Dunaújváros Hetilap

"Az egyszeri juttatást ne terheljék levonások!"

doszerk - 2020. augusztus 6. 18:24

A jutalom után is adózni kellett – hangzott el azon a tájékoztatón, amelyen bemutatták Kálló Gergely országgyűlési képviselő javaslatát. A város vezetésével egyeztetett előterjesztés célja, hogy a szociális szférában dolgozóknak az önkormányzat által nyújtott támogatását ne terhelje 15 százalékos adóelvonás. 

Javaslatot terjeszt be a kormánynak térség országgyűlési képviselője. A Kálló Gergely által benyújtott kezdeményezés lényege, hogy az egyszeri juttatást, amelyet Dunaújváros önkormányzata adott a szociális szférában dolgozóknak, ne terhelje további levonás, így a mintegy 17 millió forintnyi összeg teljes egészében a javadalmazottakat illesse meg, hangzott el a témáról tartott fővárosi tájékoztatón ma délelőtt.

A nagy számok törvénye

A koronavírus miatti veszélyhelyzetben nyújtott kiemelkedő teljesítményeket külön jutalmazta Dunaújváros önkormányzata. Ahogy a tájékoztatón Pintér Tamás polgármester fogalmazott: a kormány "megfeledkezett" az idősgondozásban és hasonló területen dolgozókról, akik szintén komoly áldozatokat hoztak azért, hogy mindenki megőrizhesse egészségét. Ennek szellemében a közgyűlés összesen 17 millió forint bruttó összeget különített el, hogy lehetőségeihez mérten támogassa az ágazat munkavállalóit.

A teljes összeget kapják meg!

A hangsúly ezúttal sajnos a "bruttó" szón van, hiszen ezt a fejenként nagyjából 85 ezer forintos összeget teljes egészében bocsátaná a dolgozók, jutalmazottak rendelkezésére a "Rajta, Újváros!" Egyesület, amelynek kezdeményezésére szavazta meg a testület az elkülönített összeget. A jelenlegi helyzet szerint ugyanis mintegy 15 százalékos adó terheli a javadalmat.  

Megérdemlik, kapják is meg

A témában sajtótájékoztatót tartott Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere, Kálló Gergely, a Fejér megyei 4-es körzet országgyűlési képviselője, illetve Mezei Zsolt, a város általános hatáskörű, és Szabó Zsolt, a város gazdasági alpolgármestere. 
Az eseményen Pintér Tamás hangsúlyozta: sajnálatos módon az Orbán- kormány nem becsülte meg eléggé a szociális ágazat dolgozóit, Dunaújvárosban azonban úgy vélték, külön juttatást érdemelnek emberfeletti teljesítményükért.

Ellenszélben is kitartóan haladnak

A fals helyzet feloldására Kálló Gergellyel közösen dolgoztak ki egy javaslatot annak érdekében, hogy a megítélt jutalom teljes egészét eljuttassák a dolgozókhoz. Pintér Tamás elmondta: Dunaújváros önkormányzata meglehetősen nehéz helyzetben van, hiszen egy jelentős hitel súlya nyomja a vállukat. Emellett a kormány döntései alapján további elvonások csökkentik a város rendelkezésére álló forrásokat. Mindezek ellenére is fontos, hogy a köszönetnyilvánítás mellett a város lehetőségeihez mérten, de forintosítható formában is megmutassák megbecsülésüket a jeles dolgozók számára.

Az elvonások ellenére is

Kálló Gergely kifejtette: évi 123 millió forintot veszített el Dunaújváros kizárólag a gépjárműadó elvonásából, ezen felül még számos más elvonás is terheli a városi költségvetést (iparűzési adó, többek között). Ez a 17 millió forintos juttatás egy nem tervezett tétel, ezért amennyiben ezt a kormány adómentessé teszi, az valójában nem jelent számára veszteséget, hiszen alapvetően nem számolták bele a költségvetésbe az ennek megadóztatásából származó összeget. Mivel az önkormányzat – ahogyan fogalmazott – "az állam helyett jutalmazta a dolgozókat", reményeik szerint teljes egészében megkaphatják járandóságukat az arra érdemesek. 
Ezért az önkormányzattal egyeztetve Kálló Gergely egy határozati javaslatot nyújtott be, amely két részből áll: egyfelől a veszélyhelyzeti protokoll idején a juttatások legyenek adó- és járulékmentesek azok számára, akik "a frontvonalban harcolnak". Mivel azonban az ilyen kiadások egy önkormányzat számára nagy terhet jelentenek, elég csupán az átutalási költségekre gondolni. Ennek megfelelően a határozat második fele azt tartalmazza, hogy ez ne jelentsen külön költséget az adott önkormányzat számára. Hangsúlyozta: ez akár például szolgálhat más városok, más települések részére is. 
Most már csak a 132 fideszes képviselőn a sor, hogy megszavazza az indítványt – zárta mondandóját Kálló Gergely.

Cs. L.
(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

2024. ápr. 14.

A szolgáltatói összegzés szerint a fűtési idény végeztével még egy hónapon át, május derekáig tart a pótfűtési időszak. DVG-tájékoztató itt!

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

2024. ápr. 13.

Egy volt fideszes képviselő szerint a KDNP soha, semmit sem csinált Dunaújvárosban.

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

2024. ápr. 13.

Már jó ideje igazi tavasz van, és ez látszik a növényeken is, minden kizöldült. Természetesen nő a fű is. Éppen ezért már jó ideje dolgoznak és nyírják a füvet a szakemberek Dunaújvárosban. Az idei évben több emberrel és több géppel történik a fűnyírás.

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 12.

"... előterjesztéséiben részletezett új tagintézmény létrehozása nem kerül felterjesztésre" – a tankerület a magyar nyelv szabályait megcsúfoló mondattal fújt visszavonulót. Győzelem a hajtás után. (FRISSÍTVE: Pintér Tamás polgármester is reagált a döntésre)

A történelmi múlt kötelez, de a jövő bőven tartogat feladatokat is

A történelmi múlt kötelez, de a jövő bőven tartogat feladatokat is

2024. ápr. 12.

Szabó Zsolt szerint egy gazdasági alpolgármester dolga, hogy a város cégeit, intézményeit időről időre személyesen is körbejárja és egyeztesse az éppen aktuális teendőket. Ennek jegyében kedden az Innopark Nonprofit Kft.-hez, dr. Huszti Zsolt ügyvezetőhöz látogatott el. 

A KDNP elnöke szerint összeférhetetlen Magyar András a Fidesszel

A KDNP elnöke szerint összeférhetetlen Magyar András a Fidesszel

2024. ápr. 12.

A belső feszültségekkel terhelt dunaújvárosi Fidesz-KDNP-ben tovább mélyültek az ellentétek, miután polgármester-jelöltet állítottak, a KDNP helyi elnöke szerint ugyanis a pártszövetség jelöltje alkalmatlan a feladatra.