"Hello Me": szégyen a testszégyenítés

doszerk - 2020. július 9. 11:24

A body shaming, vagyis testszégyenítés jelensége meglehetősen gyakori napjainkban. Egy amerikai felmérés szerint a nők közel 93, illetve a férfiak 86,5 százaléka kapott már olyan megjegyzéseket, melyek kritizálják a testüket. Harsányi Kata pszichológus a jelenség hátteréről ír.

A body shaming áldozatai nagyrészt túlsúlyosak, de gyakorlatilag bármilyen testi jellegzetességet (nagy orr, kis mell, sötét bőrtónus, szeplők) érhet kritika, ha az eltér az aktuális ideáltól.
A megszégyenítés fontos jellegzetessége, hogy sokan már gyermekkorukban megtapasztalják. A korai élmények akár hosszú évtizedekig is kifejthetik a hatásukat, komoly károkat okozva a személy önbizalmában és testképében. Jellemző, hogy ezek az élmények intenzív érzelmi reakciót váltanak ki – amelyek enyhítését sokan az ételektől várják, ördögi körbe lépve ezzel. A túlsúlya miatt megszégyenített gyermek évekig szenved az élmény miatt, nem tudja kezelni az erős érzelmeit (szégyen, szomorúság, tehetetlenség), emiatt falásrohamokban tör ki, ami tovább rombolja az önértékelést, és nem mellékesen növeli az elhízás esélyét is.

Ráadásul a túlsúly – vagy bármely más testi eltérés – stigmatizálódhat, vagyis megbélyegzi a személyt.

Egy kutatás eredményei alapján azok a túlsúlyos személyek, akik belsővé tették a stigmát, sokkal gyakrabban produkáltak magas vérzsírszintet, mint azok, akik nem fogadták el a szégyenbélyeget; maga a megszégyenítés és a stigmatizálás növeli az egészségügyi kockázatot – folyamatos stresszforrást jelentve.
A negatív hatások elkerülése érdekében érdemes szembenézni a korai negatív élményekkel. Felnőttként más nézőpontból láthatjuk akkori énünket, így képesek lehetünk megvédeni magunkat a kritikától. Azt is érdemes tudatosítani, hogy nem a ruhaméret tesz értékessé; a tested csak egy részed, nem határozza meg, hogy ki vagy.

Ezzel együtt persze fontos, hogy egészséges testösszetételre törekedjünk; ez a rendszeres testmozgás, a megfelelő alvás, és a kiegyensúlyozott étrend segítségével érhető el.

Harsányi Kata (A fotó illusztráció)

A "Hello Me" program tartalmai Harsányi Kata pszichológus blogján érhetők el - itt!

Harsányi Kata blogja (katt) >>

A rovat további hírei: Mozaik

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

2024. ápr. 16.

Mindenkivel előfordult már, hogy a zuhany alól kilépve hirtelen rádöbbent, hogy nincs a kéznél törölköző, mert például a mosásban van vagy kint felejtettük. (X)

Most TÉNYLEG bezuhan a hőmérséklet – a nyár után kora tavasz várható

Most TÉNYLEG bezuhan a hőmérséklet – a nyár után kora tavasz várható

2024. ápr. 15.

A nyárias mutatóknak lőttek, a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint holnaptól jelentős lehűlésre készülhetünk. Még a nagykabátok is előkerülhetnek reggelente!

Air Fryerek, amelyek a független teszteken is megállják a helyüket

Air Fryerek, amelyek a független teszteken is megállják a helyüket

2024. ápr. 15.

A forrólevegős sütők nagy népszerűségre tettek szert az elmúlt pár évben. A magyar konyha nem igazán az egészséges ételeiről híres, így az életmódváltást sem igazán támogatja. Egy-két változtatással azonban sokat tehetünk egészségünkért. (X)