Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

DunaújvárosMesélPontHu: Sztálinváros, Dózsa-filmszínház [sic!]

Öcaline - 2020. július 21. 13:47

Aktuális telitalálattal ünnepelte "Dózsa" újranyitását a DunaújvárosMesélPontHu blog is – a gazdag várostörténeti gyűjtemény egy "hőskor" riporttal eleveníti fel az intézmény történetének kezdeteit. Szemelvények itt – de ajánlom a teljes állományt!

"Téli este Sztálinvárosban. Sűrű, gomolygó köd. A hatalmas épületekből alig-alig látszik valami, a körvonalakat, a nagyság méreteit csak sejteni lehet.
Ha keresed szocialista városunk nagyszerűségét, ha szemtől-szembe akarsz állni a Sztálin Vasmű építőivel, a harcokban, hősi csatákban edződő újtípusú emberekkel, keresd meg a Főteret és lépj be a modern mozipalota nyolcszáz személyes nézőterére – ott is megtalálod. Nem nyolcszáz személlyel találkozol itt. A széksorok között, a terem végében jóval többen szorongnak." (…)
"Szabó Imre sztahanovista brigádja egy nap alatt két-háromnapi munkát végzett. Mezei Lajos brigádja 790 órás betonozási munkát 450 órában teljesítette. Adamaski Lőrinc sztahanovista kőművesbrigádja békeműszakot kezdeményezett, amelyhez Kőszegi András ácsbrigádja és Dukai András segédmunkásbrigádja nyomban csatlakozott: Rőder Béla sztahanovista felhívására elvtársi segítséget nyújtottak a termelésben lemaradt dolgozóknak.
Ez a munkalendület emelte a moziépület falait." (…)
"A nézőtér elsötétül. Ez a csend az áhitat és várakozás csendje. Amikor a mozivásznon először jelenik meg Sztálin elvtárs drága alakja – hatalmas erővel zúg fel a taps. Sztálinváros építői ezzel a lelkesedéssel, szeretettel nyitják meg első filmszínházukat."

Figyelem, fontos: a várostörténeti blog egész sorozatot szentelt a mozicentrum történetének, az idézett riport a sorozat első darabja, az alábbi címen olvasható:

Sztálinváros, Dózsa-filmszínház (katt) >>

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!