"Hello me": Hogyan ismerhető fel a kiégés?

doszerk - 2020. augusztus 5. 15:05

A kiégés szindróma mára mindenki számára ismert fogalom, azonban még így is hajlamosak vagyunk elbagatellizálni a jelentőségét. A kiégés ugyanis nem egyszerű fáradtság vagy munkahelyi nehézség – hanem olyan állapot, ami igazoltan negatív hatást gyakorol az egészségünkre, a társas kapcsolatainkra, és a teljesítményünkre is. Harsányi Kata pszichológus elemez.

Sokan hajlamosak egy kézlegyintéssel elintézni, pedig igenis foglalkozni kell a problémakörrel: a kiégés ugyanis egész életünk minőségére, kapcsolatainkra is hatással van.

Tünet, együttes

A kiégés tüneteit három nagy csoportba sorolhatjuk. Az első jellemző tünet az érzelmi kimerültség. A kiégés áldozatai sokszor számolnak be üresség érzéséről, amit főleg a túlzó teljesítményelvárások generálnak.
A tünetek második csoportja a társas kapcsolatokban mutatkozik meg. A kiégett személyek hajlamosak eltávolodni kollégáiktól, nehezen vagy nem szívesen kapcsolódnak hozzájuk, cinikusak és ellenségesek lehetnek.
A harmadik tünetcsoport a teljesítményhez köthető. Az érintettek gyakran élik meg, hogy erőfeszítéseik hiábavalók, nincsenek hatással az elvégzett feladatok sikerességére, egyszóval tehetetlenek. Ennek hatására a frusztráció egyre csak nő, így egyre nehezebbé válik számukra a (lelki) feltöltődés.

Megelőzés, kezelés

A kiégés ritkán alakul ki egyik napról a másikra. Ahhoz, hogy a fenti folyamat végbe menjen, tartós stresszhatást kell átélnie a személynek. Emellett növeli a kockázatot a társas támasz hiánya, valamint a fejletlen megküzdési mechanizmusok.
Éppen ezért a kiégés megelőzése és kezelése során az alábbi területekre érdemes fókuszálni:
– a stressz csökkentése: történhet hatékonyabb munkaszervezéssel, időgazdálkodási módszerek megtanulásával, munkahelyi folyamatok optimalizálásával,
– a társas kapcsolatok erősítése: a társas támogatás fontos érzelmi töltetet ad, ezért az eltávolodás helyett érdemes inkább közeledni a kollégák felé, és közösen megoldást keresni a kialakult helyzetekre; történhet a szociális készségek fejlesztésével vagy az asszertív kommunikáció gyakorlásával
– az egyéni erőforrások növelése: fontos lépés megerősíteni az érintett személyt, hogy pozitív énképpel és magas énhatékonysággal rendelkezzen, ez történhet a kognitív átkeretezés módszerével, hála-naplózással, énerősítő gyakorlatokkal.

Harsányi Kata

A témába vágó posztok pszichológus szakértőnk online felületén – az alábbi címen!

Harsányi Kata pszichológus – blog (katt) >>

(A kép illusztráció)

A rovat további hírei: Mozaik

Raklapmagasítóból magaságyás is lehet!

Raklapmagasítóból magaságyás is lehet!

2024. ápr. 20.

A logisztika egyik alap- és nélkülözhetetlen eleme a raklap. Az árucikkek egyszerű és gyors tárolását, mozgatását és szállítását segíti. Létezik fa, műanyag és papír verziója is, így számtalan termék közül tudjuk kiválasztani a legmegfelelőbbet. Vannak raklapmagasítók is, melyeknek elsődleges feladata a termékek magasabbra emelése volt. Ma már több, új funkcióval is felruházták ezeket a termékeket. (X)

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

Hogyan enyhítsd az orrdugulást?

2024. ápr. 19.

Te is szinte mindennapos orrdugulással küzdesz? Szerte a világon emberek millióit érinti, és nagyon zavaró tud lenni ez a probléma. Sokszor úgy érezzük, hogy nincs is rá hatékony gyógyír. A legtöbben különféle gyógyszeres orrspray-vel igyekeznek enyhíteni a tüneteket, pedig az irritálja a nyálkahártyát, és gyors függőséget alakíthat ki.  (X)

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

A piacon tartják a Csomagtartóvásárt – és vasárnap lesz a vásárnap

2024. ápr. 19.

Új helyen, de a régi lendülettel folytatja az újrahasznosításon és a közösségi élményen alapuló kezdeményezését a Csomagtartóvásár és Bolhapiac szervező csapata: az idei első vásárnap április 21-én, vasárnap lesz, a helyszínként pedig a dunaújvárosi piacot veszik birtokba az árusok, standolók.

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.