Dunaújváros Hetilap

Köszönet és segítség a segítőknek

2020. július 31. (péntek) 16:33 - Öcaline

Nem feledkezett meg a vírushelyzet időszakában kiemelkedő teljesítményt nyújtó dolgozókról Dunaújváros önkormányzata. Ebben a témában "Segítség a segítőknek" címmel tartott sajtótájékoztatót Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere és Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester. 

A sajtótájékoztatón elsőként Dunaújváros első embere kapott szót. Pintér Tamás polgármester hangsúlyozta: a különleges helyzetben is áldozatos munkát végzőkről semmiképpen sem szabad megfeledkeznie a városvezetésnek.

"Nem lehetünk elég hálásak"

A vírushelyzet hónapjai bizonyították, hogy Dunaújvárosban rengeteg olyan ember él, akik készséggel segítenek a leginkább rászorulóknak, akár a magánéletük feláldozásával is. Az önkormányzati dolgozóknak már többször köszönetet mondtak, ám közülük is kiemelkednek a szociális szféra munkatársai: a betegek, az idősek segítségnyújtása mindnyájunk számára morális kötelesség. Azok, akik ellátták ezeket a feladatokat, akár saját egészségüket is kockáztatták munkájuk során. Ők különösen jól tudják, mennyire sokan küzdöttek a bezártság érzésével. Külön kiemelném az ESZI dolgozóit, akik tapasztalhatták, hogy gondozottjaik számára komoly lelki terhet jelentett, hogy a látogatási tilalom miatt nem láthatták unokáikat, családtagjaikat. Az áldozat azonban eredményes volt, hiszen az intézmény falain kívül sikerült tartani. A Családok Átmeneti Otthonában szintén meg kellett küzdeni ezekkel a nehézségekkel – mondta el Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere.

Gazdálkodj okosan!

Hozzátette: nem titok, hogy az önkormányzat szűkös anyagi lehetőségekkel rendelkezik, ám a Rajta Újváros frakció számára kiemelten fontos, hogy elismerjük azoknak az embereknek a munkáját, akik kivették a részüket a rászoruló emberek gondozásából a krízishelyzetben. 
Összesen 17 millió forintot különítettünk el a legutóbbi közgyűlés alkalmával arra a célra, hogy anyagilag is elismerhessük az ő munkájukat. A legtöbben már megkapták ezt a juttatást, azonban szeretném személyesen is megköszönni kiemelkedő teljesítményüket. Egyúttal megköszönöm Szabó Zsolt alpolgármester munkáját is, aki takaros pénzügyi szakemberként még ebben a nehéz helyzetben is el tudott különíteni arra büdzsét, hogy jutalmazni tudjuk ezeket az embereket- tette hozzá Pintér Tamás.

A legjobb befektetés az elégedettség

Szabó Zsolt alpolgármester elmondta: a legjobb befektetés az önkormányzat számára, ha a dunaújvárosi lakosok elégedetten, megbecsülten élhetik mindennapjaikat. Kiemelte: a legutóbbi közgyűlés alkalmával elfogadták azt a rendeletet, amelynek célja, hogy az ESZI-ben, az Útkeresés Segítő Szolgálat Családok Átmeneti Otthonában, és a Jószolgálati Otthon Közalapítvány fogyatékos személyeket gondozó intézményében dolgozókat támogassák. Ezzel kívánják elismerni a vírushelyzet hónapjaiban nyújtott többletmunkát. Emberségből, méltóságból, és szakmai elkötelezettségből jelesre vizsgáztak- fogalmazott Szabó Zsolt. Annál is inkább, mert a kormányzat „megfeledkezett” ezekről az emberekről – mondta el az alpolgármester. Emiatt az önkormányzat lehetőségeihez képest szeretné honorálni az erőfeszítéseket, ezért az ESZI számára 15 millió forintot, a Jószolgálati Otthon Közalapítvány számára 1 millió, és illetve a Családok Átmeneti Otthona számára szintén egymillió forintot biztosítanak arra, hogy munkatársaikat jutalmazzák. 

A legtöbb, mi adható

A támogatás összesen 200 dolgozót érint, ebből 150 fő már meg is kaphatta a pénzügyi ellentételezést. Körülményeinkhez képest ez a fejenként körülbelül bruttó 85 ezer forint volt a legtöbb, amit adhattunk – árulta el Szabó Zsolt, aki hozzátette: az érintettek olyan munkát végeztek el, ami bármekkora összeget megérdemelt volna. Kiemelte: teljes mellszélességgel támogatják szakmai, és erkölcsi szempontok alapján munkavégzésüket a városvezetés részéről, és abban bízik, hogy továbbra is számíthatnak majd áldozatos, lelkiismeretes tevékenységükre.

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

A körzetben rejlő lehetőségeket vizsgálta a képviselő

A körzetben rejlő lehetőségeket vizsgálta a képviselő

2020. augusztus 07. (péntek)

A lakók megkeresésére a körzet problémáit, a lehetséges megoldásokat vizsgálta Barta Endre, Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere – ezúttal önkormányzati képviselőként.

"Az egyszeri juttatást ne terheljék levonások!"

"Az egyszeri juttatást ne terheljék levonások!"

2020. augusztus 06. (csütörtök)

A jutalom után is adózni kellett – hangzott el azon a tájékoztatón, amelyen bemutatták Kálló Gergely országgyűlési képviselő javaslatát. A város vezetésével egyeztetett előterjesztés célja, hogy a szociális szférában dolgozóknak az önkormányzat által nyújtott támogatását ne terhelje 15 százalékos adóelvonás. 

Újabb nyertes sajtóper, ezúttal a Dunaújvárosi Hírlappal szemben

Újabb nyertes sajtóper, ezúttal a Dunaújvárosi Hírlappal szemben

2020. augusztus 05. (szerda)

A Dunaújvárosi Hírlappal szemben nyert sajtóperről számolt be a város hivatalos honlapja – betűhív közlés máris itt!

Kamara: egy hetet csúszik a tanácsadás

Kamara: egy hetet csúszik a tanácsadás

2020. augusztus 05. (szerda)

Megváltozik a szokásos adó- és számviteli tanácsadás a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamarában: augusztus 6. helyett 13-án, azaz jövő csütörtökön érdeklődhetnek az aktuális adóügyekről a vállalkozók.

Közgyűlés: összesen 18 napirendi pontról szavaztak

Közgyűlés: összesen 18 napirendi pontról szavaztak

2020. augusztus 04. (kedd)

Összesen tizenhat pontról szavazott nyilvánosan és kettőről zártkörűen Dunaújváros közgyűlése a ma délelőtti rendkívüli ülésen. A sporttámogatások mellett a színház alapító okiratának módosítása, illetve a múzeum felújításai is napirenden volt.

A Hétszínvirág és a Zengő- Bongó Bölcsődék újulhatnak meg

A Hétszínvirág és a Zengő- Bongó Bölcsődék újulhatnak meg

2020. augusztus 04. (kedd)

Összesen negyvennyolc új bölcsődei férőhely és tíz új munkahely létrehozását jelentette be Szabó Zsolt. Dunaújváros gazdasági alpolgármestere sajtótájékoztatón számolt be a közeljövőben várható beruházásról, amely során két bölcsőde, a Barátság városrészben található Hétszínvirág és a technikumi Zengő- Bongó intézmény fejlesztése megy majd végbe. 

A lakókért, de nem a sport ellen

A lakókért, de nem a sport ellen

2020. augusztus 04. (kedd)

Folyamatosan követi a lakók észrevételeit, jelzéseit Barta Endre: Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere ezúttal választókörzetében hallgatta meg egy tömbház lakóit az általuk jelzett probléma kapcsán, és nyomatékosította: mindenképpen lépéseket tesznek azért, hogy mindenki számára megnyugtató megoldás szülessen.