Mérgező növények – avagy mit NE egyen soha a gyerek!?

doszerk - 2020. július 14. 13:10

"Ugyan a gyermektáplálás témaköréhez csak elég tág értelembe tartozik, de nagyon fontosnak érzem, hogy minél több szülőhöz eljusson: mit NE egyen soha a gyerekünk!?" Bartus-Preizler Gabriella írása.

Hadd kezdjem egy személyes élménnyel: nyaralásunk alatt egy apartmanban szálltunk meg. Az udvaron gyönyörű leanderek sorakoztak. Én mégsem örültem ennek! 

Veszélyes szépségek

A magyarázat egyszerű: sajnos amilyen szép, annyira mérgező növény. Különösen gyerekekre veszélyes. Pláne a picikre, akik még mindent megfognak, esetleg a szájukba vesznek. A leander számos toxikus vegyületet tartalmaz, már az érintésétől is bőrirritáció, kiütés alakulhat ki. A szervezetbe jutva rosszullétet okoz, keringési zavarok is felléphetnek! ⁣
A természetben, lakásban vagy a kertben sok más, mérgező növénnyel is találkozhatunk: nárcisz, gyöngyvirág, aranyeső (nem az aranyvessző!), ricinus, csattanó maszlag, őszi kikerics, hunyorok – a sor lényegében vég nélkül bővíthető.
A mérgezés legjellemzőbb tünetei: nyál- és orrfolyás; verejtékezés; hányás, hasmenés; makacs hasi görcsök, izomgörcsök; nyugtalanság; ájulás. ⁣

A megelőző csapás

Mint minden veszélyes tényező esetén, a legfontosabb teendő ez esetben is a megelőzés – néhány fontos tipp ehhez!

Tudjuk, hogy otthon vagy a nagyszülőknél milyen növények vannak? Ha akad köztük mérgező, akkor jobb elajándékozni más, nem kisgyermekes ismerősünknek. (Figyelem, a növények a kisállatokra is veszélyesek lehetnek!)⁣
Érdemes minél korábban megtanítani a gyerekeknek, hogy kirándulás, séta, játszóterezés során soha ne vegyenek a szájukba leveleket, bogyókat vagy egyéb növényi részeket!

Ha mégis baj van

Mérgezés vagy annak legkisebb gyanúja esetén azonnal forduljunk szakemberhez – két elérhetőséget érdemes rögzíteni! 
Az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat telefonszáma 80/201199 – a szám Magyarországról díjmentesen hívható, éjjel-nappal. Ha külföldön tartózkodtok, akkor az 1/4766-464 (szintén éjjel-nappal hívható, normál díjas) számom kérhettek segítséget!

Bartus-Preizler Gabriella

További posztok a gyermektáplálás, étkeztetés témakörében dietetikus szakértőnk facebook felületén olvashatók!

Szőlőszem (katt) >>

(Fotó: Szőlőszem)

A rovat további hírei: Mozaik

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)

DSTV: a gumicsere hetei

DSTV: a gumicsere hetei

2024. ápr. 22.

Amint a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, itt a gumicsere szezonja, derül ki a DSTV összeállítása. E hetekben érdemes a téli abroncsokat nyári szettekre cserélni – minden további fontos részlet kiderül Matticza Krisztián műhelyében. Hangkép.

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

2024. ápr. 21.

Svájc úthálózata kifejezetten modernnek számít. Az ország minden nagyobb városa megközelíthető autópályán keresztül, csakúgy, mint a látnivalók többsége. (X)