Dunaújváros Hetilap

Európai Mobilitási Hét – gazdag kínálattal városunkban is!

Öcaline - 2020. szeptember 14. 11:48

Idén is csatlakozott az Európai Mobilitási Hét programsorozatához Dunaújváros önkormányzata: szeptember 16-22. között színes programokkal és remek közösségi akciókkal várják a városlakókat!

Az eseménysorozat célja a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése, a környezettudatos gondolkodás fókuszba állítása. 

A tiszta városért!

A rendezvény részeként ebben az évben is lesz egyebek mellett a már hagyománynak számító "Tiszta utcák, tiszta terek" várostakarítási akció – amint arról már előzetes kedvcsináló felhívásunkban is beszámoltunk, a programsorozat teljes időtartamára, azaz szerdától egészen szeptember 22-ig, azaz jövő keddig várják a takarítási akcióra a közösségeket a város szabadon választott részén. Zsákokat és kesztyűket korlátozott számban biztosítanak a jelentkezőknek, a programra a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével lehet még jelentkezni – a határidő szeptember 15.,  kedd.

"Tiszta utcák, tiszta terek" – jelentkezési lap .doc (katt) >>

Jelentkezni e-mailben a kornyved@pmh.dunanet.hu címen, vagy telefonon az alábbi számok valamelyikén: 25/544-301, 25/544-146, 25/544-139.

Zöldülő hivatal
 
Az eseménysorozat egyik csúcspontjának a Hivatali Zöld Nap című program ígérkezik a mobilitási hét nyitónapján, azaz szeptember 16-án, szerdán. A Városházán, valamint a Városháza előtti téren délelőtt 9 órától egészen délután 14-ig várják az érdeklődőket.
A vendégek betekinthetnek a hivatal "zöld" munkájába: megismerkedhetnek a légszennyezés, valamint a zaj elleni védelem folyamatával, a vízminőség vizsgálatokkal, a környezetbarát közlekedés, a klímavédelem és klímatudatosság témaköreiről is hallhatnak, de eszközbemutató foglalkozások is várják a vendégeket.

 Ujjé, a ligetben..

Amilyen érdekes lesz a nyitónap, olyan változatosnak ígérkezik a mobilitási hét fináléja – szeptember 22-én, azaz jövő kedden Klímavédelmi Akciónap és Autómentes Nap – Élhető éghajlatért címmel várják színes programmal az érdeklődőket és Vasvári iskola előtti téren és a Petőfi ligetben délelőtt 9 órától délután 14 óráig. A helyszínre telepítendő kerékpáros ügyességi akadálypályát bárki kipróbálhatja – a szervezők tanácsa szerint kerékpárral menjen, aki teheti, az ügyeseknek jutalom jár! Ismét próbára tehetik tudásukat a vendégek a környezetvédelmi és klímavédelmi totó kérdéssorával – a Polgármesteri Hivatal standja érdekes kérdésekkel várja az érdeklődőket, a jól kitöltők ajándékot kapnak.
Szintén készül a programra a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság – a rendőrségi standon a balesetmentes közlekedéssel kapcsolatos bemutató, vetélkedő, totó, valamint ügyességi gokartpálya várja a résztvevőket.
A kínálatot kiállítás teszi teljessé – a Hulladékból érték című bemutatóra a klímavédelemmel kapcsolatban várnak minden korosztályból saját készítésű plakátot, valamint hulladékból készült ötletes szemléltető eszközöket – vagy a saját készítésű tárgyról készített fényképet és leírását. A benyújtott munkákat értékelik, kiállítják és díjazzák a zárónap keretében!

Végül, de közel sem utolsósorban – a közösségi közlekedés is ringbe száll a mobilitási hét sorozatának végén: szeptember 22-én, kedden a Volánbusz Zrt. Dunaújvárosban ingyenes közlekedést biztosít a helyi autóbuszjáratokon!

Kapcsolódó link:
Európai Mobilitási Hét – hivatalos oldal (katt) >>

(Forrás: dunaujvaros.hu; a kép illusztráció)

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.