Dunaújváros Hetilap

Továbbra is fókuszban a környezetvédelem a Városházán

Öcaline - 2020. július 13. 17:40

Hitelesítették a polgármesteri hivatal EMAS környezetvédelmi vezetési rendszerét, amely már 2007 óta sikeresen működik az önkormányzatnál. A rendszer lényege, hogy a hivatal a környezetvédelmi szempontokat helyezi előtérbe, és a dolgozók is a környezettudatosság jegyében végzik mindennapi munkájukat. 

Szelektív hulladékgyűjés, anyag- és energia takarékos megoldások alkalmazása, (lehetőség szerint) az elektronikus ügyintézés szorgalmazása – csak néhány az önkormányzat és a polgármesteri hivatal főbb kitűzött környezetpolitikai céljai közül, amelyet 2019 novemberében újítottak meg. Ez is része ugyanis a közelmúltban sikeresen hitelesített EMAS rendszernek.

A jó példa is ragadós

Szabó Zsolt alpolgármester szerint a környezettudatosságot illetően a legjobb, ha önmagunkkal mutatunk példát – a jó példa "ragadós", nyomatékosította a városvezet:
– Nagyon fontosnak érzem, hogy otthon és az irodában is szelektíven gyűjtöm a szemetet, odafigyelek az ökológiai lábnyomom csökkentésére, ha tehetem, biciklivel járok. Azt fontos hangsúlyozni és rendbe tenni a fejekben, hogy a környezettudatosság  nem egy úri  huncutság, hanem út a gyermekeink biztonságos jövője felé.

Szabó Zsolt érdeklődésünkre azt is elárulta, bízik abban, hogy minél több emberben erősödik a környezettudatos szemlélet és gondolkodásmód – ami visszaköszön az egyéni döntésekben és életmódban egyaránt. 

"Zöldítés" – a gyakorlatban is

A hitelesítés részleteit dr. Petrovickijné Angerer Ildikó, a hivatal környezetvédelmi főtanácsosa összegezte:
– 2007 óta sikeresen működtetjük ezt a rendszert, amelynek hitelesítését 3 évente kell megújítani. Ez az úgynevezett felülvizsgálati hitelesítési eljárás, ahol egy audit részeként megbizonyosodnak arról, hogy működik-e ez a rendszer.  Ez fejeződött be június derekán – jelen pillanatban 2023 januárjáig érvényes a nyilvántartásba vételi okiratunk, amelyet az országos környezetvédelmi hatóság állít ki.

A főtanácsos érdeklődésünkre a hivatalis működés "zöldítésének" részleteiről is beszámolt. Mint mondta, a Városházán a környezetvédelmi szempontokat lehetőség szerint az előtérbe helyezve végzik a munkát?
– Maximálisan takarékoskodunk az energiaforrásokkal, a természeti forrásokkal (villany, áram, víz, papír). Környezetbarát módon igyekszünk dolgozni, a munkánk során a környezetvédelmet  tartjuk szem előtt. Nagyon fontos, hogy folyamatosan fejlesztenünk kell a környezetvédelmi teljesítményünket. Az például nagyon jó gyakorlat, hogy az új városvezetés nem papír alapon kapja az előterjesztéseket, hanem elektronikusan kéri. Megóvjuk a környezetet, hiszen a papírhoz nem kell a természeti erőforrásainkat kihasználni. Megújítottuk környezeti politikánkat is, ez azt jelenti, hogy a vezetőség is elkötelezett, hogy a környezetvédelmi szempontokat előtérbe helyezi és környezettudatosan végzi a munkáját. Gondolok itt például arra, hogy ha elhagyjuk az irodát, lekapcsoljuk a villanyt, a számítógépet, és szelektíven gyűjtjük a hulladékot. A környezeti politika lényege a környezettudatos magatartás elterjesztése.” 
Dr. Petrovickijné Angerer Ildikó hozzátette még, hogy jelenleg is dolgoznak a Környezetvédelmi Nyilatkozat frissítésén – amelyből nyomdai és elektronikus kiadvány is készül.

(Forrás és fotó: dunaujvaros.hu; cimlap- és nyitókép: Pixabay)
 

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.