Marco Rossi: az álmokra szükségünk van, aztán szembe kell néznünk a valósággal is

doszerk - 2021. december 28. 12:38

Marco Rossit, a magyar labdarúgó-válogatott olasz szövetségi kapitányát még mindig zavarja, hogy csapata ősszel, a világbajnoki selejtezősorozatban mindkétszer alulmaradt Albániával szemben, a Nemzetek Ligájára pedig óvatosan, de nem félelemmel tekint.

Kép: MLSZ

A szakember kifejtette: amennyiben Albániával szemben csak az egyik találkozót sikerült volna megnyerniük, akkor csapata végig versenyben lehetett volna Lengyelországgal a pótselejtezőt érő csoportmásodik helyért. "A mai napig feldühít ez a két vereség, mert meggyőződésem, hogy nem a megfelelő állapotban futottunk ki a pályára. Mint szövetségi kapitány, elsősorban az én felelősségem, ha a válogatott vesztesen jön le a pályáról, és ezt minden esetben vállalom is. De azt mondhatom, hogy tavaly szeptembertől most novemberig lejátszott mérkőzéseken mindent egybevetve jó munkát végeztünk" - mondta. A magyar válogatottra váró soron következő feladat a Nemzetek Ligája lesz, amelyben először szerepelhet a legjobbak között, és ennek megfelelően júniustól az Európa-bajnok Olaszországgal, valamint Németországgal és Angliával találkozik. A németekkel - miként a világbajnoki címvédő franciákkal és a portugálokkal - az idei Európa-bajnokságon is megmérkőzhetett, míg az angolokkal a vb-selejtezőben mérhette össze magát.

Rossi kifejtette: a világ legerősebb válogatottjaival csak abban az esetben vehetik fel a küzdelmet, ha minden tekintetben tökéletes állapotban futnak ki a pályára, úgy fizikailag, mint mentálisan, technikailag és taktikailag. "Mindenekelőtt pedig csak akkor, ha a csapat az első perctől az utolsóig maximálisan betartja a taktikai utasításokat. A stratégiánk csak akkor működhet, ha minden játékosom fegyelmezetten követi azt. A futball alapvetően csapatjáték, és ha mindenki egy irányba halad, még ha az nem is a legjobb, problémákat tudunk okozni az ellenfeleknek. Jövőre ezt kell megtennünk a Nemzetek Ligájában" - nyilatkozta. Hozzátette: mindenki támadó szellemű futballt akar játszani, amit rajta is sokan kérnek számon.

Kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Pedig azt ő is nagyon szeretne. Viszont amikor ilyen szintet képviselő ellenféllel szemben kell helytállnia egy csapatnak, akkor érhető, hogy inkább védekeznie, mintsem támadnia kell. "Az álmokra szükségünk van, aztán szembe kell néznünk a valósággal is. Tudjuk, hogy az ellenfeleink és köztünk van különbség, úgy értem képességekben és piaci értékben, akkor ezzel bizony foglalkozunk kell. Óvatosnak kell lennünk, de nem szabad félnünk. A labdarúgásban a legszörnyűbb ellenfél a félelem. Tisztelned kell az ellenfeled, de sosem szabad félned tőle" - nyilatkozta.

Rossi kifejtette: amikor elfoglalta a magyar válogatott szövetségi kapitányi posztját, az is a céljai között szerepelt, hogy nyomot hagyjon a nemzeti együttes történelmében. Szerinte a számok azt támasztják alá, hogy jó úton jár, de szeretne még jobb mutatókat elérni. Ezért minden egyes mérkőzésre vizsgaként tekint, és klubedzőként előfordulhat, hogy egy meccset több góllal elveszít a csapata, egy válogatottnál azonban ez már nem fér bele, számára ez szövetségi kapitányként könnyen megbízatása végét jelentené.

(MTI) - főoldali kép: MTI/Koszticsák Szilárd

A rovat további hírei: Sport

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.

DSTV: újabb öt év az elnökségben

DSTV: újabb öt év az elnökségben

2024. már. 26.

A Magyar Birkózó Szövetség újabb 5 évre választotta az elnökség tagjává Mátyás Gábort, a DKSE ügyvezető elnökét. A szakemberrel az elnökségben végzett munkáról, annak céljairól, valamint arról is beszélgettünk, hogy ennek milyen hatásai lesznek a DKSE birkózó szakosztályára. Hangkép.

Biztos siker a felnőttek között

Biztos siker a felnőttek között

2024. már. 26.

A Szigetszentmiklós elleni hatgólos győzelemmel folytatta az NB II-es felnőtt bajnokság alsóházi pontvadászatát a DKKA U21-es együttese.