Borulni fognak idén az erőviszonyok

doszerk - 2020. július 6. 8:08

Ahhoz, hogy kialakítsák az amerikai futballisták idei versenynaptárát, felméréseket is végzett a szövetség a csapatok között.

Mint az a Magyar Amerikai Futball Szövetség honlapján megjelent, még nincs konkrét menetrend, de már megvan a Divízió I. és a Divízió II. sorsolása, ami kiélezett párharcokat ígér ősszel. Viszont sok változás történt, a két osztály mezőnye teljesen átalakult. Mint ismert, a Hungarian Football League (HFL) idén elmarad, hiszen a két budapesti gárda, a Cowbells és a Wolves is úgy döntött, hogy nem vállalja a részvételt a legmagasabb osztályban, ami alaposan felforgatta a többi divíziót és a többi csapat terveit. Így a Győr Sharks, valamint a Miskolc Steelers is elhatározta, hogy az őszre élvonallá avanzsált másodosztályban indul. A Fehérvár Enthroners viszont nem vesz részt az alsóbb liga küzdelmeiben, néhány játékosa a DAK Acél Gorillaznál lép majd pályára. A tavalyi mezőnyből maradt még a címvédő NBA Crushers, a Nyíregyháza Tigers, valamint a DEAC Gladiators. A másodosztályban viszont minimális változás történt. Az Eger Heroes úgy döntött, hogy a Divízió II-ben indul, így nem lesz második számú alakulata. A Kaposvár Hornets végül nem adott be nevezést, míg a Budapest Eagles az utolsó pillanatban visszalépett a másodosztály küzdelmeitől.

Horváth Péter, a szövetség operatív vezetője szerint erre a kivételes őszi idényre teljesen átrajzolódtak az erőviszonyok azzal, hogy nem lesz HFL, de a szövetség hivatalos honlapján beszélt többek között még az idei lebonyolításról és koronavírus-járvány esetleges második hullámáról is.

- Mennyivel volt nehezebb összeállítani az őszi bajnokság lebonyolítását, mint az eredeti tavasziét?

- Sokkal nehezebb. Ugye tavasszal márciustól júliusig zajlik a bajnokság, most augusztus közepétől november végéig, így kevesebb időnk van ezek mellett pedig még a junior bajnokságoknak is hagynunk kell időt és helyet. Ezért kevesebb alapszakaszi meccseket tudtunk bezsúfolni. Divízió I-ben nyolc, míg Divízió II-ben tíz csapat van. Mind a két osztályban négy mérkőzéses alapszakasz került kialakításra. Sikerült optimalizálni a megteendő kilométereket, és így nem lesz gond ebből.

- Hogyan alakulnak át így az erőviszonyok?

- Most nem tudnék erősorrendet felállítani. Így, hogy a HFL-játékosok egy része tud Divízió 1-ben és II-ben is indulni mindkét osztály fel fog borulni. Az idei egy kivételes szezon lesz, nem lehet megsaccolni az alakulást.

- A HFL idén ugye elmarad, több csapat pedig a Divízió I-ben indul. Van olyan gárda, amely HFL-játékosokkal erősödik. Mennyire igazságos ez azokkal a csapatokkal szemben, akik máshogy tervezték az idényt?

- Nyilván az lett volna az ideális, hogy aki HFL-kerettel rendelkezik a kiemelt osztályban indulhasson. Mint Szövetség nem tudjuk meghatározni azt, hogy ha egy játékosnak nincs csapata, akkor ne játszhasson a Divízió I-ben, illetve II-ben csak azért, mert ő idáig a HFL-ben játszott. Elvenni a játékjogát egy játékosnak, azért mert alacsonyabb osztályban focizik nem lehet. Szerintem minden Divízió I-es és II-es csapat fog HFL-es megkeresést kapni.

- Végeztek egy felmérést is a csapatok körében. Ez mit tartalmazott?

- Nagy nehézséget okozott számunkra, hogy nem tudtunk találkozni a csapatok képviselőivel, mivel tiltotta a törvény, és védeni kellett az embereknek épségét. Szerettünk volna alapból három bajnokságot elindítani. A felmérésnek az is a része volt, hogy egyes HFL klubok visszalépését követően a másodosztályú gárdák közül van-e valaki, aki fel szeretne lépni. De nem jelentkeztek. Így mondhatni, egy kényszermegoldás szülte a bajnokságot. Ezért is egy speciális év az idei.

Képek: DO-archív

- Érvényben lesz ősszel a feljutási lehetőség?

- Idén nincs kiesés és feljutás. A HFL meghívásos rendszer. Ha olyan csapat nyeri meg a Divízió I-et, aki ezt még nem tette meg, de lát benne az elnökség potenciált, akkor az adott együttest meghívhatják az elitliga 2021-es szezonjába.

- Sok hír szól arról, hogy ősszel jön a koronavírus második hulláma. Számítanak-e erre, illetve mennyiben befolyásolná ez a szervezést?

- Sokat beszélgettünk erről az elnökséggel. Egyelőre kétes információink vannak arról, hogy lesz-e második hullám vagy sem, hiszen nincs konkrét tanulmány, erről. Ezzel nem tudunk kalkulálni. Ezért próbáltunk olyan versenynaptárat kialakítani, amiben hamarabb véget ér az alapszakasznak. Ez ugye november első hétvégéje. A november 28-29-i hétvégén lennének majd a döntők. A finálék és az elődöntők között lenne három hét. Ha esetleg lenne egy második hullám, akkor viszont le tudjuk rövidíteni így a rájátszást. Viszont remélem, hogy nem lesz ilyen és nem avatkozik bele vírus a rendszerbe.

- És az utánpótlás bajnokságok lebonyolításáról mit lehet tudni?

- A csapatoknál az utánpótlás bajnokságokkal kapcsolatban is kikértük csapataink véleményét, a tárgyalások a napokban is zajlanak. U19-ben nagypályás, négymeccses alapszakasz lesz. Az ennél fiatalabb korosztályoknál pedig kupanapos lebonyolítást tervezünk. Két-három kupanapot tervezünk. A Szövetség próbál segíteni azzal, hogy mentők költségére 70 ezer forintos támogatást ad a szervezőknek, amit a kupanapok részvételi díjából kíván finanszírozni.

(Forrás: MAFSZ)

A rovat további hírei: Sport

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.

Biztos siker a felnőttek között

Biztos siker a felnőttek között

2024. már. 26.

A Szigetszentmiklós elleni hatgólos győzelemmel folytatta az NB II-es felnőtt bajnokság alsóházi pontvadászatát a DKKA U21-es együttese.