Dunaújváros Hetilap

Európai Mobilitási Hét: a zöld hivataltól az akciódús ligetig

Öcaline - 2020. szeptember 16. 15:05

Idén is csatlakozott az Európai Mobilitási Hét (EMH) programsorozatához Dunaújváros önkormányzata: szeptember 16-22. között színes programokkal és remek közösségi akciókkal várták/várják a városlakókat! A nyitónap fő attrakciója a Hivatali Zöld Nap programja volt a Városháza téren ma délelőtt, a program kedden klímavédelmi akciónappal ér véget a Petőfi ligetben.

Az immár hagyományos eseménysorozat célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése, a környezettudatos gondolkodás fókuszba állítása – és nem mellékesen a közös városcsinosítás.

Erős nyitány

Kezdjük egy fontos hivatalos megerősítéssel: a regisztrációs időszak végeztével az EMH nemzetközi honlapon is elfogadták az önkormányzat jelentkezését, így Dunaújvárost is megjelenítették a teljes körű részvevők között.
A nemzetközi mozgalom idei mottója a „Klímabarát közlekedés mindenkiért” lett – ez tükrözi azt a nagyszabású európai tervet, amely kontinensünket 2050-re karbonsemlegessé szeretné tenni, és amely fontos eleme az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) alapdokumentumának is.  A téma ezen felül nagy hangsúlyt fektet a kibocsátásmentes közlekedés hozzáférhetőségére, és a minden európai polgárt bevonó keretelvek kidolgozására. A program kidolgozói arra buzdítják az EMH kezdeményezéséhez csatlakozó önkormányzatokat, hogy segítsék elő településükön a gyalogos, kerékpáros, valamint a közösségi közlekedés feltételeinek javítását.

Az alapelvekkel egyetértve jár el Dunaújváros önkormányzata is mind a döntések terén, mind a környezettudatos megoldások terjesztése, népszerűsítése frontján, hangsúlyozta lapunknak Szabó Zsolt gazdasági alpolgármester, aki szerdán bekapcsolódott az eseménysorozat első napjára szervezett Hivatali Zöld Nap programjába is a Városháza téren:
– Ahogy minden fontos dolgot, úgy a környezettudatosságra nevelést is már a gyerekkorban el kell kezdeni. Ebben a kérdésben ráadásul gyakran fordított képlet érvényesül: az újdonságokra fogékony fiatal hívja fel a szülei, nagyszülei figyelmét a téma fontosságára – gyűjtsünk szelektíven, ne folyassuk fölöslegesen a vizet, menjünk gyalog vagy kerékpárral, lehetne sorolni a jobbnál jobb példákat. Dunaújvárosban büszkék vagyunk arra, hogy teljes mellszélességgel csatlakoztunk az Európai Mobilitási Hét eseményeihez – mind a „zöldülő” hivatal napja, mind a várostakarítási sorozat, mind a 22-én, azaz jövő kedden esedékes zárónap érdekes és értékes programot kínál a városlakóknak.

Minden fronton

Az eseménysorozat egyik csúcspontjának a Hivatali Zöld Nap című esemény ígérkezett szerdán. A Városháza előtti téren délelőtt 9 órától egészen délután 14-ig egymást váltották a diákcsoportok, a Polgármesteri Hivatal környezetvédelmi csoportja szervezte program során az érdeklődők betekinthettek a hivatal "zöld" munkájába – többek között a légszennyezés, valamint a zaj elleni védelem folyamatával ismerkedhettek, a vízminőség vizsgálatokról, a környezetbarát közlekedés, a klímavédelem és klímatudatosság témaköreiről is hallhattak, de eszközbemutató is színesítette a kínálatot.

Amilyen érdekes volt a nyitónap, olyan változatosnak ígérkezik a mobilitási hét utolsó felvonása; szeptember 22-én, azaz jövő kedden Klímavédelmi Akciónap és Autómentes Nap – Élhető éghajlatért címmel várják színes programmal az érdeklődőket. A megmozdulásnak a Vasvári iskola előtti tér és a Petőfi liget ad otthont délelőtt 9 órától délután 14 óráig. Az ígéretek szerint bárki kipróbálhatja a helyszínre telepítendő kerékpáros ügyességi akadálypályát, próbára tehetik tudásukat a látogatók a környezetvédelmi és klímavédelmi totó kérdéssorával is. A kínálatot rendőrségi stand és a Hulladékból érték című kiállítás teszi teljessé, és fontos, hogy a keddi programon nemcsak a részvétel, de az oda- és hazaút is ingyenes. A közösségi közlekedés szolgáltatója is bekapcsolódik a programba: szeptember 22-én, kedden a Volánbusz Zrt. Dunaújvárosban térítésmentes közlekedést biztosít a helyi autóbuszjáratokon!

(Fotó: Végh Zoltán)

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.