Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Szentendrei Teátrum: augusztusi nagyüzem

Öcaline - 2020. augusztus 2. 9:26

Újra megnyitja kapuját Szentendre nagymúltú nyári szabadtéri programsorozata, a Szentendrei Teátrum – a kulturális kínálatban egyebek mellett ősbemutatók, koncertek és felolvasószínházi premierek is szerepelnek jövő péntektől.

Rendhagyó gálával startol augusztus 7-én a Szentendrei Teátrum idei, immár 52. nyári évada: a Szabad terek - Nyitott lelkek című nyitórendezvény meghívott művészei a Teátrum hőskorához és a közelmúlt sikeres évadjaihoz kötődnek.
A színházi rendezvények kiemelkedő eseménye Sényi Fanni és Sardar Tagirovsky Függöny című darabjának ősbemutatója, amely Moliére, Bulgakov, Szophoklész, Racine, Mnouchkine, Mandel és Shakespeare művei, valamint a szereplők és alkotók improvizációi alapján jön létre a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatónak közreműködésével.
Magyarországi premierként láthatja augusztus 22-én a közönség Didier Caron izgalmakat és feszültséget ígérő Hamis hang című kamaradarabját Nagy Dániel Viktor és Vasvári Csaba főszereplésével, Ujj Mészáros Károly rendezésében.
A szegedi MASZK Egyesület, az Orlai Produkciós Iroda és a FÜGE közös előadásában augusztus 16-án Grecsó Krisztián-Bíró Bence Megyek utánad című drámája látható, de előtte – augusztus 9-én kezdődően – felolvasószínházi bemutatók várják a közönséget. A zenei kínálatban többek között a Borbély Műhely és Binder Károly közös koncertje szerepel, de Garázsbanda címmel koncertszínházi előadás is lesz, együttműködve a DEKK Színházzal, a FÜGÉ-vel és a Kőszegi Várszínházzal. A Gyerekteátrum keretében három színházi előadás várja a kicsiket vasárnap délelőttönként a Dunaparti Művelődési Ház udvarán.
Az idei év különlegessége, hogy a teátrumi programok ősszel és télen is folytatódnak újabb, immár kőszínházi előadásokkal és színházi együttműködésekkel.

(Via MTI; archív fotó: Szentendrei Teátrum
 

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.