Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Emlékek árnyéka, árnyékok emléke

doszerk - 2020. július 9. 9:15

Emléket állítanak a Vasmű úti platánoknak, Móder Rezső tervei nyomán közösen készítenek egy nagy közös fafaragást, amely a főutca fasorának hagyatékát őrzi majd meg. A nagyszabású tervekről Rohonczi István ROHO mesél, a munkálatok augusztusban kezdődhetnek.

Tavasszal a baleset- és életveszély elkerülése miatt a Vasmű úti platánok jelentős részét ki kellett vágni. Felmerült azonban a gondolat, hogy valamilyen módon emléket állítsanak a főutcát évtizedekig ékesítő fasornak!

Móder Rezső útmutatásával

 A szomorú történet azonban egy sajátos összefogást, rendhagyó művészeti programot is generált, elevenítette fel Rohonczi István ROHO képzőművész: 
– A város lakossága sajnálattal értesült, hogy ki kellett vágni a Vasmű úti platánfa sort. Amikor erre sor került, megkeresett Mezei Zsolt alpolgármester, és felajánlotta a helyi művészeknek, hogy egy fát meghagynának számukra. Ekkor kezdtünk azon gondolkodni, hogyan is tudnánk megörökíteni a fák emlékét. Úgy véltem, egy ilyen összefüggésrendszerben Móder Rezső munkássága fémjelzi a város művészeti életét – és ekkor jött a terv, hogy egy igazi "móderes" munkát készíthetnénk az ő iránymutatása, útmutatása, tervei nyomán.

Változott a terv

Ez volt tehát az eredeti elképzelés: egy még "lábon álló" fát munkáltak volna meg az alkotók, ám a sors felülírta a tervezést, hiszen kiderült, hogy hiába vágták vissza a DVG. Zrt. munkatársai a kiválasztott platánt, a visszacsonkolt ágak ellenére a hatalmas fa a következő tavasszal ismét zöldellni, nyílni kezd, hangsúlyozta ROHO:
– Egy élő, vagy pláne virágzó fába pedig – fafaragó révén – nem vágnék bele, így némi újratervezés végén arra a döntésre jutottunk, hogy szállítható méretűre vágják a fát. Egy daru segítségével került a közös alkotásunk helyszínére.
A tervet ROHO mellett három további fafaragó, Nyitrai Mihály, Molnár János és Nemes Ferenc valósítja meg Móder Rezső útmutatásával, az ő motívumait felhasználva. 

Egyelőre "helytelen"

Az, hogy pontosan hová kerül majd ez az alkotás, még nem dőlt el: ROHO kérdésünkre elárulta, természetesen van egy elképzelése, hol lenne ideális helyen a megmunkált fatörzs, ám ezt később, a város főépítészével egyeztetve döntik majd el. 
A tervezés és a közös munkálatok előkészítése hamarosan kezdődik, a tervek szerint a "közös faragásra" augusztusban kerül sor – nagyjából egy hétnyi megfeszített munkával készül el a platánsor "emlékműve".

Cs. L.

(Fotó: Hankusz Kálmán)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

2024. ápr. 11.

Több mint két évtizedes hagyományt folytattak, a magyar költészet napjára időzítve szervezték meg a dunaújvárosi óvodások mesemondó seregszemléjét a Csillagvirág Tagóvodában kedden délelőtt. Mesés kezdeményezés – minden ízében!

DSTV: Tapolczai Jenő emlékezete

DSTV: Tapolczai Jenő emlékezete

2024. ápr. 11.

Várostörténeti jelentőségű személyiségre emlékeznek az Intercsa Múzeumban, derül ki a DSTV összegzéséből. Tapolczai Jenő egykori tanácselnök a várossá válás meghatározó időszakában volt a település első embere, maradandót alkotott, munkássága még mindig tetten érhető. Hangkép.

A képmutatás komédiájára készül a Bartók (galériával)

A képmutatás komédiájára készül a Bartók (galériával)

2024. ápr. 10.

Moliére egyik legnépszerűbb, legtöbbször játszott, örökbecsű darabjával, a Tartuffe című vígjátékkal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora. A képmutatás és élethazugság komédiája mindig aktuális, de most talán a szokásosnál is jobban mar, csíp. Premier pénteken!

Sándor Frigyes Zeneiskola: koncertözön itt is, ott is, de még amott is!

Sándor Frigyes Zeneiskola: koncertözön itt is, ott is, de még amott is!

2024. ápr. 09.

Három nap, három hangverseny – ráadásul széles műfaji palettán: remek koncertek egész sorával várja a muzsika szerelmeseit a Sándor Frigyes Zeneiskola csütörtökön, pénteken, majd szombaton is! Gazdag kínálat máris itt!