Tokió 2020 - Feszesebb költségvetés kell!

doszerk - 2020. szeptember 15. 17:05

Bent Flyvbjerg, az oxfordi Said Business School óriásberuházásokkal foglalkozó professzora felszólította Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökét, hogy tegyék feszesebbé a jövő nyárra halasztott tokiói ötkarikás játékok költségvetését.

Az oxfordi intézmény azt javasolja, kötelezni kellene a NOB-ot, hogy fedezze a tíz százalékát annak az összegnek, amennyivel a szervezők túllépik a tervezett költségvetést. "Jelenleg csekély az összhang a költségcsökkentések ösztönzése és a költségekkel kapcsolatos döntések között" - idézi az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz portál. Flyvbjerg professzor a Bachhoz írt levelében leszögezte, hogy csak az olimpia közvetlen, sporttal és szervezéssel kapcsolatos költségeit tanulmányozzák, a város, a régió és az ország infrastrukturális fejlesztéseinek anyagi hátterét nem.

A szakember felidézte a Los Angeles-i polgármester, Eric Garcetti szavait, aki szerint a legtöbb város soha többé nem érdeklődik az olimpiarendezés iránt, hacsak nincs olyan vezetése, amely hajlandó eladósodni, vagy kifizetni a hozzájárulást. Ráadásul Garcetti mindezt a koronavírus-járvány előtt mondta, azóta pedig még nagyobb a nyomás a városvezetőkön, hogy takarékoskodjanak. "Reméljük, a NOB képes lesz újra vonzóvá tenni az ötkarikás játékokat a leendő házigazdák számára, nem utolsósorban azáltal, hogy hozzájárul a költségek hatékony csökkentéséhez és a költségtúllépésekhez. Véleményünk szerint ennek évekkel ezelőtt meg kellett volna történnie, de jobb későn, mint soha" - írta az Oxfordi Egyetem professzora.

(MTI)

A rovat további hírei: Sport

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

Somogyi Balázs lett az Acélbikák vezetőedzője

2024. ápr. 23.

A helyi nevelésű szakember munkáját Revák Zolták és Hetler Ádám segítik másodedzőként, míg a kapusok szakmai munkájáért Pinczés Bendegúz felel a DAB hokisainál a 2024/2025-ös szezonban.

Kilenc érem az országos döntőről

Kilenc érem az országos döntőről

2024. ápr. 23.

Kiválóan szerepeltek a dunaújvárosi lábtoll-labdázók a Mohácson megrendezett országos diákolimpiai fináléban.

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

Remekeltek a DKSE kajak-kenusai az évadnyitón

2024. ápr. 23.

Összesen tizennégy dobogós helyezéssel, s az éremtábla hatodik helyével zárták az évadnyitó Máramarosi Kupát a DKSE ifjú kajak-kenusai a mögöttünk hagyott hétvégén.

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

Dunaújvárosi éremeső Veszprémből

2024. ápr. 22.

Tizenegy dobogós helyezéssel, az éremtábla hetedik helyén zárták legutóbbi versenyüket a DKSE korosztályos úszói a mögöttünk hagyott hétvégén.

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

Vereséggel búcsúzott a szezontól a DKSE

2024. ápr. 22.

Csak a harmadik szettben tudta megszorítani az alsóházi tabellát vezető Miskolc gárdáját a DKSE felnőtt röplabda csapata az Extraliga hazai szezonzáróján.

Egyre nehezebb helyzetben a DFC

Egyre nehezebb helyzetben a DFC

2024. ápr. 21.

Félidőnként két-két gólt kapva szenvedett vereséget a több élvonalbeli játékossal megerősített Fehérvár FC II. vendégeként a Dunaújváros FC labdarúgó csapata.

Hozta a kötelezőt a DFVE

Hozta a kötelezőt a DFVE

2024. ápr. 21.

Minden negyedet megnyerve aratott sima, 12-5-ös sikert az alapszakasz utolsó találkozóján a DFVE női vízilabda csapata a Szeged otthonában szombaton este.