Dunaújváros Hetilap

Fém- és műszaki hulladékggyűjtés – már a Római városrészben is

Öcaline - 2020. július 15. 17:00

Közös kezdeményezés keretében szervez fém- és műszaki hulladékgyűjtő akciót a "Rajta, Újváros! " Egyesület és a Városvédők Újtelepért Egyesület – a Római városrészben először valósul meg a másutt már bevált és roppant népszerű program július 18-án, szombaton!

Kell a városvédők rutinja: egyesületük immáron hatodik éve, eddig éppen tíz alkalommal szervezett gyűjtést – több mint 200 tonna újrahasznosítható elektronikai hulladék leadásával büszkélkedhetnek. Az Újtelep és a Béke városrész után most Tóth Kálmán képviselő felkérésére a "Rajta, Újváros! " Egyesülettel karöltve a Római városrészben segítenek megszabadulni a fém- és műszaki hulladékoktól.

Négy ponton gyűjtenek!

Négy nagy gyűjtőpont áll a lakók rendelkezésére: a Fáy András utcai nagy parkolóban, a Fáy András utca 12. mögötti területen, a Domanovszky téri nagy parkolóban és a Batsányi utca 43 előtti területen lesznek a gyűjtőhelyek. Fontos, hogy a kihelyezett konténerekbe kizárólag az akció idején – július 18-án, azaz szombaton reggel 8 órától déli 12 óráig – lehet elhelyezni a hulladékot. Lényeges, hogy a konténerek mellett polgárőrök irányítják a forgalmat, felügyelik az átvételt, és segítik a munkát. 
Arról, hogy milyen hulladékot gyűjtenek a közös kezdeményezés keretében, Nyári Icát, az újtelepi egyesület alelnökét és szóvivőjét kérdeztük – a lista lényegében végtelen:
– Minden jöhet, ami elektromos, akkumulátoros, elemes, és minden jöhet, ami fémből van – tekintet nélkül a méretre és súlyra. A fém kávéskanáltól a hűtőszekrényen át a bojlerig bármi. Hoztak már hétvégi telekről régi fém kempingszéket, de persze a régi televíziók, rádiók, fritőzök is népszerűek. Fém szőlőpréssel és darálóval is találkoztunk már, olyankor meginogtunk, azok kincs kategóriába mennek nálunk „falun” – vagyis Újtelepen. A legérdekesebb eddig egy fél cukrászda átvétele volt még a kezdet kezdetén. 

Ne dobálj, pakolj!

Az újtelepi szervezet szóvivője kérdésünkre kiemelte: fa borítású tv-t és rádiót ugyan átvesz a cég, és vihető is, de bútorokat nem (hiába van fémrugó az ágybetétben)!  Óriási kérés az is, ha valaki például fritőzt visz leadni, az olajat előtte öntse ki belőle, mint ahogy a mosógépből a vizet és a ruhát is, és pakolják ki a megunt hűtőt:
– Nem, ez nem vicc, mindezt tapasztalatból kérjük!  Ha valaki például kerítést cserélt, nyugodtan hozza el a leszedett drótot vagy oszlop darabokat, ám kérjük hogy az oszlopokon ne legyen betontömb. Ezeket nem tudjuk átvenni. Mindezzel együtt jelentős tételekre, több tonna hulladékra számítunk: hatalmas konténerek bevetésével gyűjtünk, ezeket egy kamion mozgatja – ezért nem tudunk minden lépcsőház elé tenni egyet sajnos. A konténer megközelíthetősége is egy oldalról lehetséges, mert a magassága miatt ebbe nem beledobáljuk, hanem bevisszük a cuccokat. Bedobálni egyébként se dobáljon senki bele semmit, mert lehet, épp áll valaki a konténerben és eltalálja mondjuk egy vasaló. Sajnos erre is volt már példa, nem tudta megvárni az illető, hogy sorra kerüljön, és oldalról bedobta a hulladékot a konténerbe, ami kis híján eltalált bennünket.

Megértést kérnek, sikerben bíznak

Egy szó, mint száz: mindenkitől türelmet is kérnek, aki visz leadni bármit, kicsivel több időt szánjon rá tíz percnél; a tapasztalatok szerint gyakran több autó is sorban áll, és azokat ki kell pakolni, és akkor is lehet torlódás, ha a konténer éppen megtelik, és cserélni kell. (Egy-egy ilyen konténer csere önmagában 10-15 perces holtidővel járhat.) Nyári Ica szerint mindezek ellenére nagyon fontos egy-egy ilyen akció sikeres megvalósítása:
– Természetesen előfordulhatnak torlódások, előre is nagy köszönet jár a környéken lakók türelméért és megértéséért – megnövekvő autóforgalommal, a konténerek mozgatásával járó fennakadásokkal számolhatunk, de úgy hiszem, bőven megéri. A lényeg ugyanis az, hogy mérhetetlen mennyiségű dolgot tudunk ilyenkor legálisan kidobni úgy, hogy az biztosan jó helyre kerül – újra felhasználják, nem az erőszélén botlunk majd bele.

(Archív fotók: Városvédők Újtelepért Egyesület)
 

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.