az önkormányzat sajtószóvivője elmondta: a bíróság négy pontban kötelezte helyreigazításra a Magyar Nemzetet. Tételes lista a hajtás után!

A sajtószóvivő elmondta: nem híve annak, hogy folyamatos pereskedésekkel érjen el helyreigazításokat, egy bizonyos határon túl azonban kötelessége ezt megtenni, így volt ez a Magyar Nemzet cikkével kapcsolatban is. Medgyesi Miklós nyomatékosította: az írásban több olyan állítás is volt, ami folyamatosan "visszatért" az elmúlt időszakban, akár a helyi ellenzék részéről is, ezért külön is örül neki, hogy a bíróság is jogerős ítéletében kimondta: valótlan állításokkal rágalmazták az önkormányzatot. 

Hiteles történet

Az első ilyen pont, hogy az előző fideszes városvezetés által benyújtott hitelkérelmet most Pintér Tamás nyakába kívánják varrni – Medgyesi Miklós szerint ezt a hitelt megpróbálják az új városvezetés hiteleként beállítani:
– Jegyzőkönyvek léteznek Cserna Gábor aláírásával arról, hogy ezt a hitelt 2019 februárjában kérte az előző városvezetés. Ezt a hitelt pedig a kormánynak engedélyeznie kell. Cserna Gábornak, és az akkori városvezetésnek azonban nem sikerült elérnie, hogy erre a hitelre a kormány rábólintson. A pénzt azonban elköltötték, a fejlesztéseket befejezték. Odaálltak a kampányban, átvágták a szalagokat, és sajátjukként adták át ezeket a beruházásokat. A hitel pedig ránk maradt, és Pintér Tamás polgármesterre. Ő az, akinek ki kell fizetnie ezeket a hiteleket; ez körülbelül 20 millió forint – havonta.

Vagyon-e vagyon?

Szintén nem igaz az az állítás, hogy  Dunaújváros önkormányzatának kétmilliárd forintos megtakarítása volt akkor, amikor a korábbi polgármester átadta a hivatalát a jelenleginek, hangsúlyozta Medgyesi Miklós:
– Valóban, mi sem tagadjuk: mintegy 2 és fél milliárd forint volt október 13-a után az átadás-átvételkor Dunaújváros számláján. De mindenki különbséget tud tenni megtakarítás, és olyan vagyon között, amely a folyó kiadásokra kell. Valóban ott volt a számlán, de ezeket el kellett költeni a város kiadásaira. Ha az egyik zsebemben van 20 ezer forint, a másik zsebemben pedig egy feladatlan csekk 20 ezer forint értékben, akkor nincs 20 ezer forint megtakarításom.

Emelésnek emelés, de kinek?

A harmadik ilyen valótlan állítás, miszerint a 2019 októberében megválasztott új dunaújvárosi vezetés a köztisztviselők cafeteria-emeléséről döntött. Medgyesi ezt egy többször előkerülő "ordas hazugság"-nak nevezte, mondván, nem a köztisztviselők bérét emelték, hanem a siralmas anyagi  helyzetben lévő közalkalmazottakét:
– Bár az előbb említett hitelfelvételnek köszönhetően az önkormányzat nincs a legrózsásabb anyagi helyzetben, de mégis ki tudta szorítani azt az új városvezetés, hogy a közalkalmazottaknak, például a dajka néniknek, védőnőknek, könyvtárosoknak a cafateria-emeléséről tudtunk dönteni az idei évben. Ezt a pénzt azóta is kapják.

Zsebbevágó kérdések: mi mennyi, mire mennyit?

Szintén sokszor hallani azt az állítást is, hogy az önkormányzati képviselők több mint 700 ezer forintot keresnek havonta. A sajtószóvivő ennek kapcsán elmondta, nem volt semmiféle béremelés, az új közgyűlés pedig még kevesebb pénzébe is kerül a dunaújvárosiaknak, mint az előző: 
– Az új önkormányzat átláthatósági intézkedéseinek egyik első lépése volt, hogy nyilvánossá tettük, hogy mennyit keresnek az önkormányzati képviselők. El kell, hogy mondjam, a legtöbb bizottsági tag (ha valaki esetleg nem látta volna a hivatalos számokat) nettó 200 ezer forint körüli összegért látja el a feladatát, amely gyakran napi több mint 8 óra munkát igényel. Szó sincs arról, hogy itt a fizetések emelkedtek volna október 13-a után, beleértve az alpolgármestereket és a polgármestert is. Pontosan annyit kapnak, amennyit az előző vezetés vihetett haza.  
Hozzátette: sajtószóvivőként egyebek mellett az is a feladata, hogy Dunaújváros önkormányzatáról a lehető legpontosabb információk jelenjenek meg a sajtóban, és bízik abban, hogy az ellenzéki képviselők a jövőben a valóság talaján maradnak – hiszen a jelenlegi vezetés a "tiszta beszéd" pártján áll.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.