Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

"Aztaaaa, tényleg! Ott vagyunk!" Helykereső a Földabroszon!

Öcaline - 2020. augusztus 26. 14:24

"Megtalálod Pentelét?" – egyszerű, de nagyszerű kérdéssel rántott ki a szerdából nem sokkal dél után M., azóta elvesztem. Régi térképeket böngészek, unhatatlan. És persze meg is lett, naná, mutatom!

Dehogy kellenek ellenségek, amikor ilyen barátai vannak az embernek, M. ha nem is tudta, de sejtette, hogy időszámításunk előtt töriből felvételiztem, a lokálpatrióta elkötelezettség sem volt számára ismeretlen – legalább egyszer meséltem neki a Boda-Öcaline sejtésről –, úgyhogy picit átlátszó, de annál hatásosabb trükkel terelgetett a témához. Előbb csak a 444 cikkét ajánlotta arról, hogy mintegy ezer, jellemzően XVII-XVIII. századi térképet tett szabadon hozzáférhetővé az Országos Széchényi Könyvtár, egészen pontosan az intézmény térkép-, plakát- és kisnyomtatványtára, aztán amikor visszaírtam, hogy oké, megvan, akkor következett a bevezetőben emlegetett kérdés – amivel pár órára kiszálltam a pörgő-zörgő világmindenségből, egyúttal elmerültem a régi idők topográfiájának csodavilágában.
A lelőhely amúgy az OSZK remek tematikus blogja, a Földabrosz, ide pattintották a régi idők térképeit, a böngészők/kutatók dolgát nagyon korrekt keresőmotor segíti, a Pentele szóra ugyan nem akadt találat, a Duna viszont azonnal kiadott egy tucat címet, és körülbelül a harmadiknál  következett az egész Görbe utcát átzengő diadalordítás, amit  a címben csak -18-as formában merhetek idézni.

Tökéletesen látszik a Duna-kanyar, aztán jól olvasható Ofen (Buda) és Pest, kivehető a Balaton (Platten See) mainál jóval rendezetlenebb kontúrja, és a Csepel-sziget alatt picivel ott virít a név: Pentele.

Mindez az idézett szakmunka leírása szerint a Duna-vidék általános térképén található, 1788-ból. Az OSZK gyűjteményében fellelhető dokumentum ígérete szerint a folyam magyarországi, erdélyi, horvát, szlavóniai, boszniai, valamint szerb, moldvai, román és besszarábiai útját követi végig, 1:1 000 000-s méretarányban készült Bécsben, a két szelvényből álló, kézi színezésű munkát – ami típusa szerint általános térkép és hadszíntérkép egyszerre – Ignaz Alberti (1760-1794) metsző közreműködésével készítette és adta közre Ignaz Kibler. A térkép raktári jelzete TR 3 033, aki Adonyt, Rác Almást[sic!], Perkátát, esetleg Földvárt és Paksot is szeretné megkeresni rajta, annak mutatom a közvetlen elérhetőséget:

Kibler-térkép az OSZK gyűjteményéből (katt) >>

A térkép leírása is nagyon érdekes olvasmány, az még hagyján, hogy megtudjuk, miszerint az ábrázolt terület a Duna vonalán vezet végig Bécstől egészen a torkolatig, de például az is kiderül belőle, hogy a domborzatot halmos ábrázolással tünteti fel (ez a korabeli topográfiai sztenderd). Lenyűgöző, hogy  az országokat és/vagy tartományokat egységesen – határokkal és névvel – jelöli, viszont már ügyel olyan finomságokra, hogy a települések nevét nagyság szerinti betűmérettel írja, ráadásul (és ez is a dokumentum hadászati térkép mivoltára utal) a nagyobb települések mellett a Duna szélesség- és mélységadatait is feltünteti.

Ezt most gyorsan kiteszem, és megyek vissza böngészni a többi kincset, keresni rajtuk Pentelét, hagyjatok békén, köszi, köszi!

(A 444 cikkére M. hívta fel a figyelmem, nagy pacsi jár érte! Illusztráció: foldabrosz.hu – Országos Széchényi Könyvtár, Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár, részlet)
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!