Dunaújváros Hetilap

Zöldhulladék: baj lehet a figyelmetlenségből

doszerk - 2020. július 10. 15:47

Fontos problémára hívta fel a lakosság figyelmét Orosz Csaba: a 10. számú választókörzet önkormányzati képviselője Mészáros László, a DVG. Zrt. Erdészeti és Parkfenntartási Ágazatának vezetője társaságában a táborállási területen keletkezett zöldhulladék nem megfelelő elhelyezésére, és az ezzel járó kockázatra, veszélyre figyelmeztet.

Táborállás löszös talaja korábban is problémát okozott, hiszen nem csak az esővíz, hanem a belvizek is könnyen bajt okozhatnak, sőt, akár károk is keletkezhetnek az ingatlanokban. 

Komoly ára lehet a felelőtlenségnek

Éppen ezért 2012-ben jelentős beruházás történt annak érdekében, hogy a vízelvezetés kérdését megoldják. Mostanra azonban az itt élők figyelmetlensége miatt ismét kockázatossá, veszélyessé vált a helyzet a területen- hívta fel a figyelmet Mészáros László, a DVG. Zrt. Erdészeti és Parkfenntartási Ágazatának vezetője:
– Körülbelül tíz éve egy partfalcsúszás okán becsöveztük a Harcsa utca és az Ivó utca környékét. 36 cső kivezetés történt: ebből 13 a Harcsa utcában van, 23 pedig itt a táborállási üdülősoron van, ahol egy üzemtervezett erdő is van. Ez a lakók érdekében történt, ám az itt élők mégis kihordják a zöld hulladékukat, pedig akár a Dunanett Kft., akár a DVG. Zrt. a segítségükre lenne ebben: zsákokat biztosítanának a zöld hulladék elszállítására, vagy éppen egy aprítógéppel feldarabolnák a fa hulladékot. Mivel azonban a zöld hulladék itt marad, a vízelvezető csövek lassan kezdenek eltűnni. Ez azért problémás, mivel így a vízelvezetés nem megoldott ezekből a csövekből, illetve ezeknek a csöveknek a vízhozamát mérnünk kell és jelenteni a pesti hatóságoknak. Ám jelen helyzetben néhány csövet nem is találunk…
A szakember a DSTV-nek adott interjúban hozzátette: ezzel a lakók – ahogy fogalmazott – "maguk alatt vágják a fát", hiszen ezeknek a csöveknek a feladata a víz elvezetés. Lenne.

A képviselő is óva intett

Tíz évvel ezelőtt a táborállási területen a lösz megcsúszott, ezzel veszélyeztetve lakóházakat, hétvégi nyaralókat. Ez jelentős károkat okozott, figyelmeztetett Orosz Csaba, a 10. számú körzet önkormányzati képviselője:
– A legnagyobb gond az, hogy nagy területről érkezik ide víz, hiszen a Mezőfalva és Nagyvenyim közötti térségből is ide folyik a talajba hullott csapadék. Ez is okozhatta a korábbi partfalcsúszást. Mivel ez nem tudta elhagyni a földet, itt pangott. A Harcsa utcánál korábban az aratók, mezőgazdaságban dolgozók itt frissítették magukat az itt folyó vízből. Ám ezek az elvezetők eltömődtek, emiatt itt csöveket helyeztek el, amik elvezetnék a vizet, viszont az itt lakók saját maguk akadályozzák a kifolyók vízelvezetését azzal, hogy avart, levágott füvet, zöldhulladékot helyeznek itt el, amik miatt eltömődnek a csövek. 
A képviselő kiemelte: napjainkban is folyik itt egy szennyvíz-elvezető kialakítási beruházás, ami szintén a vizek pangásának megakadályozására szolgál. Később felszíni vízelvezetést is kialakítanak itt, ám önmagában a beruházás mit sem ér, szükség van az érintettek együttműködésére:
– Mindenkit arra kérek, hogy viselkedjen felelős állampolgárként, hiszen saját magunk érdekeit szem előtt tartva tisztán kell hagynunk ezeket a csöveket. Ha ezek nem vezetik el a vizet, valamennyi itteni ingatlan és az összes lakó veszélybe kerülhet!

Cs. L.

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.