Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Dunaújváros mesél: "Emberek és városuk"

Öcaline - 2020. augusztus 21. 18:08

Újabb remek riport előbányászásával elevenítette fel a városépítés hőskorát a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog. Az Esti Hírlap hasábjain megjelent összegzés 1960-ban látott napvilágot, a kezdetek kezdetének tíz éves jubileumára íródott. Szemelvények itt – de az egészet jó szívvel ajánlom!

"Az anyaföld: …délceg római katonáknak adott szállást, Intercisa városában, befogadta az arany-, a bronzpénzt, a kis poharakat, ’abban hagyták meg az ember porát, mert akkor elégették ükét, csak pőréjük maradt vissza’, itt táborozott II. Lajos a mohácsi vész előtt, a török szép templomot épített, szép templomba aranyhangú harangot tett, Vecséről szól a harang ma is, ha jó idő van, idehallik. ’Időváltozás lesz, emberek.’ A Duna mellett hétféle nemzetség lakott, úgy is hívták: héthercegség, mert mindegyiknek egymás mellett állt a háza."
"Egy tavaszi napon János bácsi idegen embereket látott meg a földeken.
– Mit csinálnak maguk itt?
– Kombinátot.
– Hát az mi fán terem?
– Olyanon, hogy egyik oldalán bemegy az érc, a másikon meg kijön a kész lemez. Harmincezer ember lakik majd a maga kukoricaföldjén, bácsikám.
Ez volt tíz éve. Ma áll a város. Termel a gyár."
"– Akkor volt először a városban?
– Ide figyeljen: én azt is megmondom, hová tették le legelőször az első téglát. Én a gyárban is úgy mentem éjjelnappal, mint a földön. Engem senki sem tartóztatott fel.
– És hol van az első tégla?
– A Béke téren, ahol az étterem van. Ami most áll a fennsíkon, az csudára gazdag világ. Amit az urak nem engedtek, az most igazán megvalósult. Mert akartak ide azelőtt is egy nagy téglagyárat építeni. De a földesurak megtiltották. Azt mondták, nincs arra itt szükség. Akkor nem keresték a gyereket, hogy iskolában van-e. Tavasszal a tanyára kerültek dolgozni. Nagyon szép ez a város, különösen este, amikor ki van világítva a nagykohó."
"Füzes Barnabás érdekes ember. Ózdon és Diósgyőrben dolgozott a nagyolvasztónál, volt dzsessz-pisztonos és Észak-Magyarország síbajnoka. Pestre került, iskolát végzett, most a Dunai Vasmű termelési főosztályának vezetője. Felesége orvos.
Ez a 37 éves fiatalember tartja kezében az ütőerét az óriásnak, amely 580 holdon terült el, építettek rá 25 kilométer hosszú autóutat, 110 kilométer hosszúságban vasútvonalat. S ahol – egyebek között – naponta 3000 tonna alapanyagból, 1400 tonna kokszból csapolják az ország legjobb minőségű vasát. Naponta 40-45 vagon vasat szállítanak az öntödékbe, és a kohászati üzemekbe, 900 tonna martinacél-árut visznek innen Ózdra, Diósgyőrbe, Csepelre, Lőrincre."

A teljes összegzés a várostörténeti blogon olvasható!

DunaújvárosMesélPontHu – Emberek és városuk (katt) >>

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.