Dunaújváros Hetilap

Továbbra is fókuszban a környezetvédelem a Városházán

Öcaline - 2020. július 13. 17:40

Hitelesítették a polgármesteri hivatal EMAS környezetvédelmi vezetési rendszerét, amely már 2007 óta sikeresen működik az önkormányzatnál. A rendszer lényege, hogy a hivatal a környezetvédelmi szempontokat helyezi előtérbe, és a dolgozók is a környezettudatosság jegyében végzik mindennapi munkájukat. 

Szelektív hulladékgyűjés, anyag- és energia takarékos megoldások alkalmazása, (lehetőség szerint) az elektronikus ügyintézés szorgalmazása – csak néhány az önkormányzat és a polgármesteri hivatal főbb kitűzött környezetpolitikai céljai közül, amelyet 2019 novemberében újítottak meg. Ez is része ugyanis a közelmúltban sikeresen hitelesített EMAS rendszernek.

A jó példa is ragadós

Szabó Zsolt alpolgármester szerint a környezettudatosságot illetően a legjobb, ha önmagunkkal mutatunk példát – a jó példa "ragadós", nyomatékosította a városvezet:
– Nagyon fontosnak érzem, hogy otthon és az irodában is szelektíven gyűjtöm a szemetet, odafigyelek az ökológiai lábnyomom csökkentésére, ha tehetem, biciklivel járok. Azt fontos hangsúlyozni és rendbe tenni a fejekben, hogy a környezettudatosság  nem egy úri  huncutság, hanem út a gyermekeink biztonságos jövője felé.

Szabó Zsolt érdeklődésünkre azt is elárulta, bízik abban, hogy minél több emberben erősödik a környezettudatos szemlélet és gondolkodásmód – ami visszaköszön az egyéni döntésekben és életmódban egyaránt. 

"Zöldítés" – a gyakorlatban is

A hitelesítés részleteit dr. Petrovickijné Angerer Ildikó, a hivatal környezetvédelmi főtanácsosa összegezte:
– 2007 óta sikeresen működtetjük ezt a rendszert, amelynek hitelesítését 3 évente kell megújítani. Ez az úgynevezett felülvizsgálati hitelesítési eljárás, ahol egy audit részeként megbizonyosodnak arról, hogy működik-e ez a rendszer.  Ez fejeződött be június derekán – jelen pillanatban 2023 januárjáig érvényes a nyilvántartásba vételi okiratunk, amelyet az országos környezetvédelmi hatóság állít ki.

A főtanácsos érdeklődésünkre a hivatalis működés "zöldítésének" részleteiről is beszámolt. Mint mondta, a Városházán a környezetvédelmi szempontokat lehetőség szerint az előtérbe helyezve végzik a munkát?
– Maximálisan takarékoskodunk az energiaforrásokkal, a természeti forrásokkal (villany, áram, víz, papír). Környezetbarát módon igyekszünk dolgozni, a munkánk során a környezetvédelmet  tartjuk szem előtt. Nagyon fontos, hogy folyamatosan fejlesztenünk kell a környezetvédelmi teljesítményünket. Az például nagyon jó gyakorlat, hogy az új városvezetés nem papír alapon kapja az előterjesztéseket, hanem elektronikusan kéri. Megóvjuk a környezetet, hiszen a papírhoz nem kell a természeti erőforrásainkat kihasználni. Megújítottuk környezeti politikánkat is, ez azt jelenti, hogy a vezetőség is elkötelezett, hogy a környezetvédelmi szempontokat előtérbe helyezi és környezettudatosan végzi a munkáját. Gondolok itt például arra, hogy ha elhagyjuk az irodát, lekapcsoljuk a villanyt, a számítógépet, és szelektíven gyűjtjük a hulladékot. A környezeti politika lényege a környezettudatos magatartás elterjesztése.” 
Dr. Petrovickijné Angerer Ildikó hozzátette még, hogy jelenleg is dolgoznak a Környezetvédelmi Nyilatkozat frissítésén – amelyből nyomdai és elektronikus kiadvány is készül.

(Forrás és fotó: dunaujvaros.hu; cimlap- és nyitókép: Pixabay)
 

A rovat további hírei: Közélet

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.