Dunaújváros Hetilap

"Az egyszeri juttatást ne terheljék levonások!"

doszerk - 2020. augusztus 6. 18:24

A jutalom után is adózni kellett – hangzott el azon a tájékoztatón, amelyen bemutatták Kálló Gergely országgyűlési képviselő javaslatát. A város vezetésével egyeztetett előterjesztés célja, hogy a szociális szférában dolgozóknak az önkormányzat által nyújtott támogatását ne terhelje 15 százalékos adóelvonás. 

Javaslatot terjeszt be a kormánynak térség országgyűlési képviselője. A Kálló Gergely által benyújtott kezdeményezés lényege, hogy az egyszeri juttatást, amelyet Dunaújváros önkormányzata adott a szociális szférában dolgozóknak, ne terhelje további levonás, így a mintegy 17 millió forintnyi összeg teljes egészében a javadalmazottakat illesse meg, hangzott el a témáról tartott fővárosi tájékoztatón ma délelőtt.

A nagy számok törvénye

A koronavírus miatti veszélyhelyzetben nyújtott kiemelkedő teljesítményeket külön jutalmazta Dunaújváros önkormányzata. Ahogy a tájékoztatón Pintér Tamás polgármester fogalmazott: a kormány "megfeledkezett" az idősgondozásban és hasonló területen dolgozókról, akik szintén komoly áldozatokat hoztak azért, hogy mindenki megőrizhesse egészségét. Ennek szellemében a közgyűlés összesen 17 millió forint bruttó összeget különített el, hogy lehetőségeihez mérten támogassa az ágazat munkavállalóit.

A teljes összeget kapják meg!

A hangsúly ezúttal sajnos a "bruttó" szón van, hiszen ezt a fejenként nagyjából 85 ezer forintos összeget teljes egészében bocsátaná a dolgozók, jutalmazottak rendelkezésére a "Rajta, Újváros!" Egyesület, amelynek kezdeményezésére szavazta meg a testület az elkülönített összeget. A jelenlegi helyzet szerint ugyanis mintegy 15 százalékos adó terheli a javadalmat.  

Megérdemlik, kapják is meg

A témában sajtótájékoztatót tartott Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere, Kálló Gergely, a Fejér megyei 4-es körzet országgyűlési képviselője, illetve Mezei Zsolt, a város általános hatáskörű, és Szabó Zsolt, a város gazdasági alpolgármestere. 
Az eseményen Pintér Tamás hangsúlyozta: sajnálatos módon az Orbán- kormány nem becsülte meg eléggé a szociális ágazat dolgozóit, Dunaújvárosban azonban úgy vélték, külön juttatást érdemelnek emberfeletti teljesítményükért.

Ellenszélben is kitartóan haladnak

A fals helyzet feloldására Kálló Gergellyel közösen dolgoztak ki egy javaslatot annak érdekében, hogy a megítélt jutalom teljes egészét eljuttassák a dolgozókhoz. Pintér Tamás elmondta: Dunaújváros önkormányzata meglehetősen nehéz helyzetben van, hiszen egy jelentős hitel súlya nyomja a vállukat. Emellett a kormány döntései alapján további elvonások csökkentik a város rendelkezésére álló forrásokat. Mindezek ellenére is fontos, hogy a köszönetnyilvánítás mellett a város lehetőségeihez mérten, de forintosítható formában is megmutassák megbecsülésüket a jeles dolgozók számára.

Az elvonások ellenére is

Kálló Gergely kifejtette: évi 123 millió forintot veszített el Dunaújváros kizárólag a gépjárműadó elvonásából, ezen felül még számos más elvonás is terheli a városi költségvetést (iparűzési adó, többek között). Ez a 17 millió forintos juttatás egy nem tervezett tétel, ezért amennyiben ezt a kormány adómentessé teszi, az valójában nem jelent számára veszteséget, hiszen alapvetően nem számolták bele a költségvetésbe az ennek megadóztatásából származó összeget. Mivel az önkormányzat – ahogyan fogalmazott – "az állam helyett jutalmazta a dolgozókat", reményeik szerint teljes egészében megkaphatják járandóságukat az arra érdemesek. 
Ezért az önkormányzattal egyeztetve Kálló Gergely egy határozati javaslatot nyújtott be, amely két részből áll: egyfelől a veszélyhelyzeti protokoll idején a juttatások legyenek adó- és járulékmentesek azok számára, akik "a frontvonalban harcolnak". Mivel azonban az ilyen kiadások egy önkormányzat számára nagy terhet jelentenek, elég csupán az átutalási költségekre gondolni. Ennek megfelelően a határozat második fele azt tartalmazza, hogy ez ne jelentsen külön költséget az adott önkormányzat számára. Hangsúlyozta: ez akár például szolgálhat más városok, más települések részére is. 
Most már csak a 132 fideszes képviselőn a sor, hogy megszavazza az indítványt – zárta mondandóját Kálló Gergely.

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.