Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Pénteken kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok évada

doszerk - 2020. július 15. 8:39

Pénteken Georg Friedrich Händel Agrippina című operájának bemutatójával elkezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok idei rendhagyó évada.

A járványhelyzet miatt a fesztivál előadásainak többségét idén Újszegeden láthatja a közönség, a Dóm téren - igaz nem a megszokott színpadon és nézőszámmal, hanem a körülményekhez igazodva - két produkció szerepel a műsoron, írja az MTI.

Pénteken és szombaton Händel barokk operáját adják elő a fesztivál kisebbik játszóhelyén, az Újszegedi Szabadtéri Színpadon. A művet Pányik Tamás állította színpadra, a címszerepet Mester Viktória alakítja, a Szegedi Szimfonikus Zenekart a darab magyar fordítását is készítő Pál Tamás karmester dirigálja.

A Szegedi Szabadtéri Játékok 90 éves adósságát törleszti azzal, hogy július 24-én műsorra tűzi az Akárki című, allegorikus szereplőket felvonultató vallásos színjátékot. A fesztivál előképéül szolgáló salzburgi dóm előtti játékok műsorán minden évben ezt a produkciót állítják színre. Az élet értelmét kutató 15. századi moralitás játékot Bodolay Géza rendezi, a címszerepet Zsótér Sándor alakítja, a Halál és a Bölcs figuráját pedig Hegedűs D. Géza formálja meg.

Ezen a hétvégén Szente Vajk rendezésében érkezik Újszegedre a Játékszín sikerdarabja, a Legénybúcsú is. A sort egy Moliére-komédia, az Úrhatnám polgár folytatja augusztus 7-én és 8-án. Az előadást áthatja Parti Nagy Lajos sziporkázó nyelvi humora, a dalszerző pedig a világzene egyik különleges művésze, Szirtes Edina Mókus.

Csaknem két évtizedes hagyomány, hogy a Szegedi Szimfonikus Zenekar ajándékkoncertet ad a fesztiválon. Idén az együttes a 250 éve született Ludwig van Beethoven előtt tiszteleg műsorával. Az esten a közönség nem csak slágerdarabokat, de különleges, ritkábban elhangzott kompozíciókat is halhat majd Gyüdi Sándor vezényletével.

Az évad a Hófehérke és a hét törpe című mesebalettel zárul. Kocsák Tibor zeneszerző és Harangozó Gyula rendező koreográfus darabjának szabadtéri premierjét tavaly tartották Újszegeden.

Forrás: mti.hu

Fotó: szegediszabadteri.hu

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!