Dunaújváros Hetilap

Az ablakon dobálták ki a szemetet

doszerk - 2020. augusztus 12. 16:54

Egy lakó hívása ébresztette szerda reggel Motyovszki Mátyást, a 3. számú körzet önkormányzati képviselőjét: a szokatlan ébresztőből nem mindennapi "szemétügy" kerekedett.

Kiderült ugyanis, hogy a Római körút egyik tömbházában az elhunyt idős tulajdonos helyére érkezett "örökösök" úgy vélték, a számukra fölösleges háztartási eszközöket, bútorokat nemes egyszerűséggel a Fáy utcára nyíló ablakokból az udvarra, a focipálya melletti füves területre dobálják- természetesen mindezt anélkül, hogy meggyőződtek volna arról, nem veszélyeztetik-e a járókelőket. A képviselő megdöbbenésének és felháborodásának adott hangot a DSTV kamerája előtt. Mint kifejtette: minősíthetetlennek tartja ezt a viselkedést. 

Beismerte tettét

Természetesen a történtek nem maradtak következmények nélkül: a képviselő felvette a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal, majd a rendőrséggel, valamint a szemtanúkkal együttműködve felkutatták a lehetséges elkövetőt, aki bevallotta, hogy valóban ő szórta a szemetet az udvarra. Mint azt Motyovszki Mátyás elmondta: állítása szerint később gondoskodott volna annak elszállításáról.

Ez azonban jelen körülmények között is büntetést von maga után, amellett, hogy erősen megkérdőjelezhető az erkölcsi oldala is a dolognak, hiszen akár járókelők is megsérülhettek volna – fejtette ki a körzet önkormányzati képviselője. Mint elmondta: jelentős bírságra számíthat a szemetelő – a büntetés mértéke akár több százezer forint nagyságrendű is lehet. Hozzátette: egy konténer csupán néhány tízezer forintba, tehát a büntetés töredékébe került volna. 

Alpolgármesteri vizit, parktisztítással

Mezei Zsolt, Dunaújváros általános hatáskörű alpolgármestere is a helyszínre érkezett, ahol felháborodottan tapasztalta a történteket. Szintén a DSTV-nek nyilatkozva elmondta: értetlenül áll az ilyesfajta viselkedés előtt, amellyel a környezetünknek, közösségünknek ártottak a felelőtlen elkövetők.

Hozzátette: a városvezetés a városlakókkal közösen azért dolgozik, hogy szépítse, rendbe tegye a várost, egy tisztább városképet alakítson ki, amely törekvéssel szembemennek az effajta cselekedetek, szabálysértések. 
Kiemelte: a "romeltakarítás" a városnak is rengeteg pénzébe kerül – és ezeket a forrásokat más, hasznosabb beruházásokra is fordíthatnának. 

Az udvarba dobált szemetet végül a DHHF és a Dunanett Kft. helyszínre érkező munkatársai gyűjtötték össze és szállították el – a park visszanyerte eredeti kinézetét.

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.