Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Emlékmű lesz a Vasmű úti platánokból

Horváth-Nemes Orsolya - 2020. augusztus 14. 15:41

A Vasmű úti platánsor emlékét őrzik majd meg azok a fák, amelyekből műalkotást készít Móder Rezső, Rohonczi István, Nyitrai Mihály, Molnár János és Nemes Ferenc. Az elkészült művek várhatóan az ősszel kerülnek majd ki a közterületekre. A többes szám pedig valós, hiszen bár eredetileg csak a Vasmű úti őspatika elé terveztek egy emlékfát, ám – mint az erről tartott sajtótájékoztatón bejelentették – még egy helyszínnel bővül majd a „kiállítótér”.

A Vasmű úti platánfák emléke velünk marad- nem csak szívünkben és emlékeinkben, hanem valós formában is, hiszen egy műalkotás készül az egyik kivágott fából- amelynek vezérmotívumait Móder Rezső álmodta meg.

Művészet a művészetért

Az erről tartott sajtótájékoztatón Rohonczi István képzőművész elmondta: mivel Dunaújváros egyik meghatározó alkotója, Móder Rezső tavaly egy súlyos stroke-on esett át, emiatt nem képes új munkákat alkotni, így úgy vélték, lehetőséget biztosítanak számára (egyfajta l’art pour l’art, azaz művészet a művészetért jelleggel), hogy nehézségei ellenére is új műveket adhasson át az utókor számára, annál is inkább, hiszen a helyi művészeti élet egyik meghatározó mestere.

Találkoztak az elképzelések

Rohonczi István hozzátette: mivel a Sándor Frigyes Zeneiskola oldaláról már évekkel ezelőtt megfogalmazódott egy igény egyrészt arra, hogy az intézmény melletti parkot fejlesszék, illetve az is, hogy emléket állítsanak az ott végzett diákoknak, így végül összetalálkoztak a különböző szálak, aminek köszönhetően egy „meglepetésszerű” elképzelés született.

 

Valami véget ért, valami lakat

Erről már Raduka Zsuzsanna, a Sándor Frigyes Zeneiskolát is magában foglaló körzet önkormányzati képviselője beszélt, aki elmondta: bár eredeti elképzeléseik szerint csak a Vasmű úti őspatika előtt állítottak volna ki emlékül egy fát, amelyet a képzőművészek munkája ékesít, végül még egy „kiállítótér” emlékeztet majd a platánsorra. A zeneiskola melletti területen másik három fa őrzi majd „társai” emlékét, egyúttal egy külön „feladattal” is „megbízva”: az intézményben végzett diákok egy- egy névre szóló lakatot akasztanak majd az emlékműre, ezzel örökítve meg a Sándor Frigyesben töltött időt. Mint az a sajtótájékoztatón elhangzott, a tervek szerint a zene világnapjára, október elsejére készülnek majd el az alkotások.

Szerző: Csetnegi László

Fotó: Végh Zoltán

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!