Dunaújváros Hetilap

Újabb nyertes sajtóper, ezúttal a Dunaújvárosi Hírlappal szemben

doszerk - 2020. augusztus 5. 15:39

A Dunaújvárosi Hírlappal szemben nyert sajtóperről számolt be a város hivatalos honlapja – betűhív közlés máris itt!

A Dunaújvárosi Hírlap június 15-én hosszú írásban foglalkozott a város pénzügyeivel. Ebben több olyan valótlan állítást fogalmaztak meg, ami mellett a városvezetés nem mehetett el szó nélkül, ezért pert indított a lappal szemben. A pert pedig meg is nyerte, a Dunaújvárosi Hírlap pedig le is hozta a kötelező helyreigazításokat. 

Alaptalan alapok

Az ítélet több érdekes megállapítást is tesz, e szerint: "a cikk egészét vizsgálva az tűnik ki, hogy a cikk újságírója elsősorban a volt polgármestertől származó információkra alapította a cikkben megfogalmazott állításokat."
Ahogyan a bírósági iratokban is szerepel: a cikk megírásához a Dunaújvárosi Hírlap és a cikk szerzője, Fekete Györgyi nem kereste meg az önkormányzatot, úgy született tehát írás az önkormányzatról és Pintér Tamás polgármesterről, hogy az érintetteket meg sem kérdezték.
A cikkben Fekete Györgyi az előző városvezetés által kért 1,5 milliárdos hitelt igyekszik az új városvezetés bűneként beállítani. A valóságban ezt a hitelt a Cserna Gábor vezette önkormányzat és közgyűlés kérte 2019. februárjában. A hitelfelvételt a kormánynak is engedélyeznie kellett, ez a kormányengedély azonban csak 2019. decemberében, már Pintér Tamás polgármestersége alatt érkezett meg. A fideszes vezetés azonban a 1,5 milliárdos összegre már szerződéseket kötött, a munkákat elvégeztették, a kampány időszakban többet át is adtak, a hitelt pedig az új városvezetésre hagyták.

Veszéllyel fenyeget

Szintén a cikk egyik félrevezető és nagyon súlyos állítása volt, hogy veszélybe kerülhet a Városháza dolgozóinak fizetése. Ez az összeg azonban egész évre el van különítve, sőt éppen a közelmúltban döntöttek úgy a "Rajta, Újváros!" Egyesület tagjai a közgyűlésben, hogy 17 millió forintos plusz juttatást adnak a veszélyhelyzet alatt kiemelkedően teljesítő szociális dolgozóknak, tehát még plusz juttatásra is volt forrás.
Nem volt igaz a cikkben Szepesi Attila fideszes képviselő állítása sem, miszerint az új vezetés felélte azt az elkülönített 500 millió forintos céltartalékot, amelyet pályázati önrészek fedezetéhez tartalékolt a korábbi városvezetés. Ebből a pénzből ugyanis 384 milliót még éppen ők költöttek el, az új vezetés pedig mindössze 1,5 milliót.  
Cserna Gábor, a Fidesz dunaújvárosi elnöke azt nehezményezte, hogy a hitelek fedezete a többi között az önkormányzatot megillető gépjárműadó.
Emlékezetes: az Orbán-kormány a járványhelyzetre hivatkozva 2024-ig biztosan elveszi Dunaújvárostól a gépjárműadót, ami így kb. 600 millió forintos kiesést jelent a városnak. A közgyűlés tiltakozó határozatot fogadott el e miatt, ezt a fideszes képviselők nem szavazták meg.

Helyreigazítás a hírlapban

A Dunaújvárosi Hírlapot így az alábbi helyreigazításra kötelezte a bíróság:

"Valótlanul állítottuk, hogy Pintér Tamás, Dunaújváros Polgármestere a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet idején közel kétmilliárd forintnyi hitelfelvételi szerződés aláírására adott magának felhatalmazást. Valótlanul híreszteltük, hogy a dunaújvárosi önkormányzat felélte a korábbi városvezetés által pályázati önrészek fedezetéhez tartalékolt 500 millió forintos céltartalékot."

A Törvényszék hasznos ajánlásokat is megfogalmazott a Dunaújvárosi Hírlapnak és Fekete Györgyinek:

"Megjegyzi azt is a törvényszék, hogy az alperesektől a felelős újságírói magatartás jegyében elvárható lett volna a nyilvánosan, mindenki számára hozzáférhető közgyűlési határozatok megvizsgálása és értékelése, mielőtt a mástól kapott információkat közlik. Ezen nyilvános adatok megvizsgálásával ugyanis egyértelműen állást tudtak volna foglalni abban a körben, hogy a tudomásukra jutott információ mennyiben tekinthető valósnak."

Kapcsolódó cikk, egyúttal a cím magyarázata:

A tiszta beszéd jegyében – nyertes sajtóper a Magyar Nemzet ellen (katt) >>

(Forrás és fotó: dunaujvaros.hu)
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.