Virágzik a parlagfű – kezdődik a szenvedés

doszerk - 2020. július 30. 18:40

Virágzik a parlagfű, ami sok, allergiával küzdő embert érint. A tünetekről és a vizsgálatokról dr. Vidák Zsolt, a Szent Pantaleon Kórház tüdőgyógyász főorvosa nyilatkozott.

Ha nyár, akkor parlagfű. Nem egyszerű azonban eldönteni, hogy valóban krónikus allergiás reakció okoz-e bizonyos tüneteket, vagy csupán akut fertőzésről van szó. 

Széna-e, vagy szalma?

Orrfolyást, tüsszögést, könnyezést vírusos fertőzés is okozhat, ezért az első lépés ennek tisztázása. Ennek legegyszerűbb módja a háziorvosi kivizsgálása- kezdte a Dunaújváros TV-nek adott interjúját dr. Vidák Zsolt tüdőgyógyász főorvos. A diagnózis megállapítását nehezítheti, hogy a kettő (allergia és vírusos fertőzés) akár egyidejűleg is jelentkezhet – tette hozzá. A pollenszezonban, ami már márciusban kezdetét veszi, amennyiben valaki hasonló tüneteket tapasztal, mint a tavalyi év hasonló időszakában, nagy valószínűséggel allergiás lehet, és ezáltal saját maga is könnyen megállapíthatja, melyik virág okozza számára a kellemetlenséget, mondta el a főorvos.

Többféle lehetőség

Amennyiben mégis szükség van a vizsgálatra, bőr teszttel, vagy vérvétellel állapítható meg, hogy allergiáról van-e szó. Mint azt Vidák Zsolt kifejtette: utóbbi meglehetősen specifikus és amellett, hogy nagyobb mennyiségű pollenekre való allergiát, bizonyos ételekre, összetevőkre való érzékenységet is kimutat. Itt egy különleges ellenanyag- szintet határoznak meg.

Akinél diagnosztizálják az allergiát valamilyen pollenre, virágra, annak érdemes már a tünetek megjelenése előtt megkezdenie a felkészülést: akár recept nélkül kapható antihisztaminok szedésével, ami főként az olyan helyzetekben lehet előnyös, amikor a szakorvosokhoz való eljutás csak jelentős késedelemmel oldható meg. Fontos azonban tudni, hogy aki bőrtesztre készül, az 5-6 nappal a vizsgálat előtt el kell hagyja az antihisztamin szedését, hiszen ez befolyásolhatja az eredményt, ezért a leginkább ajánlott az őszi- téli időszakban elvégezni a vizsgálatot. Kiemelte: az antihisztamin a vérvétel eredményére nincs hatással. 

Enyhülést hozó praktikák

Dr. Vidák Zsolt elmondta: rendkívül kézenfekvő módszerek is rendelkezésre állnak ahhoz, hogy saját magunk is enyhítsük az allergiás tüneteket. Hölgyek esetében például fontos a gyakori hajmosás, amennyiben hosszabb frizurájuk van, hiszen a pollenek megtapadhatnak a hajszálakon. Emellett egy ismert tévhit, hogy a száraz, meleg időben jobban szállnak az allergiát kiváltó fűfélék virágporai, hiszen a csapadékosabb időben a vízcseppekhez, esőcseppekhez tapadnak a pollenek, amik aztán letapadnak a mélyebb légrétegekbe, ezért eső után felerősödhetnek az allergiás tünetek, amelyek száraz időben ritkulnak. Ahogyan a főorvos fogalmazott, a parlagfű a leginkább agresszív pollenfajta. Emellett a fekete üröm is virágzik napjainkban. Az arra érzékenyeknek célszerű már most elkezdeni az antihisztamin használatát, a tünetek erősödése esetén pedig orr- és szemcsepp alkalmazása javallott.

Cs. L.

(Címlap- és nyitókép: Pixabay; belső oldali kép: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Mozaik

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)

DSTV: a gumicsere hetei

DSTV: a gumicsere hetei

2024. ápr. 22.

Amint a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, itt a gumicsere szezonja, derül ki a DSTV összeállítása. E hetekben érdemes a téli abroncsokat nyári szettekre cserélni – minden további fontos részlet kiderül Matticza Krisztián műhelyében. Hangkép.

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

2024. ápr. 21.

Svájc úthálózata kifejezetten modernnek számít. Az ország minden nagyobb városa megközelíthető autópályán keresztül, csakúgy, mint a látnivalók többsége. (X)

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

2024. ápr. 20.

Május 1-jén 10.30-kor nyitják meg a Sugárúti Fesztivált a Vasmű úton. Felvonulás, sör és virsli, programözön, retró hangulat – kihagyhatatlan élmény, mindenkit szeretettel várnak! 

Raklapmagasítóból magaságyás is lehet!

Raklapmagasítóból magaságyás is lehet!

2024. ápr. 20.

A logisztika egyik alap- és nélkülözhetetlen eleme a raklap. Az árucikkek egyszerű és gyors tárolását, mozgatását és szállítását segíti. Létezik fa, műanyag és papír verziója is, így számtalan termék közül tudjuk kiválasztani a legmegfelelőbbet. Vannak raklapmagasítók is, melyeknek elsődleges feladata a termékek magasabbra emelése volt. Ma már több, új funkcióval is felruházták ezeket a termékeket. (X)