"Egyre többeket érintő, egyre súlyosabb probléma"

Öcaline - 2021. augusztus 25. 9:53

Újságírói ambíciókat is dédelgető, a tájékoztatás fontosságára is fókuszáló szerzőként írta meg a Tejútvesztő című, elsősorban a szülőknek szánt kötetét dr. Koós Krisztina gyerek-gasztroenterológus. A kályhától kezdtük a beszélgetést.

A kötetét lapozgatva elsőre feltűnt, hogy a laikusok számára is érdekes, hovatovább izgalmas olvasmány  a "Tejútvesztő" – de mi inspirálta a megírását?
– Erre két válaszom is van, egy szigorúan orvosszakmai, meg egy filozofikusabb. Az első az egyszerűbb: nemcsak gyakorló orvos vagyok, de könyvimádó is, és a könyvesboltokban járva nagyon sokszor tapasztaltam, hogy egy orvosi problémával foglalkozó kötetet nagyon felkészült, nagyon érdeklődő, nagyon elmélyült, de orvosi-tudományos háttér nélküli szerző jegyez. Márpedig a gyerek-gasztroenterológia  valóban égető és fontos kérdéseinek szakmailag alapos megválaszolásához egyszerűen elengedhetetlen ez a tudásanyag. A filozofikusabb megközelítés pedig azon a belátáson alapul, hogy a gyerekkori ételallergia nagyon alattomos dolog, ugyanakkor tényszerűen civilizációs ártalomként is leírható: nagyon nem mindegy, milyen fogyasztási  mintákat követünk, ezen belül pedig mit eszünk.

Említette az ételallergia alattomosságát: mit jelent ez a konkrét szülői gyakorlat, és mit az orvosi praxis szintjén?
– Mindkét területen ugyanazt: az ételallergia több szervrendszert is érinthet. Közismert – és egyúttal a leggyakoribb – a gyomor- és bélrendszert érintő tünet, ez lehet hasmenés, hasfájás, kóros székleteltérés. Gyakori a bőrön jelentkező tünet, kiütés, bőrpír, ekcéma – ezt is könnyű felismerni. Igen ám, de van, amikor légúti, és ritkábban ugyan, de akad, amikor idegrendszeri tüneteket produkál.  Márpedig ezek alapján már nagyon nehéz felismerni az alapvető okot. És itt megint vissza kell kanyarodni a civilizációs ártalmakhoz éppen úgy, mint a rizikófaktorokhoz: az szintén igazolt tény, de ritkán emlegetett tényező, hogy az allergiahajlam öröklődik, mint ahogy az is kétségtelen, hogy a feldolgozott ételek fogyasztása, valamint a globalizáció is szerepet játszik a kialakulásában. Szintén ezen a téren említhető a higiénia teória – ami arról szól, hogy a túltisztítás révén egyszerűen legyengül az immunrendszer –, de az antibiotikumok, gyógyszerek is kedvezőtlenül hatnak.
Ha egy mondatban kell összefoglalni a probléma lényegét, mi lenne az a mondat?
– Van egy kulcselem ebben a mérhetetlenül komplex  történetben: a mikrobiom, vagyis a bélflóra. Az összefoglaló mondat körülbelül így hangzik: megváltozik a bélflóra. Ez az alap, ebből erednek a bélnyálkahártyával kapcsolatos gondok, a gyulladások, és az, hogy felszívódnak olyan fehérjék, amelyeknek nem kéne – és ezek a szervezetből kóros immunválaszt váltanak ki. Egyre többeket érintő, egyre súlyosabb probléma egyébként – valódi kortünet.

Mi a megoldás?
– Ha kivesszük az allergént, szinte varázsütésre enyhülnek a gondok – és a szervezet regenerálódása után gyógyszermentes élet vár a gyermekre. Ez persze lemondással is jár – a tejallergia esetében nem ehet fagyit, csokit, tejtermékeket –, de ezen a téren is van remény. Az immunrendszer erősödésével ugyanis az ételallergia kinőhető: évente egyszer terheljük, teszteljük a pácienst – és gyakori, visszatérő élmény, hogy megszűnik a baj! Elmondható, hogy meglehetősen jó a kinövési esély.
A Tejútvesztő című kötete idén áprilisban, saját kiadásban jelent meg. Hogyan fogadták?
– Akik megismerték, azoknak tetszett: többen említették, hogy jól tagolt, rövid szövegekkel operáló, sok példával és gyakorlati tudnivalóval fűszerezett könyv – talán kitűnik belőle, hogy valamikor újságírói ambíciókat is dédelgettem (nevet).  Bár a kötet elsősorban szülőknek szól, reményeim szerint haszonnal forgatják majd a háziorvosok és a védőnők is. Szeretettel ajánlom minden érintettnek és érdeklődőnek!

Túl az interjún – avagy kalauz a Tejútvesztőhöz

A kötetről részletes összegzés érhető el dr. Koós Krisztina hivatalos oldalán – itt a közvetlen elérhetőség!
Tejútvesztő – tájékoztató (katt) >>

Aktuális információk, tudnivalók a szerző által gondozott közösségi felületen – itt a cím!
Tejútvesztő – facebook (katt) >>

A könyv és a szerző is szerepel az Ünnepi Könyvhét eseménysorán a fővárosban: dr. Koós Krisztina a Vörösmarty téri seregszemle 51., Underground nevű standján dedikál szeptember 4-én, azaz jövő szombaton 16 órától. A dunaújvárosi közönség a József Attila Könyvtárban rendezendő könyvbemutatón találkozhat a kötettel – ennek időpontját még egyeztetik, de majd írom!

(Címlap- és belső oldali első képünk illusztráció, a belső oldali nyitókép Szmodics Ágnes "Szmocska" felvétele, a második belső oldali kép forrása dr. Koós Krisztina facebook felülete)

A rovat további hírei: Mozaik

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

2024. már. 29.

A 6-os útról szemlélve sem volt nagyon feltűnő a dunaújvárosi repülőtér múlt szombati rendkívüli programja – de aki benézett a hangárok környékére, az nagyon is láthatta, óriási nyüzsgés volt, sokan voltak, mindenki tett-vett, pakolt, takarított.

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

2024. már. 28.

Az országban nagyon sok helyen állítanak tojásfát húsvét előtt. Aki Dunaföldváron jár ebben az időszakban, már évek óta gyönyörködhet a főtér egyik különleges ékességében. Pontosan innen jött az ötlet – majd került át a hagyomány Dunaújvárosba is, a Kertvárosba.

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)