Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Bartók: születésnapi ajándék a városnak

doszerk - 2020. augusztus 8. 17:30

Évadot hirdetett Őze Áron. A Bartók Kamaraszínház igazgatója sajtótájékoztatón számolt be az új idény kínálatáról, amely Dunaújváros alapításának 70. évfordulójához kapcsolódik. Több ajándékkal is kedveskedik az intézmény.

"A város évada" – erre a névre keresztelték a Bartók Kamaraszínház szeptember végén kezdődő új idényét. A következő hónapokban számos érdekességre, és összesen tizenkét új darabra számíthatnak majd a nézők. Mindemellett természetesen a korábbi időszakban sikerrel játszott előadások is műsoron lesznek. Fontos azonban tudni: egy- egy alkalommal csupán kétszáz nézőt engednek be a nézőtérre!

"Boldog születésnapot, Dunaújváros!"

Ezzel a mondattal kezdte azt a sajtótájékoztatót a Bartók igazgatója, amelyen "A város évada" programját ismertette. Mint elmondta, a következő idényben Dunaújváros alapításának hetvenedik évfordulója köré csoportosítják majd előadásaikat. A születésnap jegyében a hetven év feletti helyi lakosok ingyen láthatják majd a színház műsorait. 
Emellett kiemelte: nem hagyják figyelmen kívül az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját a pandémiás időszakban, ezért számukra is díjmentesen biztosítják a teljes évad kínálatának megtekintését. Amely meglehetősen tartalmasnak ígérkezik, hiszen összesen 12 bemutatóval készül a Bartók társulata.

Az elővigyázatosság jegyében

Őze Áron kiemelte: mivel meglehetősen nagy a bizonytalanság, a későbbi esetleges korlátozó intézkedések elkerülése, és a nézők iránti tapintat, elővigyázatosság jegyében saját hatáskörben olyan döntést hozott, amely szerint egy- egy előadásra csupán kétszáz nézőt engednek be. 
Az igazgató hangsúlyozta: nincs létszámkorlátozásra vonatkozó rendelet, ám a vendégek biztonsága minden más szempontot felülír. Mint mondta: ki fogják szolgálni közönségüket, így, amennyiben szükséges, többször visznek színpadra egy- egy darabot, hogy senkinek se kelljen lemaradnia semmiről. 

Itt a teljes kínálat!

Mindezek után az évad bemutatóinak tervét ismertette a Bartók igazgatója. Elsőként a Sándor Mátyás című musicalt tekinthetik majd meg a nézők szeptember 25-én. A Jules Verne művéből készült színpadi adaptáció egy ősbemutató, amelynek kivonatát ugyan már láthatták a színház szabadtéri színpadán pénteken, azonban teljes egészében a kőszínház évadban mutatják majd be Dunaújvárosban.
A városévad következő bemutatója az a darab lesz, amely a Bartók színház munkatársának, Tőkés Nikolettának a diplomamunkája is volt az idei esztendőben: Szentesi Éva Hamvaimból című műve egy igen kényes témát, a rákkal való – sikeres – küzdelmet dolgozza fel; az előadás premierje szeptember 30-án lesz.
Az előbbi darab komolyságával szemben fanyar humorral szórakoztatja majd a nézőket a Papp János főszereplésével színpadra kerülő Dollárpapa című előadás, amely Gábor Andor bő száz évvel korábbi alkotásából készült – a bemutató tervezett dátuma október 9. 
Őze Áron már egy korábbi alkalommal is említette, hogy – ahogyan fogalmazott – Smuk Imre nélkül nem lenne színház Dunaújvárosban, így nem meglepő, hogy a teátrum korábbi művészeti vezetőjét felkérte az évad egyik bemutatójának rendezésére. A választás Kiss Csaba Világtalanok című munkájára esett. 
Az említetteken túl is izgalmas előadásokra számíthatnak majd a 2020-2021-es évad során a nézők: a Bartók Táncszínház adaptálja majd a János vitézt élőzenés- táncos formában, színre kerül a Mario és a varázsló, a Hja, kérem, a nő az NŐ! című darab, A kis herceg, valamint egy, a táncdalfesztiválok világát idéző mű Nem leszek a játékszered címmel, a Valentin nap éjszakája, az Illatszertár című darab, és a Latinovits Zoltán írásából készült Ködszurkálók is.

Tartalmas és izgalmas, bőséges lesz a színházi "ajándékkosár" a város születésnapjára!

Cs. L.
(Fotók: Végh Zoltán) 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!