A tudományt népszerűsítő ötleteket vár gyerekektől az EdisonKids csapata

doszerk - 2020. augusztus 29. 14:45

Szerethető tudomány címmel újabb tudományos kihívást tett közzé az EdisonKids, a Ludwig Múzeum és Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató. Ezúttal a szervezők arra várnak kreatív ötleteket, hogyan lehet szerethetővé tenni a tudományt azon gyerekek számára, akik most kezdik az iskolát.

A Ludwig Múzeum közleménye szerint a kihívásra olyan kreatív, vállalkozó szellemű gyerekek jelentkezését várják, akiket érdekel a tudomány varázslatos és színes világa, akik szívesen mélyednek el a matematika világában, érdeklődnek a technológia és mérnöki tudományok rejtelmei iránt. Jelentkezni a www.edisonkids.org weboldalon lehet szeptember 20-ig.

Az EdisonKids projektjein különböző hátterű szakértők, gondolkodók, céges szereplők, kreatív szakemberek és innovatív egyetemisták kapcsolódhatnak össze gyerekekkel, együtt gondolkozhatnak, alkothatnak és az egész világot foglalkoztató kihívásokra közösen hozhatnak megoldási javaslatot.

"A kihívás olyan 10-16 év közötti gyerekeknek szól, akik tele vannak ötletekkel, kreatív gondolatokkal, csillapíthatatlan tettvággyal és lelkesedéssel" - írják a szervezők. A kiválasztott gyerekcsapatokat egyetemista és céges mentorok segítik majd, a folyamat pedig egy prezentációval zárul, ahol a csapatok a zsűri előtt mutatják be megoldási javaslataikat.

A közlemény szerint az első EdisonKids kihívásra idén tavasszal számos gyerekcsapat jelentkezett, és arra a problémafelvetésre hoztak izgalmas, digitális vagy fizikai megoldási javaslatokat, hogy mivel tudnák segíteni a karantén alatti magányos, kisebb gyerekeknek.

Az EdisonKids projektje Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató együttműködésével valósul meg. Ennek apropóját a Ludwig Múzeumban október 10-től látogatható "BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve" című kiállítás adta. A kiállítás nagyrészt Barabási Albert-László fizikus és hálózatkutató tevékenységéhez köthető úgynevezett Barabási-hálózatokat felhasználó kutatások elmúlt 25 évének bemutatása köré szerveződik.

Forrás: mti.hu

Fotó: illusztráció

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

2024. már. 15.

Idén immáron második alkalommal szerveztek évfolyamkoncertet a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, derül ki a DSTV összeállításából. Ez alkalommal a szülőknek szóltak a dalok, akik vastapssal jutalmazták a diákok produkcióit. Hangkép.

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

2024. már. 14.

Teljes arzenált bevetve várták a jövő tanév elsőseit és szüleiket a Dózsa György Általános Iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskolanyitogató keretében színes foglalkozásokon mutatták be az intézmény oktatási programját, kínálatát. Hangkép.

DSTV: régi rudasosok is meséltek

DSTV: régi rudasosok is meséltek

2024. már. 07.

Folytatták a szép hagyományt, "hazahívták" egy-egy szakterület jeles képviselőjét a Rudas középiskolába, derül ki a DSTV összegzéséből. A "öregdiákok" a szakai előadások mellett arról is meséltek, milyen útravalóval indultak el pályájukon iskolájukból. Hangkép.