Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Minisorozattal indítja új évadát a Zeneakadémia augusztus közepén

doszerk - 2020. július 31. 8:19

Minisorozattal indítja új évadát a Zeneakadémia augusztus közepén: a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral közös koncerteken Balázs János szólójával hallható Rahmanyinov összes zongoraversenye és a virtuóz Paganini-variációk augusztus 18-án és 19-én a Nagyteremben. A vendégkarmester a kanadai Charles Olivieri-Munroe.

A koncerthelyszínek közül elsőként a Zeneakadémia kezdi az új évadot az együttessel közös szervezésben megvalósított különleges minisorozattal. Az első esten az 1. (fisz-moll) és a 2. (c-moll) zongoraverseny fogja közre a Rapszódia egy Paganini-témára című kompozíciót, a másodikon pedig sorrendben a 4. (g-moll) és 3. (d-moll) versenymű hangzik el - olvasható a szervezők MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Mint írják, a sorozat egyediségét Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész egyedülálló vállalkozása adja. Míg Beethoven öt zongoraversenyét számos szólista repertoáron tartotta és tartja, Rahmanyinov négy hasonló műve és a zongoraversenynek tekinthető Papagini-variációk mindegyikének előadásával csak kevés zongorista dicsekedhet. Ennek oka nagyrészt az, hogy technikailag nehéz, eközben érzelmekben mély és összetett zenei művekről van szó, emellett kihívást jelent a ritmika bonyolultsága, a szólista és a zenekar együttműködésének nehézsége.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok korábbi főzeneigazgatója szívügyének tekintette a Rahmanyinov-életmű népszerűsítését, és a teljes sorozatból jelentős, máig etalonnak számító felvételt is készített.

Vigh Andreát, a Zeneakadémia rektorát idézik, aki kiemelte: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kocsis Zoltán alma matere, tudásával végig támogatta a Zeneakadémiát, hozzájárulva páratlan zenei hagyományához. "A Nemzeti Filharmonikusokkal közösen rendezett évadnyitó koncertünk fontos üzenete, hogy az általa nagyra tartott orosz zeneszerző műveit olyan szólista játssza, aki szintén tanárunk, és aki tehetségével képes átvenni a stafétabotot, a legmagasabb nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő minőséget nyújtva" - tette hozzá.

A koncertek karmestere, Charles Olivieri-Munroe máltai születésű, majd Kanadában nevelkedett, ahol Boris Berlin irányítása alatt a Királyi Zeneakadémián (Royal Conservatory of Music), valamint a Torontói Egyetemen tanult. 1992-es diplomázása után számos versenyt megnyert, nemzetközi karrierje 2000-ben indult. Jelenleg a Krakkói Filharmonikus Zenekar művészeti vezetője és első karmestere, eközben több rangos együttessel lép fel évadról évadra a világ különböző pontjain.

A két hangverseny májusról halasztott esemény. A közönség biztonsága érdekében szeptember végéig egy koncerten legfeljebb ötszázan vehetnek részt, a Nagyteremben ez mintegy félházas telítettséget jelent - áll a közleményben. Mint írják, a közönségforgalmi területeken a maszkviselés kötelező, a koncertteremben pedig ajánlott.

Forrás: mti.hu

Fotó: pixabay.com

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!