Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Emlékek árnyéka, árnyékok emléke

doszerk - 2020. július 9. 9:15

Emléket állítanak a Vasmű úti platánoknak, Móder Rezső tervei nyomán közösen készítenek egy nagy közös fafaragást, amely a főutca fasorának hagyatékát őrzi majd meg. A nagyszabású tervekről Rohonczi István ROHO mesél, a munkálatok augusztusban kezdődhetnek.

Tavasszal a baleset- és életveszély elkerülése miatt a Vasmű úti platánok jelentős részét ki kellett vágni. Felmerült azonban a gondolat, hogy valamilyen módon emléket állítsanak a főutcát évtizedekig ékesítő fasornak!

Móder Rezső útmutatásával

 A szomorú történet azonban egy sajátos összefogást, rendhagyó művészeti programot is generált, elevenítette fel Rohonczi István ROHO képzőművész: 
– A város lakossága sajnálattal értesült, hogy ki kellett vágni a Vasmű úti platánfa sort. Amikor erre sor került, megkeresett Mezei Zsolt alpolgármester, és felajánlotta a helyi művészeknek, hogy egy fát meghagynának számukra. Ekkor kezdtünk azon gondolkodni, hogyan is tudnánk megörökíteni a fák emlékét. Úgy véltem, egy ilyen összefüggésrendszerben Móder Rezső munkássága fémjelzi a város művészeti életét – és ekkor jött a terv, hogy egy igazi "móderes" munkát készíthetnénk az ő iránymutatása, útmutatása, tervei nyomán.

Változott a terv

Ez volt tehát az eredeti elképzelés: egy még "lábon álló" fát munkáltak volna meg az alkotók, ám a sors felülírta a tervezést, hiszen kiderült, hogy hiába vágták vissza a DVG. Zrt. munkatársai a kiválasztott platánt, a visszacsonkolt ágak ellenére a hatalmas fa a következő tavasszal ismét zöldellni, nyílni kezd, hangsúlyozta ROHO:
– Egy élő, vagy pláne virágzó fába pedig – fafaragó révén – nem vágnék bele, így némi újratervezés végén arra a döntésre jutottunk, hogy szállítható méretűre vágják a fát. Egy daru segítségével került a közös alkotásunk helyszínére.
A tervet ROHO mellett három további fafaragó, Nyitrai Mihály, Molnár János és Nemes Ferenc valósítja meg Móder Rezső útmutatásával, az ő motívumait felhasználva. 

Egyelőre "helytelen"

Az, hogy pontosan hová kerül majd ez az alkotás, még nem dőlt el: ROHO kérdésünkre elárulta, természetesen van egy elképzelése, hol lenne ideális helyen a megmunkált fatörzs, ám ezt később, a város főépítészével egyeztetve döntik majd el. 
A tervezés és a közös munkálatok előkészítése hamarosan kezdődik, a tervek szerint a "közös faragásra" augusztusban kerül sor – nagyjából egy hétnyi megfeszített munkával készül el a platánsor "emlékműve".

Cs. L.

(Fotó: Hankusz Kálmán)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!