Dunaújváros Hetilap

Zöldhulladék: baj lehet a figyelmetlenségből

doszerk - 2020. július 10. 15:47

Fontos problémára hívta fel a lakosság figyelmét Orosz Csaba: a 10. számú választókörzet önkormányzati képviselője Mészáros László, a DVG. Zrt. Erdészeti és Parkfenntartási Ágazatának vezetője társaságában a táborállási területen keletkezett zöldhulladék nem megfelelő elhelyezésére, és az ezzel járó kockázatra, veszélyre figyelmeztet.

Táborállás löszös talaja korábban is problémát okozott, hiszen nem csak az esővíz, hanem a belvizek is könnyen bajt okozhatnak, sőt, akár károk is keletkezhetnek az ingatlanokban. 

Komoly ára lehet a felelőtlenségnek

Éppen ezért 2012-ben jelentős beruházás történt annak érdekében, hogy a vízelvezetés kérdését megoldják. Mostanra azonban az itt élők figyelmetlensége miatt ismét kockázatossá, veszélyessé vált a helyzet a területen- hívta fel a figyelmet Mészáros László, a DVG. Zrt. Erdészeti és Parkfenntartási Ágazatának vezetője:
– Körülbelül tíz éve egy partfalcsúszás okán becsöveztük a Harcsa utca és az Ivó utca környékét. 36 cső kivezetés történt: ebből 13 a Harcsa utcában van, 23 pedig itt a táborállási üdülősoron van, ahol egy üzemtervezett erdő is van. Ez a lakók érdekében történt, ám az itt élők mégis kihordják a zöld hulladékukat, pedig akár a Dunanett Kft., akár a DVG. Zrt. a segítségükre lenne ebben: zsákokat biztosítanának a zöld hulladék elszállítására, vagy éppen egy aprítógéppel feldarabolnák a fa hulladékot. Mivel azonban a zöld hulladék itt marad, a vízelvezető csövek lassan kezdenek eltűnni. Ez azért problémás, mivel így a vízelvezetés nem megoldott ezekből a csövekből, illetve ezeknek a csöveknek a vízhozamát mérnünk kell és jelenteni a pesti hatóságoknak. Ám jelen helyzetben néhány csövet nem is találunk…
A szakember a DSTV-nek adott interjúban hozzátette: ezzel a lakók – ahogy fogalmazott – "maguk alatt vágják a fát", hiszen ezeknek a csöveknek a feladata a víz elvezetés. Lenne.

A képviselő is óva intett

Tíz évvel ezelőtt a táborállási területen a lösz megcsúszott, ezzel veszélyeztetve lakóházakat, hétvégi nyaralókat. Ez jelentős károkat okozott, figyelmeztetett Orosz Csaba, a 10. számú körzet önkormányzati képviselője:
– A legnagyobb gond az, hogy nagy területről érkezik ide víz, hiszen a Mezőfalva és Nagyvenyim közötti térségből is ide folyik a talajba hullott csapadék. Ez is okozhatta a korábbi partfalcsúszást. Mivel ez nem tudta elhagyni a földet, itt pangott. A Harcsa utcánál korábban az aratók, mezőgazdaságban dolgozók itt frissítették magukat az itt folyó vízből. Ám ezek az elvezetők eltömődtek, emiatt itt csöveket helyeztek el, amik elvezetnék a vizet, viszont az itt lakók saját maguk akadályozzák a kifolyók vízelvezetését azzal, hogy avart, levágott füvet, zöldhulladékot helyeznek itt el, amik miatt eltömődnek a csövek. 
A képviselő kiemelte: napjainkban is folyik itt egy szennyvíz-elvezető kialakítási beruházás, ami szintén a vizek pangásának megakadályozására szolgál. Később felszíni vízelvezetést is kialakítanak itt, ám önmagában a beruházás mit sem ér, szükség van az érintettek együttműködésére:
– Mindenkit arra kérek, hogy viselkedjen felelős állampolgárként, hiszen saját magunk érdekeit szem előtt tartva tisztán kell hagynunk ezeket a csöveket. Ha ezek nem vezetik el a vizet, valamennyi itteni ingatlan és az összes lakó veszélybe kerülhet!

Cs. L.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.