Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

doszerk - 2020. augusztus 5. 7:46

Jövőre lecserélik a háztartási nagygépek  energiafogyasztását jelző eddigi címkéket, a legmagasabb energiaosztály az "A" lesz, 2021. március elseje után már csak az új címkék lehetnek a készülékeken.

Erre hívja fel a figyelmet a MediaMarkt, melynek egy korábbi reprezentatív kutatása szerint egy háztartási nagygép vásárlásakor az ár után az energiahatékonyság a második legfontosabb szempont.

Mosó-, mosogatógép-, vagy hűtővásárlás során az első fontos információkat az energiafogyasztási címkékről lehet leolvasni, melyek olyan hasznos adatokat tartalmaznak, mint a gép fogyasztása, zajszintje, de a legszembetűnőbb a piros-sárga-zöld színskála az ABC jelölésekkel, illetve a sok + jel.

A mosógépek és hűtők 90 százaléka 2017-ben már valamely pluszos "A" kategóriába tartozott, ezért a korábbi jelölés alapján egyre nehezebbé vált különbséget tenni a készülékek energiafogyasztási szintjei között. Az Európai Unióban ezért is vezetnek be új energiacímkéket, és komplexebb, új teljesítményértékkel, szigorúbb szabvánnyal és tesztelési módszerrel kategorizálják a gépeket.

A legfontosabb változás, hogy az "A" kategória lesz a legmagasabb energiaosztály, és nem lesz mellette pluszjel. Az új rendszerben jelentős visszaminősítések lesznek, az "A" és "B" osztály sok esetben üresen marad majd, és például, egy korábban A+++ mosogatógép az új rendszer szerint csak a D kategóriának felel majd meg. Az F osztály pedig 2024-re minden kategóriában kifut.

Több gyártó emiatt megújítja termékválasztékát, új mosási programok jelennek meg, illetve még energiatakarékosabb termékek kerülhetnek be majd a kínálatba. Az új címkéken megjelenik egy QR-kód is, ami az EPREL (EU Product Database for Energy Labelling), azaz az energiacímke-köteles termékek nyilvántartására szolgáló nyilvános adatbázishoz vezet, ahol elérhetőek a készülékek termékismertetői is.

Az új rendszer a háztartási nagygépek majdnem mindegyikét érinti, a mosó-, mosogató- mosó-szárító gépek, hűtőszekrények, fagyasztók és a borhűtők mind új energiacímkét kapnak. A TV készülékeket és lámpákat is érinti a változás. Egyes kategóriák esetében új adatokat is látni lehet majd. A hűtőknél például a zajszinteket osztályokba sorolták (A, B, C és D). A mosogatógépeknél feltüntetik az eco program hosszát is, az energiafogyasztást pedig 100 mosogatási ciklus alapján határozzák meg a jelenlegi éves helyett.

Akár már most is lehetnek a boltokban olyan készülékek, amelyek két különböző címkével rendelkeznek. Noha, ezt kötelezően csak november elsejétől kell biztosítaniuk a kereskedőknek, a gyártók már korábban is elláthatják készülékeiket az új címkékkel. A vízválasztó dátum 2021. március elseje, ekkortól ugyanis már csak az új energiacímkék lehetnek a termékeken. A gyártói és kereskedői weboldalakon is ugyanekkor történik majd a váltás - ismerteti a MediaMarkt.

Forrás: mti.hu

Fotó: illusztráció, pixabay.com

A rovat további hírei: Mozaik

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)

DSTV: a gumicsere hetei

DSTV: a gumicsere hetei

2024. ápr. 22.

Amint a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, itt a gumicsere szezonja, derül ki a DSTV összeállítása. E hetekben érdemes a téli abroncsokat nyári szettekre cserélni – minden további fontos részlet kiderül Matticza Krisztián műhelyében. Hangkép.

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

2024. ápr. 21.

Svájc úthálózata kifejezetten modernnek számít. Az ország minden nagyobb városa megközelíthető autópályán keresztül, csakúgy, mint a látnivalók többsége. (X)

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

2024. ápr. 20.

Május 1-jén 10.30-kor nyitják meg a Sugárúti Fesztivált a Vasmű úton. Felvonulás, sör és virsli, programözön, retró hangulat – kihagyhatatlan élmény, mindenkit szeretettel várnak!