Dunaújváros Hetilap

Úkteresés: témahetek – extrém gazdag kínálattal

Öcaline - 2020. július 20. 17:28

Három héten át tartó szabadidős programsorozatot szerveztek az Útkeresés Segítő Szolgálat óvodai és iskolai szociális segítői a szolgálat által gondozott gyerekek számára – az első két "témahét" eseményeit és eredményeit summázza összeállításunk.

Az eseménysorozat érdekessége az volt, hogy a résztvevő gyerekek egy-egy témahét programjaiba kapcsolódhattak be, magyarázta érdeklődésünkre Benke Szilvia, az Útkeresés Segítő Szolgálat Iskolai és óvodai szociális segítője.

"Túl az Óperencián"

A szociális segítők változatos programokkal szórakoztatták a különböző korcsoportú gyerekeket. Az első felvonás – vagyis a július 6-án kezdődött témahét – a mesék világába csalogatta a résztvevőket; a Túl az Óperencián elnevezésű mesetábor első napján a rendőrkapitányság közlekedési osztályának bemutatóját rendezték, ahol a nebulók játékos formában sajátíthatták el az alapvető közlekedési tudnivalókat. A programot szervező rendőrök fényvisszaverő karkötőkkel ajándékozták meg a résztvevőket – hogy ezzel is segítsék biztonságos közlekedésüket.
A mesevonat második állomása a József Attila Könyvtár volt – a gyermekkönyvtárban Marcsi néni és Orsi néni röpítette a játékos foglalkozás keretében a fabulák varázsos világába a gyerekeket. Másnap a „Máltai Játszótér” volt az Útkeresés-program bázisa – a hőség viszontagságait a Marcipán Cukrászda nagylelkű fagylalt adománya enyhítette. Színház is szerepelt a kínálatban: a Nyári bújócska című interaktív élőzenés bábelőadáson szurkolhattak Brúnó kutyának a gyerekek, hogy megtalálja-e elveszett gazdáját a Munkás Művelődési Központban. A programsorozat utolsó napján a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes tagjai vendégeskedtek az Útkeresés bázisán: a bemutató mellett közös játék, és persze tánctanulás is szerepelt a „búcsúnap” kínálatában. 

"A zene mindenkié"

A második hét központi témája a muzsika volt, a résztvevők A zene mindenkié című szabadidős foglalkozássorozat élménydús programjaiba kapcsolódhattak be. A nyitónap szintén a rendőrségé volt – ezúttal két előadó mutatta be, milyen az, ha valaki alkohol, illetve drog befolyása alatt vezet járművet. A második nap a Baracsi úti arborétumba vezetett a csapat útja, ahol a természet zenei motívumaival (madárcsicsergés, lombzúgás, kopácsolás, zörejek) ismerkedtek a résztvevők – de itt került sor az Édes Száj Alapítvány által nyert édesség adományból rendezett csoki kereső versenyre is.
A muzsika és a színház ezerszálú kapcsolatáról is mesélt a gyerekeknek Csadi Zoltán igazgatóhelyettes a Bartók Kamaraszínházban tett látogatás során, míg a zárónapon Szerecz Róbert zumba táncbemutatót és közös táncolást tartott a gyerekeknek – és az intézményben dolgozóknak.

Sokan segítettek!

Benke Szilvia érdeklődésünkre kiemelte: a témahetek során a résztvevők ellátása nagyszabású együttműködés révén valósult meg. A gyerekek ebédjét az önkormányzat biztosította a Campus Éttermen keresztül, míg a kis étkezések csemegéit nagylelkű támogatók adománya révén biztosították – az ellátásba bekapcsolódott a Terítéken Dunaújváros és környéke facebook csoport, de a Marcipán Cukrászda, a Római ABC, a Váci Mihály utcai CBA üzlete, valamint a Castrum Zöldség-Gyümölcs is többször adományozott a gyermekek számára finomságokat. 
A zárónapok programját egy-egy kis ünnepség is színesítette – a gyerekek és az önkéntes segítők búcsúajándékait a már említett Édes Száj Alapítvány pályázaton keresztül az Útkeresés Segítő Szolgálat óvodai és iskolai szociális segítői állították össze.

(Címlap- és nyitókép: Végh Zoltán; belső oldali képek: Útkeresés Segítő Szolgálat)
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.