Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Újabb próbaidőszak kezdődött a Bartókban

Horváth-Nemes Orsolya - 2020. szeptember 8. 14:32

Tőkés Nikoletta előadásában készül monodráma Szentesi Éva gyógyulástörténetéről, melyet szeptember 30-án mutatnak be a Bartók Színházban.

 

Az olvasópróbát kedden délelőtt tartotta az intézmény alkotói csapata. Az előadás különlegessége, hogy Tőkés Nikoletta diplomamunkája is ez volt néhány hónappal ezelőtt. A történet egy méhnyakrákból kigyógyult nő életét mutatja be.

- Azért választottam ezt a darabot a diplomamunkámnak, mert első olvasás után olyan hatással volt rám a könyv, hogy úgy éreztem, ezzel mindenképpen foglalkoznunk kell. Nem mehetünk el a téma mellett, és örülök, hogy itt a Bartókban ezt a történetet átgondolhatjuk. Szerintem nagyon fontos, hogy színpadra alkalmazva minél több emberhez eljusson a mondanivaló. Ahogy Szentesi Éva megfogalmazza érzéseit, és mindent, amit lejátszódott benne, nem akartam elmenni mellette, mindenképpen foglalkozni szerettem volna a művével. - mondta el a DSTV stábjának Tőkés Nikoletta.

HAMVAIMBÓL
Monodráma Szentesi Éva azonos című könyvéből

"Fiatal vagyok a halálhoz! És tudom: ezt én rontottam el! Nem figyeltem a testemre, a testem jelzéseire. És nekem kell kimászni ebből a helyzetből, még ha szinte lehetetlen is! Kinevetni a halált, viccet csinálni belőle. Sokkal többet kaptam a ráktól, mint amennyit elvett tőlem; nehéz időkben derülnek ki igazán a viszonyaink mélységei, kiderül, hogy kinek vagyunk igazán fontosak. Még ez sem elég, mert mi is kellünk hozzá, szerencse is kell, de legfőképpen a kitartás meg az élni akarás. Nem sietek vissza az életbe, figyelem a testemet, és szolgálom őt, most én vagyok őérte!"

Játsza: Tőkés Nikoletta
Rendező: Bereczki Csilla
Színpadi ötlet és adaptáció: Tőkés Nikoletta
Tervező: Miareczky Edit
Zeneszerző: Sulyok Benedek

Fotó: Ónodi Zoltán /Bartók Színház/

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.