Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Mintegy negyven film szerepel a Veszprém-Balaton Filmpiknik műsorán

doszerk - 2020. augusztus 11. 6:15

Két városban, öt helyszínen mintegy negyven filmet vetítenek szeptember 3. és 5. között az első Veszprém-Balaton Filmpikniken - közölték a szervezők a rendezvény hétfői veszprémi sajtótájékoztatóján.

Muszatics Péter programigazgató hangsúlyozta, hogy a fesztivál a magyar filmekre fókuszál. Mint fogalmazott, "néhány napig a magyar filmet ünnepeljük a magyar tenger mellett". Kiemelte, hogy az utóbbi években egyre sikeresebb a magyar film, amit Oscar-díjak és -jelölések valamint nemzetközi filmszemlék eredményei is mutatnak.

Felidézte, hogy a programokat eredetileg június elejére, egyfajta szezonnyitónak tervezték, de a koronavírus-járvány miatt csak szeptemberben tudják megtartani. A későbbiekben azonban visszatérnének a nyár eleji időponthoz - tette hozzá.

A fesztivál műsorán két tévéfilm, nyolc nagyjátékfilm, hét dokumentumfilm, négy kisjátékfilm, a teljes Alvilág-sorozat, hat magyar filmklasszikus, hét animációs film és egy gyermekfilm-válogatás szerepel majd. Az ingyenes vetítéseket Veszprémben a Hangvillában, az Expresszóban és a várban, Balatonfüreden pedig a Balaton moziban és a Tagore sétányon rendezik.

Muszatics Péter elmondta: a fesztivál hivatalos nyitófilmje Bagota Béla Valan című alkotása lesz, és az idei év legjobb magyar filmjei mellett a Balatonhoz kapcsolódó műveket is láthat a közönség, köztük a Pogány madonna című klasszikust, a Balatonfüred című kisfilmet és a Filmek a magyar tengerről című összeállítást is.

Can Togay János, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program művészeti és kreatív igazgatója szerint a Veszprém-Balatonfüred-Balatonalmádi háromszög kiválóan alkalmas helyszín egy filmes rendezvényhez. A kulturális fővárosi program legfőbb célja Veszprém és a Balaton térségét kulturális kreatív régióként újrapozícionálni, európai láthatóságot is biztosítva számára.

Hozzátette: a Veszprém-Balaton Filmpiknik lesz az Európa Kulturális Fővárosa program első saját fejlesztésű rendezvénye.

A vetítések mellett szakmai találkozót is tartanak, amelyen a koronavírus-járvány alatti filmkészítés és mozizás kérdését járják körül, az Óváros téren pedig Filmpiknik Café várja az érdeklődőket esti koncertekkel.

A szervezők minden évben egy fiatal színészt választanak majd a fesztivál arcának. Az első rendezvény arca, László Panna, a FOMO egyik főszereplője a sajtótájékoztatón megtiszteltetésnek nevezte a felkérést. A Z-generáció tagjaként arra buzdította a fiatalokat, hogy bátran merjenek moziba menni és ott magyar filmeket is nézni, mert egyre minőségibb magyar filmek készülnek.

Forrás: mti.hu

Fotó: illusztáció

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!