Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Közös célok, közös tervek a "város évada" előtt

doszerk - 2020. július 25. 15:28

Folytatta látogatássorozatát Barta Endre. Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere során a város kulturális intézményeinek vezetőivel egyeztet a közös célok és elképzelések mentén – ezúttal a Bartók Kamaraszínházban folytatott megbeszélést Őze Áronnal, az intézmény igazgatójával.

A vírushelyzet ideje alatt is napi kapcsolatban volt a város kulturális intézményeit vezető igazgatókkal Barta Endre. Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere azonban a kijárási korlátozás megszűnésével személyesen egyeztet a különböző szervezetek élén állókkal, hogy tapasztalatcserével segítsék elő a minél gördülékenyebb együttműködést a városvezetéssel.

A Bartók jött a sorban

A sorrendiség nyilván másodlagos, hiszen a különböző elfoglaltságok okán különböző időpontok felelnek meg mindkét fél számára, így a Munkásművelődési Központ és az Egészségmegőrzési Központ után a Bartók Kamaraszínház volt soron, hogy itt is lefolytassa informális egyeztetését Dunaújváros humán ügyekért felelős alpolgármestere.

Sokk, hatások

A koronavírus okozta különleges szituáció mindenkit sokként ért- emelte ki Barta Endre a találkozón. Hozzátette: a színház is egyike volt azon intézményeknek, akik felajánlották segítségüket az idősek ellátásában akár mintegy harminc főnyi dolgozójuk, akár a teátrum használatában levő kisbuszok igénybe vételével. Mint mondta, nagy segítségükre voltak a Bartók dolgozói a maszkok beszerzésében. Kiemelte: bár szerencsére nem igényelte a helyzet a kisbuszok használatát, nagy könnyebbséget jelentett számukra, hogy támogató hátteret biztosított számukra a színház, így tisztában voltak vele, hogy nem kell más megoldást keresniük, amennyiben a szükség úgy kívánja. Kiemelte: mivel művészekről van szó, fontos volt, hogy felkészüljenek a vírushelyzet utáni időszakra, amikor már nézők előtt mutathatják be munkájuk eredményét a színház munkatársai. Ahogyan fogalmazott: a közönség „ki volt éhezve a kultúrára”, annál is inkább, mivel meglátása szerint egymásra talált a dunaújvárosi publikum és a dunaújvárosi teátrum. 
Jelszavaink valának: fegyelem és kitartás
Barta Endre után Őze Áron, a Bartók színház igazgatója vette át a szót, aki elmondta: példamutató fegyelemmel és kitartással várta ki közönségük azt, hogy újra látogathassák az intézményt. Hangsúlyozta: reméli, hogy jó egészségben találkozhatnak majd újra nézőikkel. Ezúton is megragadta az alkalmat, hogy megköszönje az érdeklődést, amelyet a hetente kétszer megszervezett online előadásaik iránt mutattak a (későbbi) látogatók. 

Behozzák a lemaradást

Hangsúlyozta: a bérletes előadásaikat mindenképpen pótolják, ennek megfelelően három alkalommal játszották az Utánképzés ittas vezetőknek című darabot, amelyet tavasszal terveztek bemutatni. Emellett a Bartók ligetben egy elkerített nézőtérrel, korlátozott néző számmal háromszor játszották Az őz című előadást, pénteken pedig Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés irodalmi estjét élvezhetik majd a kultúra barátai, július 31-én pedig a Hajmeresztő című különleges munkát viszik majd a szabadtéri színpadra, augusztus 7-én pedig a Sándor Mátyás című musical háromnegyed órás kivonatával kedveskednek majd a kilátogatóknak; ezt a darabot ingyen tekinthetik meg majd az érdeklődők, ám regisztráció szükséges.

A város évada

A Bartók Liget utolsó felvonásaként a rendezvényen mutatják majd be  a következő "A város évada" névre keresztelt idényük programját. Annyit előzetesen már elárult Őze Áron, hogy egyebek mellett az Idegenek a vonaton című, Hitchcock- film adaptációját, a Sándor Mátyás musicalt, a Dollár Papa című darabot (koprodukcióban), a János vitéz táncjátékot, a Ja, kérem, a nő, az nő című előadást, a Marió és a varázsló című művet, a Ködszurkálók című bemutatót (amely Latinovits Zoltán könyvén alapul), illetve a Világtalanok című munkát is láthatják majd a Bartókban a nézők. Utóbbi darab kapcsán hangsúlyozta: ennek rendezőjéül Smuk Imrét, a színház korábbi művészeti vezetőjét kérték fel, hiszen – ahogyan Őze Áron fogalmazott – nélküle nem lenne dunaújvárosi színház. 

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Kultúra

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

Csodás mesevilág a Csillagvirágban (galériával)

2024. ápr. 11.

Több mint két évtizedes hagyományt folytattak, a magyar költészet napjára időzítve szervezték meg a dunaújvárosi óvodások mesemondó seregszemléjét a Csillagvirág Tagóvodában kedden délelőtt. Mesés kezdeményezés – minden ízében!

DSTV: Tapolczai Jenő emlékezete

DSTV: Tapolczai Jenő emlékezete

2024. ápr. 11.

Várostörténeti jelentőségű személyiségre emlékeznek az Intercsa Múzeumban, derül ki a DSTV összegzéséből. Tapolczai Jenő egykori tanácselnök a várossá válás meghatározó időszakában volt a település első embere, maradandót alkotott, munkássága még mindig tetten érhető. Hangkép.