Dunaújváros Hetilap

Borovszky Ambrusról nevezik el a Martinász szobor környékét

Öcaline - 2020. július 9. 18:33

A Vasmű legendás vezérigazgatójának nevét veszi fel a Vasmű úti Martinász szobor környezetében lévő, jelenleg „névtelen park”. Pályakép és kezdeményezés a hajtás után.

A várhatóan hamarosan pro forma is megszülető önkormányzati döntés közvetlen előzménye, hogy június közepén az 1-es körzet aktuális kérdéseit tekintette át több helyszínen Szántó Péter, a körzet képviselője és Pintér Tamás polgármester. Ekkor nézték meg a Martinász szobor környékét is, a személyes megtekintés során pedig elhatározták, felkarolnak egy régi ügyet, és támogatják, hogy ez a jelenleg névtelen park Borovszky Ambrus nevét viselhesse.

A névadóról – címszavakban

Borovszky Ambrus 1912-ben született, 1950 tavaszától a vasmű építésének helyi irányítója, 1953 decemberétől pedig az akkor még Sztálin nevét viselő vasmű igazgatója volt. 1962 és 1964 között kohó- és gépipari miniszterhelyettesként tevékenykedett, majd visszatérése után újra a vasmű vezetője lett, egészen 1975-ös nyugdíjba vonulásáig. 
Irányítása alatt a vasmű Európa egyik legjelentősebb kohóműve volt.

Előkészületi fázisban

A tervről Szántó Péter már tárgyalásokat folytatott a DUNAFERR DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség vezetőivel, Molnár László elnökkel, Győri Gáborral és Hegedűs László alelnökökkel, akik támogatásukról biztosították a kezdeményezést. Szintén támogatásukat adták Borovszky Ambrus hozzátartozói. Az érintettekkel egyeztettek a névadó ünnepségről is, amelynek keretében hivatalosan is megkapná a Borovszky Ambrus park elnevezést a Martinász szobor és környéke.

Szántó Péter a névadás kapcsán hangsúlyozta, már korábban többen kezdeményezték, hogy a városban közterületet nevezzenek el Borovszky Ambrusról:
– A Martinász szobor környéke valóban minden szempontból ideális, ráadásul szimbolikus helyszín. Ráadásul az is a névadás mellet szól, hogy az érintett területen nincsenek lakóházak, így senkinek nem okoz plusz kellemetlenséget az elnevezés, hiszen nincs szükség az okmányok cseréjére. A lépéssel Borovszky Ambrus előtt tiszteleghetünk, akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy Dunaújváros létrejöhetett, felépülhetett, és egyben felkerült Európa és a világ iparának térképére.

Kapcsolódó anyag:

Ember és gyár - a Jelenkor riportja Borovszky Ambrussal a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blogon (katt) >>

(Archív fotók: DunaújvárosMesélPontHu; József Attila Könyvtár)
 

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.