Szerető gazdit és otthont keresnek az Ebrendészeti Telep lakói

Öcaline - 2020. július 13. 18:45

Jelenleg több mint 20 kutya vár gazdára az Önkormányzati Ebrendészeti Telepen. Különböző fajta, kor, szín és mentalitás – egy tényező azonban közös: mindannyian új esélyt szeretnének egy boldogabb életre.

2019 áprilisától egy, már 20 éve működő, dunaújvárosi székhelyű állatvédelmi szervezet, az Első Magyar Állatjogi Alapítvány elnöke, Létai Attila vette át a város szélén lévő egykori Gyepmesteri Telepet. Ennek köszönhetően alakult át az ebrendészetté, ahol jelenleg több mint 20 olyan kutya keresi – befogadásukat követően nem tudtak azonosítani, és hazajuttatni. 

Jellemes ebek menhelye

A telepre minden esetben lakossági bejelentés alapján kerülnek be a kutyák, ahol jobb esetben csak pát hetet töltenek. Bekerülésük után ugyanis 2 hetes karantén következik, ez azt jelenti, hogy elkülönítve megfigyelik őket, magyarázta érdeklődésünkre Létai Attila:
– Egyebek mellett viselkedési normákat és állategészségügyi szempontokat vizsgálunk: megnézzük például, van-e valami hordozott betegsége. Minden, a telepen lévő kutya számára az lenne az ideális, ha a bekerülést követő 14 nap elteltével már meg lenne az örökbefogadó jelentkező. De ez sajnos a legritkább esetben van így. A 2 hét karantén idő után a kutyák megkapják a jogszabályban előírt veszettség elleni oltást, parazitamentesítést és chipet. Ezeket az önkormányzat állja, de az örökbefogadásnál ezeket ki kell fizetnie a leendő tulajdonosnak.
Létai Attila hozzátette: az Ebrendészeti Telepen igencsak korlátozottak a férőhelyek, jelenleg 23 kenneljük van, így az a legfontosabb, hogy a bekerülő kutyák lehetőleg minél gyorsabban gazdára találjanak a már említett 2 hetes karantén letelte után.

Ugródeszka a szerető otthon felé

A telep vezetője szerint a legfontosabb azt kiemelni, hogy tudatosítsák – egy ilyen telep nem állatkert, emelte ki az ebrendész, aki maga is három mentett kutya, és egy mentett cica gazdája:
– A bekerült kutyának a legrosszabb esetben ott kell leélnie az életét. Ezek a telepek nem erre szolgálnak, ez egy ugródeszka, egy lehetőség, egy kis állomás, hogy a nehéz helyzetből ide bekerülve, rendezve a dolgokat, kikerüljenek, és megtalálják a szerető otthonukat és gazdájukat, de lehetőleg minél gyorsabban! Azt kellene tudatosítani az emberekben, hogy attól, hogy az állat bekerült a menhelyre, az neki nem egy vidámpark. Szabad és boldog életre vágyik. Felelősségteljes, szerető gazdára. Szeretném, hogyha minél többen az örökbefogadás mellett döntenének!

Az örökbefogadás menetét illetően az elhatározás mellett több kritériumnak is meg kell felelnie a leendő gazdinak, amely Létai Attila szerint egy beszélgetés során kiderül, hogy mennyire komoly az örökbefogadó szándéka, hová és milyen céllal szeretné a kutyát. A szakember szerint a legfontosabb, hogy jó helyre kerüljön az állat, éppen ezért előre egyeztetett időpontban a leendő örökbefogadók rendelkezésére áll; szívesen körbevezeti az érdeklődőket a telepen. Tanácsot is ad, ha nehéz a választás, hiszen az elmúlt évtizedek tapasztalataiból adódóan tudja, hogy minden emberhez más típusú eb illik – ugyanis fontos, hogy jól működjön a gazda-kutya együttélés.

Az állatok előre egyeztetett időpontban folyamatosan megtekinthetők az Ebrendészeti Telepen – az alábbi linken pedig láthatók a gazdira váró négylábúak, és ugyanitt az ebrendész elérhetősége is megtalálható!

Gazdikereső (katt) >>

(Forrás és fotók: dunaujvaros.hu
 

A rovat további hírei: Mozaik

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

2024. már. 29.

A 6-os útról szemlélve sem volt nagyon feltűnő a dunaújvárosi repülőtér múlt szombati rendkívüli programja – de aki benézett a hangárok környékére, az nagyon is láthatta, óriási nyüzsgés volt, sokan voltak, mindenki tett-vett, pakolt, takarított.

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

2024. már. 28.

Az országban nagyon sok helyen állítanak tojásfát húsvét előtt. Aki Dunaföldváron jár ebben az időszakban, már évek óta gyönyörködhet a főtér egyik különleges ékességében. Pontosan innen jött az ötlet – majd került át a hagyomány Dunaújvárosba is, a Kertvárosba.

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)