Dunaújváros Hetilap

Újra meggyullad a hit gyertyája, vasárnap kezdődik az Adventi Forgatag sorozata városunkban

doszerk - 2022. november 26. 10:30

Az első gyertya meggyújtásával november 27-én kezdődik advent időszaka, és ezzel együtt a Városháza téri Adventi Forgatag is megnyitja kapuit a karácsonyi vásárral. Négy héten át színes színpadi produkciók, az ünnepi díszbe öltöztetett főtér fényei és téli finomságok várják a forgatagba látogatókat. 

Az idei kínálatról Barta Endre alpolgármester és Medgyesi Miklós önkormányzati sajtószóvivő számoltak be; kürtőskalács és forralt bor már biztosan lesz a november 27-én, vasárnap 16 órakor a Városháza téren nyíló Adventi Forgatagban. 

Pihenés és feltöltődés

Mint arról Medgyesi Miklós sajtószóvivő beszámolt: idén igencsak szerény körülmények között, az anyagi lehetőségeket megvizsgálva, az önkormányzat szervezésében valósul meg a négy héten át tartó eseménysorozat:
– Olyan helyzetben vagyunk, amely mindannyiunkat, így az önkormányzatokat is megterheli, de mégis, a karácsony a legszentebb ünnepünk, és ebben a rohanásban mindenkinek szüksége van a pihenésre és a feltöltődésre. Éppen ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy, ha nem is olyan fénnyel és csillogással, ahogyan azt az elmúlt években megszokhatták, de ebben a nehéz helyzetben is egy adventi programsorozattal kedveskedik a városlakóknak. 
Mint a szóvivő hozzátette: a négy adventi vasárnapon a korábbi évekhez hasonlóan színpadi produkciókkal, valamint a történelmi egyházak képviselőivel, közös gyertyagyújtással készülnek a főtérre kilátogatóknak:
– November 27-én, vasárnap Kiss Barnit, a Dunaújváros Hangja 1. helyezettjét, a második hétvégén Merényi Ákost láthatják az érdeklődők; az ünnepvárás harmadik vasárnapján a Pannon Oktatási Központ Magángimnáziuma a hagyományos karácsonyi műsorukkal készül, emellett Barkóczi Gyulát is színpadon láthatjuk, és december 18-án a Fun Company zenekar ad élő koncertet. A fellépők mellett az árusainkkal is találkozhatnak a téren, akik 16 órától 20 óráig mindennap finomságokkal készülnek: lesz forralt bor, kürtőskalács, sőt különböző kézműves termékek között is válogathatunk majd a karácsonyi hangolódás alatt. 

A tételes és percre pontos programot az alábbiakban találják!

Békét, elcsendesedés, örömöt hoznak

Barta Endre alpolgármester úgy fogalmazott: különösen fontos kihasználni és megragadni azokat a lehetőségeket, amik békét, elcsendesedést és örömöt hoznak. Ilyen az adventi időszak, amely során most még inkább megélhetjük az ünnep valós tartalmát:
– Az Advent nem csak az ünnepvárásról, hanem az adományozásról, és a karitatív dolgokról is szól. Ennek szellemében december 10-én, szombaton délben ételosztást tartunk a rászorulóknak a Városháza téren. Ezt megelőzően, december 3-án egy civil szervezetnek köszönhetően a mozogni vágyóknak is kedveskedünk az úgynevezett Mikulás futással, de, ha már Mikulás, akkor a kicsik is elhozhatják a Jézuskának írt levelüket – és találkozhatnak a Nagyszakállúval a Mikuláskuckóban.

Töltődjünk, készüljünk fel együtt az ünnepekre – és vasárnap 17 órakor gyújtsuk meg közösen a hit gyertyáját!

DMJV Önkormányzata
(Archív fotó: Végh Zoltán; belső oldali illusztráció: DMJV Önkormányzata)

 

A rovat további hírei: Közélet

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

A szolidaritási hozzájárulás csökkentését kérik a képviselők

2023. jan. 26.

Az év első rendes ülését tartotta a közgyűlés; a testület összesen 31 témát tárgyalt a nyílt és kettőt pedig zárt ülésen. A napirendi pontok között voltak igazán fajsúlyosak is – amelyek százmilliókat, milliárdokat jelentenek a városnak.

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

A pentelei zsidóság sorsa a II. világháború alatt

2023. jan. 26.

Tragikus sorsok, tragikus korszak, vészterhes történet: a holokauszt időszakának dunapentelei eseményeire fókuszál Kronászt Margit történész-muzeológus vendégposztja.

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

Harmincnál több napirend vár a képviselőkre a közgyűlésen

2023. jan. 25.

Pontosabban 29+2 – a naptári év első nyílt ülése után két tételről döntenek zárt ajtó mögött a Városháza közgyűlési termében csütörtökön.

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

Tóth Kálmán: "Visszahoztuk a fényt Dunaújvárosba"

2023. jan. 25.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk utolsó előtti állomása a 9-es választókerület – itt Tóth Kálmán  a képviselő, aki szerint az átgondolt, hatékony munka és a közösségek összefogása a fejlődés kulcsa.

Évindító, visszatekintő, időutazó beszélgetés Barta Endrével

Évindító, visszatekintő, időutazó beszélgetés Barta Endrével

2023. jan. 25.

Eredetileg egy klasszikus évértékelést, visszatekintést kértünk Barta Endre humán alpolgármestertől, aztán évekre visszanyúló, talán egy kicsit az összefüggéseket is boncolgató beszélgetés lett belőle. És talán olvasóink sem bánják, de időben visszautaztunk 2019-ig, ott kezdjük…

DSTV: bizakodnak a mezőgazdászok

DSTV: bizakodnak a mezőgazdászok

2023. jan. 25.

Optimizmusra ad okot az elmúlt hetek-hónapok csapadékos időjárása, derül ki a DSTV összegzéséből. A riportban a határjárást követően a szakember az iparágat érintő nehézségekről, illetve az előttük álló feladatokról is beszélt. Hangkép.
 

Dr. Székely Károly: "... bizalommal keresnek az emberek"

Dr. Székely Károly: "... bizalommal keresnek az emberek"

2023. jan. 24.

Önkormányzati évértékelő sorozatunk újabb megállója az 8-as választókerület – dr. Székely Károly  képviselő szerint elsősorban a befejezett projektekre lehetnek büszkék, de az is örömmel tölti el, hogy bizalommal fordulnak hozzá a körzet lakói.