Nem szokatlan a nyári fagy a bükki töbrök mélyén

doszerk - 2020. július 14. 15:35

Nem szokatlan a nyári fagy a Bükk-fennsíkon, a bükki töbrök mélyén - közölte Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa.

Az Időkép írt hétfőn arról, hogy 0 fok alá csökkent a hőmérséklet hajnalra a Bükk-fennsíkon. Megjegyezték, hogy az egy különleges mikroklímájú táj 755 méteres tengerszint feletti magasságban, így a környezetéhez képest jelentősebb hőmérséklet-eltérés is ki tud alakulni. Hajnali 4 óra 23 perckor mínusz 0,8 Celsius-fokos minimumhőmérsékletet mértek.

Pátkai Zsolt azt közölte: bár az Országos Meteorológiai Szolgálatnak nincs ezeken a speciális mikroklímájú helyeken mérőállomása, abszolút reális, hogy hajnalban ott gyengén fagyhatott.

Kiemelte ugyanakkor, hogy ezek az amatőr meteorológiai mérések nem a Bükk-fennsík klímáját mérik, hanem azon belül a bükki töbrök mélyén vannak elhelyezve. Ezek mészkőoldódás során keletkezett mélyedések, amelyeknek szélsőséges a hőmérsékleti klímájuk.

Azt írta: a mínusz 0,8 nem is szélsőségesen hideg, hiszen rendszeresen mérnek ott ilyenkor is mínusz 5 fok körüli minimumokat. A téli minimumok pedig mínusz 30 fok körül szoktak lenni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán azt írta: már vasárnap hajnalra is jelentősen lehűlt a levegő, hétfőn (főként az elmúlt időszakhoz képest) még hűvösebb volt az idő. Országos átlagban 10 fok körül alakultak a minimumok, de egy-egy helyen 6 fok körüli értékeket is mértek. A legalacsonyabb hőmérséklet Zabarban volt, ott 5,7 fokig süllyedt a hőmérséklet.

Az előrejelzés szerint kedden is lehetnek még 6 fok körüli minimumok, de utána melegebbek lesznek a hajnalok és a nappalok is. A hét közepén 25-30 fok is lehet, de utána ismét mérséklődik kissé a meleg.

Forrás: mti.hu

Fotó: illusztráció, pixabay.com

A rovat további hírei: Mozaik

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)

DSTV: a gumicsere hetei

DSTV: a gumicsere hetei

2024. ápr. 22.

Amint a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, itt a gumicsere szezonja, derül ki a DSTV összeállítása. E hetekben érdemes a téli abroncsokat nyári szettekre cserélni – minden további fontos részlet kiderül Matticza Krisztián műhelyében. Hangkép.

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

2024. ápr. 21.

Svájc úthálózata kifejezetten modernnek számít. Az ország minden nagyobb városa megközelíthető autópályán keresztül, csakúgy, mint a látnivalók többsége. (X)

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

2024. ápr. 20.

Május 1-jén 10.30-kor nyitják meg a Sugárúti Fesztivált a Vasmű úton. Felvonulás, sör és virsli, programözön, retró hangulat – kihagyhatatlan élmény, mindenkit szeretettel várnak!